Zakaj potrebujemo mladinske centre?

Mladinski center, večgeneracijski center, center za socialno delo, center ponovne uporabe, center za ohranitev suhe salame… V poplavi raznoraznih centrov, ki jih imamo danes v Sloveniji, se marsikdo vpraša – čemu? Jih res potrebujemo toliko? So vredni proračunskih cekinov? Ali so morda sami sebi namen?

No, vseh prav gotovo ne morem vneto zagovarjati, kot uporabnica in trenutna sodelavka mladinskega centra Krško pa lahko trdim naslednje: mladinske centre smo in bomo vedno potrebovali!

Ker to ni samo »še en plc za mularijo ku ne ve kam bi se dala«. Gre za kulturno, socialno, športno, izobraževalno, vzgojno in povezovalno ustanovo, ki s svojim delovanjem marsikateremu otroku, mladostniku, pa tudi odraslemu nudi marsikaj:

  • zatočišče pred vsakdanjimi problemi;
  • mesto, kjer se ne bo počutil odrinjenega, temveč domačega;
  • kraj, kjer se lahko brez skrbi posvetuje s kom, v primeru stiske celo prosi za pomoč;
  • možnost, da razvije lastni potencial, pa naj bo umetniški, pevski, igralski, rokodelski, računalniški ali kakršenkoli že;
  • priložnost, da kot prostovoljec s pomočjo drugim širi lastna obzorja in pridobiva dragocene izkušnje, ki utrjujejo naša življenja in ki jih delodajalci dandanes vneto iščejo;
  • znanje v obliki delavnic in tečajev, ki dopolnjujejo formalno izobraževanje v šolah;
  • in ne nazadnje druženje z vrstniki, sebi enakimi in tistimi drugačnimi, krepitev socialnih veščin, piljenje komunikacijskih sposobnosti in neskončen vir zabave, ki se ne konča pri 30 letih – v mladinskih centrih so dobrodošli vsi, mladi po letih in po srcu.

Šalo na stran, gotovo imamo v naši mali državici kakšen center, ki ga res ne potrebujemo, a mladinski centri bodo vedno svetla izjema v klobčiču javnih zavodov. Zatorej pridite, obiščite nas, kjerkoli že ste, karkoli že potrebujete: delavci mladinskih centrov vas bomo vedno veseli!

Se vidimo v MC, pa naj bo trboveljski ali krški!

 

Avtorica: Nuša Koritnik

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.