V ospredju so zgodbe, ki jih ustvarjajo mladi!

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2420″ img_size=”full” alignment=”center” css=”.vc_custom_1506690032132{border: 2px solid #81d742 !important;border-radius: 2px !important;}”][vc_column_text]»Družba je bogata toliko, kolikor mladinskih pobud ima!« Verjetno bi se lahko strinjali s to mislijo, a bi ji kaj hitro morali dodati še en »ampak« in zapisati, da je te pobude potrebno tudi spodbujati in jim pomagati, da se, tako kot so si mladi zamislili, tudi izvedejo. Z vsemi napakami vred. In prav tu je vloga mladinskega centra.

»Mladinski center je prostor, kjer mladi uresničujejo svoje zamisli!« Tako enostavno bi lahko opisali preteklo, sedanje in prihodnje ter na desetine lokalnih, nacionalnih in evropskih projektov, ki se vse od ustanovitve centra odvijajo v Trbovljah. Kljub zelo raznolikemu dogajanju, življenje  centru vedno dajejo aktivni mladi, ki s svojimi idejami gradijo program in tako vsakič znova osmišljajo poslanstvo mladinskega centra.

Zakaj je aktivna mladina pomembna, še posebej za majhne lokalne skupnosti in regijo kot je Zasavje? Zato, ker ustvarja, ker si želi ustvarjati in ker je sposobna ustvarjati. Skozi delo v lokalnem okolju se uči, oblikuje socialno mrežo, gradi pripadnost kraju in pušča odtis v identiteti prostora, ki ga s svojimi idejami spreminja.

Mladinske pobude so lahko zelo preproste; medkulturni večer za prijatelje, organizacija glasbenega koncerta, čistilna akcija, risarska delavnica…Vsaka takšna pobuda, čeprav bi se komu na prvi pogled zdela majhna, ustvarja živopisan kolaž učenja skozi izkušnjo, t.i. neformalnega učenja.

Tiste najbolj vidne pobude, ki Trbovlje uvršajo na evropski mladinski zemljevid pa so pobude, ki jih mladi izvajajo v obliki mladinskih izmenjav in drugih evropskih projektov. Pripravljanje evropskih projektov (načrtovanje, izvajanje, ocenjevanje) je za mlade prvovrstna učna izkušnja, ki jim poleg znanja ustvari veliko število novih prijateljev po vseh Evropi.

Mladinske pobude pa seveda niso zamejene samo na dogajanje v mladinskem centru. Veliko število podjetniških pobud nastaja med mladimi, ki še posebej po uspešnih kampanjah na portalih množičnega financiranja dobivajo odmev izven meja naše države in s svojim delovanjem ustvarjajo pomembno dodano vrednost v lokalnem okolju.

Nova spletna stran tako ni samo posledica razmisleka o tem kakšna naj bo spletna stran temveč predvsem kaj in komu naj sporoča. Tako bomo v ospredje postavili predvsem zgodbe, ki jih ustvarjajo mladi, ki dokazujejo, da se v Zasavju dogaja in da se bo tu nekaj velikega razvilo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.