ŽENSKE IN PODJETNIŠTVO – KAKO IN ZAKAJ? (1. DEL)

Nikoli ni pravi čas, pa vedno je. Ker okoliščine, ali mi sami nikoli ne bomo 100 % pripravljeni na vse vidike, zato je včasih pač treba skočiti na drveči vlak, čeprav ne veš, kam te bo odpeljal. Ali pa skočiti z njega in ustaviti svoje življenje.

Če ne drugega (če skušamo v vsaki situaciji poiskati nekaj pozitivnega), nam je trenutna korona kriza namenila ravno to. Umiritev, čas, v katerem se brez slabe vesti ustavimo, počijemo ter če imamo moč (in željo) lahko pogledamo malo z distance na svoje življenje, na naš ritem, v katerem smo (bili) vsakodnevno.

Smo tam, kjer si želimo biti, smo s tistimi, s katerimi si želimo biti največ, delamo tisto, kar si želimo delati? V pogovorih z ljudmi ugotavljam, da si mnogi postavljajo taka vprašanja, predvsem ženske. In da odkriti odgovori niso vedno taki, ki odgovarjajo trenutni situaciji.

Kaj pa bi počel_a ti, če bi vedela, da je tvoj uspeh zagotovljen? Ko je meja le nebo?

Uresničevati svoje ideje, zaupati vanje, pomeni vstopiti v svet podjetništva, v svet marketinga, v svet omrežij. Podjetništvo velja bolj za moški svet. Kjer veljajo moška pravila, kjer ni toliko poudarka na emocijah, na ravnotežju med poslom, družino in gospodinjstvom, kjer ni prostora za negotovost. A so naše slabosti lahko včasih tudi naše prednosti.

Znano je, da so le štiri ženske od desetih podjetnice in da jih večina na svojo podjetniško pot stopi iz nuje poskrbeti zase in za svoje družine, ne iz entuziazma in vera vase, da je njihova ideja odlična in da je lahko dobra odskočna deska za samostojno pot.

Nezaupanje oz. dvom vase ter strah pred neuspehom, pred kritiko družbe sta ključna izziva, ki jih ženske izpostavljajo kot razloga, da se pogosteje ne odločijo za samostojno pot. Šele nato pridejo na vrsto finančni vidiki ter prepričanje, da imajo premalo znanja,da bi se podjetniške poti lahko lotile.

Kako pa si lahko pomagamo, da presežemo zgoraj naštete izzive? Spodaj nekaj predlogov, kako se opogumiti in začeti.

  • IDEJE

Povprašajmo svoje sestre, mame, prijateljice, kaj bi si one želele početi, če bi bil njihov uspeh zagotovljen? O čem sanjajo po tihem? Vprašajmo babice, kaj obžalujejo, da mogoče niso uresničile, pa so si želele? Zanetimo iskrice, mogoče pa najdemo kako skupno pot.

  • POTENCIALNI POSLOVNI PARTNERJI TER PODPORNO OKOLJE

Povabimo tiste, kjer smo zanetile iskrico, na kavo, na debato in poglejte, ali lahko iz iskric nastane kaj konkretnejšega. Povabite tudi take, ki ne bodo neposredno vpleteni, lahko pa vas na poti podpirajo, kadar se boste spotaknile (sigurno se boste).

  • MENTOR

Poišči nekoga, ki že ima izkušnje, ki že ima svoje podjetje in ga prosite za pomoč.

  • UČENJE

Iščite novo znanje na področjih, kjer ga še ni. Uporabite možnost spletnih izobraževanj, poiščite knjige na te tematike, oglejte si številne videe dosegljive na You Tubu. Pilite svojo idejo in svoj model delovanja.

  • FINANCE

Poskušajte izhajati iz svojih prihrankov, če jih imate. Povežite se z drugimi, ki lahko postanejo vaši poslovni partnerji, udeležite se kakih tekmovanj, kjer so na voljo finančne nagrade ion kjer je mogoče srečati potencialne vlagatelje na posameznem področju. Na koncu ostanejo tudi banke s krediti ali sorodniki, pri katerih si izposodiš začetno vsoto. A nikoli ne pozabi, čisti računi, dobri prijatelji.

V drugem delu tega članka pa bomo predstavili izsledke projekta Podjetno v svet podjetništva, ki je potekal v Zasavju med 2017 – 2020. Pogovorili smo se z Jernejem Liparjem, strokovnim sodelavcem v tem projektu.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.