ZERO WASTE TUDI PRI HRANI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

V MCT v zadnjem obdobju pogosto govorimo o konceptu zero waste. Ideja, da je potrebno ta koncept preizkusiti in izpeljati v kakem projektu, je vzklila v skupini mladih deklet iz naših krajev, ki jim ni vseeno za okolje, ljudi, živali in za potrošnjo, ki smo ji vsi podvrženi. Zavedajo se, da z enim projektom ne bodo spremenile sveta, lahko pa prispevajo prvi korak, da v ljudeh vsaj spodbudijo razmišljanje o tem, kaj in koliko porabijo in odvržejo.

V okviru zero waste pa ne govorimo zgolj o plastiki in plastičnih vrečkah, koncept zero waste posega tudi na področje ravnanja z naravnimi viri, reciklaže materialov, menjave oblačil, ravnanju s hrano. Vsako področje je lahko poglavje zase, danes pa se bomo osredotočili predvsem na področje hrane.

Na ravni EU se v povprečju zavrže 123 kg hrane letno na prebivalca, pri nas pa 72 kg (vir: http://ebm.si/o/sl/koristno/hrana). To znese na letni ravni še vedno neverjetnih 148.608 ton hrane, kar pa je nepredstavljiva in sramotna številka, če si ob tem zamislimo zgodbe iz Botrstva.

Kaj lahko vsak izmed nas prispeva, da se bo ta številka znižala oz. da hrana pride do tistih, ki jo potrebujejo:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_vc_list]

  1. Z listkom v trgovino – načrtujmo tedenske/mesečne nakupe in kupujemo zgolj tisto, kar res potrebujemo in kar bomo do naslednje nabave porabili.
  2. Tržnice, kmetje – raziščimo možnosti, ki jih ponuja naša okolica, obiščimo lokalne tržnice, spoznajmo ponudnike, poiščimo kmete v okolici, ki na domu ponujajo izdelke.
  3. Uporabi svoje vrečke – ko kupujemo, vzamemo s seboj vedno svoje vrečke iz blaga oz. košare, cekre (ti so kar nekako v pozabi). Zelenjavo in sadje kupimo brez vrečke, čeprav nas kakšna prodajalka čudno pogleda, ali pa uporabimo vrečke iz blaga (izdelamo jih lahko sami iz starih zaves, izdelovali pa so jih tudi dijaki na Srednji šoli Zagorje), ponujene vrečke s strani trgovcev pa prijazno zavrnemo (več nas bo, prej bodo trgovine spremenile svojo politiko glede plastičnih vrečk).
  4. Meni za ta teden – doma pripravimo jedilnik za tekoči teden, na podlagi tega, kar imamo doma, kar je zraslo na vrtu, kar nam je podaril sosed, kar smo našli na tržnici, kar smo nabrali v naravi. Prepustimo se kreativnosti, saj lahko na ta način nastanejo prave “masterchef” jedi.
  5. Shranjevanje hrane – poiščimo navodila za pravilno shranjevanje izdelkov, ki jih kupujemo (več na: http://ebm.si/hrana/nasveti-za-manj-zavrzene-hrane).
  6. Porcije – prilagodimo jih obroku ter posamezniku, ki se prehranjuje. Raje dajmo na krožnik manjšo količino hrane in ostanek shranimo v hladilnik za naslednji dan, kot pa da odvečno hrano s krožnika mečemo v smeti.
  7. Priprava hrane iz ostankov – premislimo, kaj lahko naredimo iz ostankov, ki nastanejo pri pripravi obroka hrane (npr. zelenjavni in sadni ostanki) in po obroku. Vsi ostanki zelenjave in sadja naj ne romajo takoj na kompost. Zelenjavo se lahko porabi za pripravo jušne osnove, ostanke sadja (npr. olupke limone in pomaranče) pa za pripravo čistil, spreja proti klopom itd. Možnosti je malo morje, poiščimo pa tisto, ki nam ustreza. Hrano, ki nam ostane, lahko porabimo naslednji dan, jo nesemo v službo za malico ali pa iz nje pripravimo novo jed.
  8. Viški hrane – če nam vrt bogato obrodi in vemo, da ne moremo pojesti vsega, lahko višek pridelanega sadja in zelenjave podarimo sosedom, naše goste pa pred odhodom opremimo z zavitkom hrane, ki je ostala. V lokalni skupnosti lahko organiziramo zelemenjavo ali obiščimo menjalni krog v Zagorju in svoje izdelke zamenjamo za tiste, ki jih potrebujemo.
  9. Restavracije – če jemo zunaj in nekaj hrane še ostane, naj nam ne bo nerodno prositi, da nam jo zavijejo za domov. Če ne mi, jo bodo lahko pojedle domače živali.  

[/dt_vc_list][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Če sledimo tem nekaj preprostim nasvetom, lahko mnogo prispevamo k temu, da izboljšamo porabo hrane, zmanjšamo potrošnjo in količino odvržene hrane. Hvaležna pa nam bo tudi denarnica.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.