Z mladimi na pot k bolj vključujoči skupnosti

Zaključna konferenca projekta Safe Haven

Trbovlje, 4. 6. 2018 – Mladinski center Trbovlje bo 14. in 15. junija 2018 organiziral zaključno konferenco projekta Safe Haven, na kateri bo predstavil rezultate dvoletnega projekta v sodelovanju s turškimi, britanskimi in poljskimi partnerji.

V Mladinskem centru Trbovlje verjamejo, da je večkulturna družba tista, ki nas lahko obogati in ne razdvaja. V letih 2017 in 2018 so tako s partnerji iz Velike Britanije, Poljske in Turčije izvajali projekt v okviru programa Erasmus+, katerega osnovni namen je spodbujanje strpnosti in opolnomočenje organizacij za delo z mladimi na področju krepitve medkulturnega dialoga ter preprečevanja negativnih vplivov na mlade, ki so nastali kot posledica begunske krize in z njo povezanega razmaha sovražnega govora.

Projekt je nastal kot odziv na situacijo v Evropi v letu 2015, ko je državo prečkalo več kot milijon beguncev. Skupaj z migracijskim tokom se je povečala tudi nestrpnost do prišlekov in njihovih kultur, med drugim tudi s strani mladih, ki so še posebej dovzetni na vplive negativne propagande medijev in politiko ustrahovanja.

Prav zato se v Mladinskem centru Trbovlje trudijo, da skupaj z mladimi in med mladimi spodbujajo kritično mišljenje, zato je prvi izmed treh intelektualnih rezultatov v projektu Safe Haven, skupinska simulacijska igra Kovček, namenjena prav razumevanju različnih vzrokov za migracije, zmanjševanju nestrpnosti in krepitvi medkulturnih kompetenc. Hkrati pa preko vživljanja v realno mogočo situacijo, ko mora mlada oseba celotno svoje življenje čez noč spakirati v kovček, spodbuja empatijo med mladimi.

Drugi rezultat projekta je priročnik »Prva pomoč« za lokalne skupnosti v kulturno pretežno enotnem okolju, za katere pa obstaja verjetnost, da se bodo kdaj v prihodnosti soočale s prihodom večjega števila pripadnikov druge narodnosti in kulture. Gre za niz lokalnih ukrepov s področja krepitve medkulturnega dialoga v lokalnih skupnostih, ki se lahko kot primeri dobrih praks prenašajo v okolja, kjer se srečujejo npr. s problematiko nestrpnosti. Kot zadnji izmed rezultatov projekta pa je nastala mreža 30 organizacij, ki bo združevala različne evropske organizacije na področju spodbujanja medkulturnega dialoga.

Na zaključni konferenci, ki bo potekala v dveh delih, bo Mladinski center Trbovlje predstavil ozadje projekta in nastale rezultate, v nadaljevanju pa bodo udeleženci preko vodene razprave z metodo »svetovne kavarne« razmislili, kaj lahko vsak posameznik naredi za bolj vključujočo in drugim kulturam prijazno družbo. V popoldanskem delu bo sledil še praktični prikaz in usposabljanje za metodo Kovček za mladinske delavce.

Program zaključne konference:

 

ČETRTEK, 14. 6. 2018

  1. del konference
    11:00 – 12:00 – predstavitev projekta in rezultatov
    12:00 – 13:30 – vodena razprava/delavnica na temo medkulturnosti po metodi svetovne kavarne
    13:30 – pogostitev
  2. del konference:

14:30 – 16:30 – trening za izvajanje aktivnosti Kovček

PETEK, 15. 6. 2018

11:00 – 13:00 – trening za izvajanje aktivnosti Kovček

 

Zaradi lažje organizacije dogodka so OBVEZNE PRIJAVE preko spletnega obrazca ali na elektronski naslov katarina.kuhar@mct.si.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.