Življenjska dogodivščina

Moj prvi stik z EVS-jem se je zgodil novembra, ko sem prejela e-mail z vabilom Mednarodna kavarna v prostorih MCT “Kdaj si nazadnje storil nekaj, kar si boš zapomnil za vse življenje?”

V duhu pustolovščine sem se odločila, da obiščem predstavitev- kar je zelo neobičajno zame. Sem namreč ena tistih, ki je vedno živela v udobju svojega “mehurčka”. Iz tega razloga sem šla na predstavitev brez ciljev in brez kakršnih koli pričakovanj.

Na vabilo se je odzvalo presenetljivo malo ljudi, čeprav  je vsebovalo več prihajajočih  prostovoljskih projektov, različnih dolžin in tem. V Sarajevu (2 do 3 mesece), Romuniji (6 mesecev), na Finskem (12 mesecev), Islandiji (2 meseca) in Madeiri (4 mesece).

Ker zase pravim, da sem hladne krvi kot kuščar,  sem svoje oči uprla na portugalski otok Madeira, kjer se mi je ponudila možnost sodelovanja pri organizaciji največjega otoškega kulturno umetniškega festivala. Na mojo srečo in veliko veselje sem bila tudi izbrana.

Tako se je pričela moja pustolovščina! Dva meseca kasneje sem na Brniku prvič v življenju sedla na letalo. A to še ni vse! V roku 24 ur sem letela s tremi letali (Brnik – Frankfurt – Lizbona – Madeira) ter na kratko prenočila v hotelu s petimi zvezdicami v Lizboni. Ker je bilo vreme na Madeiri precej divje, so nam odpovedali let, ga prestavili na naslednje jutro in nam v opravičilo ponudili prenočišče v VIP Grand Lisboa Hotel & Spa, kjer sem si privoščila najbolj udoben spanec mojega življenja.

Ob pristanku na Madeiri me je že čakal ustanovitelj organizacije Teatro Metaphora, José António, in me je odpeljal proti mojem novem domu – tihem ribiškem mestecu Câmara de Lobos. Ker sem prispela zgodaj popoldne, sem imela priložnost že prvi dan raziskovati svojo okolico, tako sem se podala na sprehod po promenadi, ob obali in na razgledni točki –  Jardins do Ilhéu.  Za kosilo sem si privoščila lokalno specialiteto – prego (goveji zrezek v sendviču s solato, paradižnikom in gorčico) ter tradicionalno alkoholno pijačo Madeire – poncha.

Na Madeiri sem sedaj že dober mesec, ki je minil, kot bi tlesknil s prsti! Med tednom se z ostalimi prostovoljci vsak dan dobimo v prostorih Teatro Metaphora, kjer se pripravljamo na projekt umetnin iz pločevink, ki jih dvakrat tedensko pobiramo v lokalnih barih. Poleg tega bo projekt vseboval tudi kreativne ulične svetilke, tako kot v prejšnjih treh letih. Lansko leto so jih izdelali iz bobnov pralnih strojev, letos jih bomo naredili s platišči koles in s steklenicami. Med delom se zabavamo s predvajanjem glasbe, petjem in spoznavanjem razlik med našimi kulturami, kajti trenutno sem v ekipi s prostovoljko iz Španije, dvema iz Gruzije ter seveda lokalnimi prostovoljci, ki nas v različnem številu obiskujejo vsak dan.

Lokalni prostovoljci in tudi prebivalci so me lepo sprejeli v svoj krog in so zelo strpni do mene, ko se z njimi pogovarjam v polomljeni portugalščini. Seveda se z njimi sporazumevam tudi v angleščini, a najboljša vaja tujega jezika, katerega se učim tudi preko spletne strani OLS, je nedvomno pogovor z lokalci.

Med vikendi se z ostalimi prostovoljci in včasih tudi našimi lokalnimi mentorji odpravljamo na pustolovščine po otoku. Do sedaj sem obiskala botanični vrt (Jardim Botânico da Madeira), narodni park (Laurisilva of Madeira, v vasi Ribeiro Frio), za katerega sem tudi samostojno sodelovala v fotografskem natečaju, ter skupaj s še dvema prostovoljcema v video natečaju. Laurisilva je namreč na seznamu svetovne dediščine Unesca. Obiskala sem tudi že nekaj mest, vasic in njihovih znamenitosti ter seveda Levadas, ki so nedvomno najbolj znamenite pohodniške poti Madeire.

Poleg glavnega festivala, ki nas čaka v mesecu juniju, sem se vključila še v lokalne dobrodelne prireditve. V aprilu je organiziran pohod osveščanja o zlorabi otrok, v mesecu maju pa se bom vljučila v akcijo sajenja dreves v ekološkem parku Pico do Arieiro.

Življenje tu na Madeiri, otoku večne pomladi, je zelo umirjeno in razgibano. Za vsakega se kaj najde, pa naj bodo to prireditve, dobrodelne akcije, športne ali kulturne aktivnosti. V glavnem- nikoli nam ni dolgčas 🙂

Erika Horvat

 

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.