V MCT se učimo iz preteklosti in zremo v prihodnost

Prejšnji teden sem se udeležila usposabljanja v Lancastru, v Veliki Britaniji, v okviru dvoletnega mednarodnega Erasmus+ projekta Learning from the past (so that we are not condemned to repeat it), v prevodu: učenje iz preteklosti z namenom, da se zgodovina ne ponovi, v katerem kot partner sodeluje tudi Mladinski center Trbovlje.

Udeleženci usposabljanja v Lancastru smo na delavnici dr. Corinne Peniston-Bird z Lancastrske univerze spoznavali, katere teme lahko v okviru projekta raziščemo in kakšna je povezava zgodovinskih dogodkov naše države z drugimi evropskimi državami. Obiskali smo zgodovinski arhiv v kraju Preston, kjer smo spoznavali, katere vse materiale in vire hranijo arhivi in za kaj vse jih lahko uporabimo. Ogledali smo si Imperial war Museum v Manchestru, kjer so predstavljena dejstva in materialni viri iz obdobja prve in druge svetovne vojne ter spopadov vse do danes. Muzej je zasnovan zelo interaktivno, doživljamo ga lahko z večimi čutili: vidom, sluhom, tipom in vonjem. Popoldne smo si ogledali še People’s history muzej v Manchestru, ki prav tako na interaktiven način prikazuje pomembne zgodovinske dogodke britanskega naroda. Na treningu smo se seznanili z novimi metodami dela za raziskovanje zgodovine ter z načini iskanja zgodovinskega gradiva in vpisovanju najdenih dogodkov na interaktivni zemljevid.

Namen projekta »Learning from the past« je povečati razumevanje evropske zgodovine med mladimi o mednarodnem povezovanju, trudu, boju in upanju za mir in sodelovanje v času med letoma 1918 in 1946 ter pomembnost teh dogodkov za trenutno stanje v družbi.

Tekom izvajanja projekta bomo brskali po knjižnicah, arhivih, muzejih, delali intervjuje, iskali zanimive, pozabljene dogodke, osebe, dokumente…, ki predstavljajo t.i. zgodovino miru, zgodovino upanja, kot nasprotje zgodovini vojn in konfliktov ter najdena dejstva beležili na virtualni zemljevid in ga kasneje predstavili širši javnosti.

Vsi, mladi in mladi po srcu, ki vas zanima brskanje po zgodovinskih časopisih, arhivih, iskanje povezav med lokalnimi zgodovinskimi dogodki in mednarodnimi organizacijami, odkrivanje mrež poznanstev v tistem času, morda celo kakšnih zarot ali nepoznanih in spregledanih dejstev, vabimo, da nas kontaktirate (preko e-naslova tanja.vozelj@mct.si) in se nam pridružite pri raziskovanju in odkrivanju zgodovine miru.

Več o projektu si lahko preberete tudi na uradni spletni strani Learning from the past. http://learningfromthepast.net/

Tanja Vozelj

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.