Ste pozorni na članke v revije, na oglase in tv prodajo? Ker se bliža poletje, so oglaševalci že zgrabili priložnost in nas obkolili s hitrimi dietami, neprimernimi športnimi programi in prehranskimi dopolnili. Prodajajo jih kot »zdrave metode za hujšanje«, v njihove pasti pa vse pogosteje padajo tudi mladostniki.

Poudarjamo, da so za obdobje mladostništva pomembni pozitivni vidiki zdravja, kar omogoča razvoj različnih potencialov in zdrav prehod v odraslost. Opazili smo, da narašča obremenjenost z delom in šolskimi dejavnostmi, kar posledično negativno vpliva na telesno in duševno zdravje. Izvedli smo kratko anketo, ki je potrdila obremenjujoč, pretežno sedeč in nezdrav način življenja mladostnikov v Zasavju. Kot odgovor na aktualen problem smo zasnovali mednarodni projekt, mladinsko izmenjavo »Mind your body«, ki bo potekal med 14. in 23. julijem v MCT, sodelovalo bo 24 mladih iz Slovenije, Grčije, Malte in Portugalske.

Vse bolj se bliža pripravljalni sestanek za izmenjavo, ko bodo partnerji iz omenjenih držav prišli v Trbovlje. Namen sestanka je, da se sprehodimo po urniku, delimo pričakovanja in strahove, določimo pravila, se dokončno pripravimo na izmenjavo in seveda še najbolj zabaven del – da se spoznamo z udeleženci in vodji ekip.

Projekt bo mladim pomagal postopno spreminjati življenjski stil v bolj aktivno preživljanje prostega časa, tekom izmenjave se bomo naučili pripravljati lastne obroke, krepili bomo medkulturna prijateljstva in kar je še najbolj pomembno, izbrisali bomo odpor in vzpostavili pozitiven odnos do športa in zdravega prehranjevanja.

Verjamemo, da je to enkratna priložnost za mlade, da ugotovijo, v katerem športu najbolj uživajo, da se naučijo upravljati s časom, pripravijo zdrave obroke, se soočijo s hektičnim načinom življenja in da gradijo svojo samopodobo v spodbujajočem multikulturnem okolju.

Slovensko ekipo zaenkrat sestavljamo: Dina kot vodja slovenske ekipe in dve udeleženki ter snovalki izmenjave Nastja in Aljana. V ekipo vabimo še 3 mlade med 16 in 25 let, ki si želijo dober teden preživeti v mednarodnem okolju v Trbovljah, se preizkusiti v kuhanju zdravih in hitrih receptov ter spoznati širše možnosti za športno udejstvovanje v Trbovljah.

Motivacijsko pismo s podatki (ime in priimek, telefonska št. / e-naslov in datum rojstva) pošljite na katra.kozinc@mct.si do petka, 1.6. 2018.

Aljana Smajlović

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.