Z igro “Kovček” do razumevanja sodobnih migracij

V okviru projekta Safe Haven (v prevodu: Varno zatočišče) je v Mladinskem centru Trbovlje potekalo prvo mednarodno srečanje projektnih partnerjev, ki so se ga udeležili predstavniki nevladnih in mladinskih organizacij iz Poljske, Turčije in Velike Britanije.

Osnovni namen projekta je razviti orodja, ki bodo nevladnim organizacijam in lokalnim skupnostim pomagala krepiti vrednote medkulturnega dialoga v njihovih okoljih ter jim pomagala odkrivati in preprečevati vidne posledice nestrpnosti, kot so sovražni govor, razraščanje predsodkov ter radikalnih identitet, stigmatizacija, družbena izolacija…

V  ta namen partnerji oblikujejo praktične lokalne ukrepe, ki bodo usmerjeni na pet prednostnih področji: formalno izobraževanje, mladinsko delo, družbena omrežja, javne komunikacije in  javno mnenje. Ukrepi, ki jih partnerji razvijajo so primeri dobrih praks, ki so se kot uspešni dokazali predvsem na področju Velike Britanije, države, ki ima dolgo in bogato zgodovino medkulturnega sobivanja.
Udeleženci srečanja so se strinjali, da vprašanje migracij ni in ne more biti samo varnostni problem, temveč jih je potrebno razumeti kot osrednji družbeni izziv na katerega bo potrebno odgovoriti tudi skozi druge družbene sisteme.

Kot eno izmed zanimivosti bo projekt razvil tudi igro imenovano »Kovček«, ki je namenjena mladim med 13. in 16. letom starosti, s katero bodo pod mentorstvom učitelja ali mladinskega delavca spoznavali vzroke sodobnih migracij in se tako otresli najbolj pogostih stereotipov in predsodkov, ki se o migrantih in migracijah širijo v množičnih medijih.

 

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.