Življenje brez odpadkov – zakaj in kako?

Septembra je v mladinskem centru v Trbovljah potekala mladinska izmenjava na temo “zero waste”, oziroma življenje brez odpadkov. Sodelovali smo mladi iz štirih držav, Slovenije, Bosne in Herzegovine, Grčije in Finske, gnala pa nas je skupna želja po izboljšanju ravnanja z odpadki, oziroma po popolni odpravi le teh.

Prvi dan izmenjave je bil namenjen predvsem spoznavanju en drugega in spoznavanju okolice. Po raznih igrah, s katerimi smo se med seboj spoznali in že počasi začeli spletati prijateljske vezi, smo obiskali muzej 4. dritl, s katerim smo bili zelo zadovoljni tako domačini, kot tudi tujci. Za poslastico nam je na koncu večera ena izmed prostovoljk iz mladinskega centra pripravila nacionalni večer. Zabavali smo se pri odkrivanju Poljske, kasneje pa tudi okusili par tipičnih jedi.

Po precej umirjenem dnevu je sledil uradni začetek dela. Na ponedeljek smo začeli s predstavitvijo Youthpassa, potem pa smo se kar vrgli v temo “zero waste”. Čeprav nas je udeležence ta tema že zanimala, nam je vseeno manjkalo še precej znanja, zato je bilo edino primerno, da vključimo predstavitev koncepta življenja brez odpadkov. To predstavitev je vodila ena izmed slovenskih udeleženk, sledil pa je tudi dolg pogovor, saj smo bili vsi polni vprašanj in različnih mnenj ter izkušenj, ki smo jih z veseljem delili. Tudi ta večer smo zaključili z nacionalnim večerom, tokrat pa smo udeleženci predstavljali svoje države in jedi.

Naslednji dan je bil precej sproščen. Udeleženci smo se razdelili na skupine, tekom dneva pa smo obiskali razne delavnice, ki smo jih po dogovoru vnaprej pripravili. Tako smo čez dan izvedeli, kako se iz starih majic naredi nakupovalne vrečke ali nahrbtnike, kako iz nenavadnih izdelkov narediti nakit, ter kako vključiti koncept življenja brez odpadkov v kuho in nego telesa – naučili smo se narediti domač čičerikin namaz, mandljevo mleko, ovsene ploščice in kremo za telo.

V sredo pa smo si ogledali dve slovenski “zero waste” občini. Deževno in oblačno dopoldne smo preživeli na blejskem otoku, popoldne pa smo se v Ljubljani podružili z eno izmed glavnih zagovornic življenja brez odpadkov v Sloveniji – Majo Nagode. Popeljala nas je čez tržnico in hkrati opravila nekaj nakupov, tekom tega pa smo se z njo pogovarjali in ji zastavljali vprašanja, ona pa nam je s pomočjo lastnih izkušenj zaupala veliko novega o tem načinu življenja. Kasneje smo obiskali tudi gospo, ki v centru Ljubljane popravlja dežnike in iz njih dela čudovite nove izdelke, nato pa smo imeli nekaj prostega časa za odkrivanje mesta. Dan pa smo zaključili s krofi in štrudlom na Trojanah.

Četrtek je bil za razliko od srede precej delaven. Razdelili smo se v tri skupine, ena je delala na vprašalniku, ki je bil namenjen potrošnikom, druga se je ukvarjala z izdelavo e-brošure, v kateri bi bilo povzeto vso novo znanje, ki smo ga pridobili tekom te izmenjave, tretja pa je že načrtovala zaključni dogodek.

Skupina za vprašalnik je sestavila par vprašanj, ki so jih nato namenili raznim kupcem, ki so jih našli pred različnimi trgovinami po Trbovljah. Kasneje smo te rezultate analizirali in jih vključili v e-brošuro. Vanjo smo zapisali tudi statistične podatke glede ravnanja z odpadki v posameznih udeleženih državah ter predstavitev koncepta “zero waste” in razne nasvete, kako ga vpeljati v lastni življenjski slog.

Naslednji, zadnji, dan izmenjave smo namenili pisanju Youthpassov, v drugem delu dopoldneva pa smo dokončano e-brošuro že začeli prevajati v ostale jezike, tako da bi lahko z njo dosegli kar se da veliko število ljudi v različnih krogih. Po kosilu smo se skupaj z idejami tretje skupine pripravljali na zaključni dogodek, ki je potekal še isti dan v večernih urah. Sestavili smo pesem in koreografijo, vse skupaj pa predstavili v mestnem parku.

In s tem dogodkom se je tudi uradno končala naša izmenjava. Preostali večer smo namenili druženju, naslednji dan pa so že sledili odhodi. Seveda, smo bili žalostni, da so se naše poti po enem tednu razšle, pa vendar smo bili srečni, da se je ta izmenjava sploh zgodila. Vsekakor smo vsi domov odnesli veliko novega znanja, ki smo ga še vnaprej pripravljeni nadgrajevati ter predvsem deliti, hkrati pa že kujemo načrte za nove podobne projekte.

Naša izmenjava se je torej končala, naše poslanstvo pa se nadaljuje.

Nika Štrovs, organizatorka izmenjave

 

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.