Ti kdo preko Messengerja pošilja nezaželena sporočila?

Ti grozi z objavo zasebnih pogovorov, fotografij, videov na Instagramu?

Ali nekdo deli neresnične, žaljive, ponižujoče informacije o tebi na Facebooku?

Si fotkal prijatelja, ko je naredil »čudno faco« in želiš fotko poslati preko Snapchatu?

Veš, da je v Sloveniji po zadnjih podatkih raziskav vsaj eno od oblik spletnega nadlegovanja že doživelo 56 % učencev zadnje triade osnovne šole in 65 % dijakov?

Zato stopimo skupaj in se, preden nekaj objavimo na spletu, vprašajmo:

 • Je prijazno?
 • Je resnično?
 • Je treba?
 • Kaj si bom o tem mislil_a čez 5 let?

Tako bomo stopili »Skupaj za prijaznejši internet«.

Pod tem sloganom danes, 5. februarja, 2019 več kot 140 držav iz celega sveta praznujemo dan varne rabe interneta. »Cilj aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike, ki bodo v internetni svet vstopili čez nekaj let. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji«, so zapisali na spletni strani Safe.si. Temu se pridružujemo tudi v Mladinskem centru Trbovlje, kjer te vabimo, da sodeluješ na ustvarjalnem natečaju in tudi ti glasno kličeš »Skupaj za prijaznejši internet!«.

Natečaj je namenjen mladim od 15. do 29. leta starosti. Vabimo te, da nam pošlješ svoj ustvarjalni izdelek izdelek, s katerim opozarjaš na to, zakaj je pomemben prijaznejši internet in kako lahko k temu vsi prispevamo. Pri tem si lahko pomagaš z vprašanji: Kakšen bo internet čez 15 let? Kako bo internet na nas vplival v prihodnosti? Kako nam družbeni mediji krojijo življenje? Človek vs. internet. Na natečaju lahko sodeluješ v dveh kategorijah: digitalna (kratek video, stop-motion, animacija) in analogna (risba, slika (tempera, akvarel, praskanka, grafika). Svojemu izdelku priloži kratko obrazložitev (največ 5 povedi), kako se le-ta sklada s tematiko razpisa. Natečaj bo potekal od 5. februarja do 5. marca 2019. Izdelek nam lahko pošlješ na elektronski naslov mct@mct.si z zadevo »ustvarjalni natečaj«, ga osebno prineseš v MCT ali pošlješ po pošti na naslov Mladinski center Trbovlje, Cesta 1. junija 18, 1420 Trbovlje. Če boš ustvarjal/a skupaj s prijatelji ali sošolci, lahko izdelke pošljete vsi skupaj. Ne pozabi pripisati svojih (oziroma vaših) podatkov (ime, priimek, datum rojstva, telefonsko številko in elektronski naslov) ter priložiti podpisane in skenirane izjave o avtorstvu ter soglasja staršev (za mlade do starosti 18 let), ki je priloga tega natečaja. Izdelek tudi poimenuj. Podatke bomo v skladu z Uredbo o varovanju osebnih podatkov hranili v MCT in jih uporabili izključno za potrebe natečaja. Ime in priimek avtorjev izbranih izdelkov bo javno objavljen na zaključnem dogodku razstave, ki bo v marcu. Podatke, ki so predmet tega natečaja, bo MCT hranil tri leta. Izbor najbolj izvirnih izdelkov bo marca razstavljen v Mladinskem centru Trbovlje.

Avtorji z udeležbo na natečaju dajejo soglasje, da lahko njihove izdelke z navedbo avtorstva objavimo na spletni strani Mladinskega centra Trbovlje ter razširimo po lastnih kanalih obveščanja z namenom promocije (Instagram, Facebook). 

Za več informacij in pojasnila smo ti na voljo na telefonski številki 035612883 (Katarina Kuhar) ali preko e-naslova katarina.kuhar@mct.si.

V sklepnem izboru vseh objavljenih likovnih izdelkov bosta nagrajeni po dve najbolj izvirni deli iz vsake kategorije (digitalno, analogno). Natečaj se bo končal z zaključno prireditvijo v MCT, kjer bodo razstavljeni tudi izdelki.

Pogoji sodelovanja so:

 1. Natečaja se lahko udeležijo mladi med 15. in 29. letom starosti. Mladoletnim udeležencem natečaja starši podpišejo soglasje, ki je priloga k natečaju.
 2. Natečaj poteka med 5. 2.  in 5. 3. 2019. Nagrajenci bodo znani do 13. 3. 2019.
 3. Na natečaju lahko sodelujejo ljubiteljski likovniki in digitalni ustvarjalci. Z oddajo del udeleženci natečaja potrjujejo, da so avtorji izdelkov in da se strinjajo s pravili in pogoji ustvarjalnega natečaja.
 4. Vsak avtor lahko sodeluje z največ enim (1) likovnim izdelkom v vsaki izmed kategorij. Sprejemali bomo naslednje izdelke: kategorija digitalno (video, stop-motion, animacija) in kategorija analogno (risba, slika (tempera, akvarel, praskanka, grafika).
 5. Avtorji (oz. njihovi skrbniki) z udeležbo na natečaju dajejo soglasje, da lahko njihove izdelke z navedbo avtorstva objavimo na spletni strani Mladinskega centra Trbovlje ter razširimo po lastnih kanalih obveščanja z namenom promocije (Instagram, Facebook).
 6. Po zaključku razstave lahko izdelke vrnemo avtorjem.
 7. Avtor podpiše izjavo o avtorstvu, ki je v prilogi tega natečaja.
 8. Izdelke naj avtorji posredujejo na elektronski naslov mct@mct.si, jih osebno prinesejo v MCT ali pošljejo po pošti.
 9. V kolikor do razpisanega roka ne bo prispelo vsaj pet (5) izdelkov, si organizator natečaja pridržuje pravico, da natečaj razveljavi oziroma ne podeli nagrad.
 10. Udeleženci natečaja z oddajo prijavnice in izdelkov organizatorju natečaja zagotavljajo, da so avtorji izdelkov oziroma, da so izključni imetniki avtorskih pravic.

Način ocenjevanja zgodb: prispele izdelke bo ocenjevala 4-članska komisija.

1. Avtorji se bodo za nagrade potegovali v dveh kategorijah: digitalni in analogni.

2. Žirija bo pri ocenjevanju prispelih izdelkov upoštevala naslednje kriterije: ustreznost razpisnim pogojem, skladnost s temo. Video prispevki naj bodo dolgi največ 1 min, likovni izdelki pa velikosti največ do A3 formata.

3. Avtorja najbolj izvirnih dveh izdelkov v posamezni kategoriji bosta prejela praktične nagrade. 

4. Izbor najboljših izdelkov bo do konca marca razstavljen v MCT oz. objavljen na družbenih omrežjih MCT.

5. Komisija si pridružuje pravico, da ne podeli vseh nagrad.

Obvezne priloge:

 • izjava o avtorstvu
 • soglasje staršev

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2022.