Tu nrdiš! Grmo volt!

»Ali tudi mene zagovarja Evropski varuh človekovih pravic?
»Kaj mi nudi Evropska Unija??«
»Kdo me zastopa v Evropskem parlamentu???«

Verjetno ste ta vprašanja že zasledili na ulici, knjižnici, šoli ali pa v kakšni drugi javni ustanovi. Naj pojasnim, kaj je point.

Pa začnimo na začetku… Želimo mlade, ki bojo aktivno participirali v vsakdanu našega mesta, države – tokrat najbolj Evrope. BTW – aktivna participacija pomeni aktivno sodelovanje mladih pri sprejemanju odločitev o katerikoli zadevi. Lahko je to sodelovanje v delovanju šole, sodelovanje v dijaški skupnosti, sodelovanje pri delu kulturnih, športnih in drugih društvih pa tudi v neformalnih skupinah. Pomembno je, da vplivajo na oblikovanje in spreminjanje družbe. Vključevanje je lahko posredno ali neposredno ter na različnih ravneh, od družine, lokalne skupnosti, do države in mednarodne skupnosti.

Smo v mesecu maju in pripravlja se nekaj pomembnega. EVROPSKE VOLITVE. Volitve v Evropski parlament. To je podobno kot državnozborske volitve, ki jih imamo pri nas na vsake 4 leta, le da so evropske toliko bolj pomembne. Naj poenostavim. Evropa se odloči, da so istospolne poroke pravica vsakega državljana EU. Kaj je dolžna storiti naša država? To mora realizirati. Ni vprašanja ali bi, ali ne bi. Ne, tako se je Evropa odločila – tako je!

Evropsko pravo – torej vsi sprejeti zakoni na evropski ravni so nad našim – slovenskim pravom, nad našimi zakoni, tudi nad ustavo.

In tukaj si mora vsak posameznik reči – HALO?! Ne moremo dovoliti, da se pošlje v Bruselj kogarkoli. Ne smem dovoliti, da bo o slovenskih predstavnikih v Bruslju vplivala moja prateta stara 90 let, ki nima pojma, kaj se dogaja z nami mladimi, kaj si želimo za prihodnost.

5 Razlogov zakaj se udeležiti volitev:

1. Kdo bo glasoval za tvoje interese, če ne boš sam?
Z volitvami najbolj neposredno izražamo svojo voljo, kako bi radi živeli. Če ne bomo volili, kdo bo potem odločal namesto nas?

2. Ker vsak glas šteje.
Na volitvah šteje vsak glas in vsak glas šteje enako. Ni pomembno ali je nekdo direktor, delavec, kmet, brezposeln, je bogat ali reven, vsak glas ima enako težo. Na volitvah smo vsi enaki in vsak lahko enakopravno odloča.

3. Ker lahko kritiziraš oblast z integriteto.
Pogosto nismo zadovoljni z oblastjo. Ni nam všeč kaj delajo in kako urejajo naše življenje. Zato jih kritiziramo. Kar je pravilno. Slaba oblast si zasluži kritiko. Vendar, ali si sam kaj boljši, če nisi glasoval? Če ne glasuješ, ima tvoja kritika bistveno manj teže.

4. Ker imaš to pravico.
Pravica do svobodnih volitev ni samoumevna. Še danes je v svetu ogromno držav, kjer ljudje nimajo te pravice. Stoletja so se ljudje borili, da je postala tako aktivna kot pasivna volilna pravica splošna in enaka za vse.

Pokliči 5 prijateljev: »Jou, u nedelo 26. maja s dubimo ub 8 pr psih n kuf, pual grmo pa vualt.«

Tu nrdiš! GRMO VOLT!

Saj ste že slišali za mrežni marketing? No, predstavljaj si to prelepo piramidico. Jaz pokličem Majo in Tineta. Maja pokliče Sonjo, Nejo in Davida, medtem Tine pokliče Primoža, Urha in Anjo. In tako se plete mreža oz. na ta način se zgradi piramida.

Saj bi lahko še nalagala, pa zakaj, pa zato, pa kako, pa kje, pa ne, pa ja, pa mogoče, res se da. Ampak sporočilo je samo eno. MLADI MORAMO VOLIT.

Pa še nekaj formalnosti…

  1. Kdo je EU varuh človekovih pravic in ali varuje tudi mene? – JA, normalno. Podobno kot imamo varuha človekovih pravic Petra Svetino v Sloveniji, imamo v Evropski uniji varuhinjo  Emily O’Reilly. Zavzema se za pravice vseh državljanov Evropske Unije – vključno s tabo!
  2. Kaj mi omogoča EU? – Toliko stvari… Enostavnejše surfanje skozi države članice, selitev kamorkoli po EU, študij na katerikoli EU univerzi, Erasmus+ mladinske izmenjave, mislim ogromno enih priložnosti.
  3. Kdo me zastopa v EU? – Naši ljubi evropski poslanci. Zaenkrat so to: Franc BOGOVIČ (ELS/SLS), Tanja FAJON (S&d/SD), Alojz PETERLE (ELS/NSi), Igor ŠOLTES (Zeleni/Verjamem), Patricija ŠULIN (ELS/SDS), Romana TOMC (ELS/SDS), Ivo VAJGL (ALDE/DeSUS), dr. Milan ZVER (ELS/SDS).
    Kdo nas bo pa po 26. maju?? To odločamo  MI.

Ana

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.