Varno zatočišče – mreža mednarodnih organizacij

Mladinski center Trbovlje od leta 2017 izvaja projekt strateškega partnersta v programu Erasmus+ pod imenom Safe Haven, v okviru katerega smo razvili tri intelektualne rezultate: priročnik za lokalne skupnosti, izkustveno igro Kovček in mrežo organizacij za prihodnje sodelovanje. V prispevku predstavljamo prvi rezultat – priročnik za lokalne skupnosti.

Begunska kriza leta 2015 je pokazala, da organizacije in institucije niso pripravljene na soočanje z izzivi, ki so sledili: naraščajoča nestrpnost, radikalizacija, sovražni govor, socialno izključevanje. S partnerji v projektu smo ugotovili, da nimamo kakovostnega orodja za delo z mladimi, s katerim bi nagovarjali problem naraščajoče nestrpnosti do drugačnega, do tujega, do nepoznanega. Odsotnost ukrepov, znanj in izkušenj, s katerimi bi organizacije v lokalnem okolju pripomogle k nagovarjanju strpnosti in šibko mrežo mednarodnih patnerjev z izkušnjami  na področjih, ki jih obravnava projekt, pa so nas spodbudili k razvoju treh intelektualnih rezultatov v okviru projekta – priročnika z ukrepi za spodbujanje strpnosti do tematike migracij, izkustveno igro za delo z mladimi ter mednarodno mrežo izkušenih organizacij za delo na prihodnih projektih s podobno tematiko.

Kot tretji intelektualni rezultat v projektu je nastala mednarodna mreža “Varno zatočišče”. Mrežo smo gradili partnerji v dvoletnem projektu strateškega partnerstva Safe Haven (Varno zatočišče, op. p.) – Mladinski center Trbovlje iz Slovenije, organizacija Global Link iz Velike Britanije, organizacija Stowarzyszenie Rozwoju i Integraciji Mlodziezy s Poljske in organizacija Toplum Gonulluleri Vakfi iz Turčije.

Eden izmed ključnih dejavnikov za uspešnost projekta je tudi trdno in zanesljivo partnerstvo. S partnerji v projektu smo želeli nadgraditi že obstoječa partnerstva in jih povezati v skupnost, ki bo na voljo vsem organizacijam v mladinskem sektorju in širše. Mreža je tako nastala kot izrecna potreba vseh sodelujočih partnerjev po kakovostnejših partnerstvih, ki so ključ do projektnih uspehov in garancija za zmanjšanje projektnih tveganj. Ustvarili smo nabor 30 preverjenih, kakovostnih in zanesljivih organizacij iz Evrope in širše, ki delajo na različnih področjih in imajo izkušnje z obravnavanimi temami (strpnost, medkulturni dialog, sovražni govor, aktivacija mladih). Namen mreže je krepiti trajno evropsko sodelovanje organizacij na omenjenih področjih s ciljem prenosa dobrih praks, vzajemno koristnega in učinkovitega projektnega dela. Mreža tako vzpostavlja podporno okolje za aktivacijo mladih v mednarodnem mladinskem okolju in je na voljo za partnerstva tudi manj izkušenim organizacijam, ki tako dobijo možnost za krepitev v zanesljivem partnerstvu.

Do mreže lahko dostopate TUKAJ.

Do interaktivnega zemljevida mreže lahko dostopate TUKAJ.

Vkolikor bi kot organizacija tudi sami želeli postati del mreže, nas kontaktirajte na katarina.kuhar@mct.si.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.