TI SO PA OD TU DOMA: MAŠA REPOVŽ

Maša je že kmalu sicer zapustila Zasavje, saj jo je šolanje odpeljalo v Ljubljano, kjer je še danes. Pa vendar svojih vezi že zaradi družine in prijateljev z domačim krajem ni nikoli pretrgala. Danes ji lahko sledimo na JG pod imenom macra.mash, kjer predstavlja svoje makramejske in mavrične kreacije.

Kdo je Maša? Se lahko na kratko predstaviš?

Sem 29 letna socialna delavka. Prihajam iz Trbovelj, trenutno pa živim v Ljubljani. Rada ustvarjam, berem, se družim s prijatelji in hodim na koncerte – zadnjih dveh mi zadnje čase precej primanjkuje! Imam mačko z imenom Maček (oziroma bolje rečeno, ona ima mene), ki je šefica našega gospodinjstva. Moje mnenje o tem, kakšen bi moral biti svet, je precej razdelano. Želim si živeti v enakopravni družbi, ki ji ni vseeno za vsa ostala bitja, s katerimi si deli ta planet.
Načeloma pa sem oseba, ki se predvsem rada zabava.

Kako ti uspe preživljati te čudne karantenske čase?

Precej nervozno :D. Čez teden sicer nimam nič več časa, kot sem ga imela prej, saj Centri za socialno delo, kjer sem zaposlena, (sicer prilagojeno razmeram) že ves čas delujejo. Čez vikende pa sva bila s partnerjem navajena »potovati« po Sloveniji. Dino je iz okolice Ptuja, jaz sem iz Trbovelj, razširjeno družino in prijatelje pa imava razpršene od primorske pa do Prekmurja, tako da nisva bila skoraj nikoli doma. Hodila sva po festivalih, pa tudi potovala po Evropi. Trudila sva se kombinirati obiske tujih mest s koncerti – tako sva bila na koncertu v Budimpešti, pa v Londonu, oktobra sva nameravala na Škotsko, pa nama je epidemija prekrižala načrte. Zdaj, ko sva omejena ne le na Slovenijo, temveč celo na občine, pogledava filme, za katere prej nisva imela časa, pa tudi kakšno družabno igro odigrava. Jaz sem se še bolj vrgla v ustvarjanje, vmes sem opravila strokovni izpit iz socialnega varstva … Se trudim osredotočati se na pozitivne stvari in ne na to, kako pogrešam vse ostalo.

Si Trboveljčanka in trenutno živiš v Ljubljani. Si ostala po študiju? Te še kaj vleče v domače kraje?

V Ljubljano sem hodila že v srednjo šolo, na umetniško gimnazijo. Po študiju sem tukaj najprej dobila pripravništvo in potem še službo. Ljubljano imam rada, všeč mi je, da se vedno nekaj dogaja, navadila sem se, da imam vse na dosegu roke. Zdaj med epidemijo, ko je vse zaprto in imam od Ljubljane le drago najemnino in dejstvo, da imam 15 minut do službe, pa bi bila raje v Trbovljah, bližje družini in prijateljem. Trenutno sva s partnerjem v fazi kupovanja stanovanja in se osredotočava na Trbovlje.

Si ustvarjalka. Lahko ti sledimo pod imenom macra.mash na Instangramu. Kaj te je povleklo v ustvarjanje? Kaj vse ustvarjaš?

Ustvarjam že, odkar se spomnim. Ko sem bila majhna, sva skupaj z mami izdelovali voščilnice za vse priložnosti, pa delali svečnike iz gipsa, vazice iz das mase. In to ustvarjanje se v resnici nikoli ni ustavilo. Še vedno izdelujem čestitke, albume za fotografije, za prijateljico sem izdelala poročna vabila, zadnje leto pa sem se vrgla tudi v vozlanje makramejev in izdelovanje mavric. Se moram kar brzdati, saj bi rada vse znala :D.

Zakaj se ti zdi pomembno, da človek najde neko zadevo (npr. ustvarjanje) , v okviru katerega krepi svojo kreativnosti, živi svojo strast?

Ker mislim, da moramo imeti več od življenja, kot le hoditi v službo. Tudi, če je to služba, ki jo rad opravljaš. Moramo znati tudi samo uživati, brez misli na obveznosti. Kaj je za koga užitek pa je povsem odvisno – eni hodijo v hribe, drugi berejo. Se mi pa zdi pomembno za duševno zdravje, da si vsak najde nekaj, v čemer uživa, kar rad počne. Nekaj, kar komaj čakaš.

Pri nas imamo spet sneg in mraz, ki nas lahko vlečeta ven ali pa notri J. Katero knjigo, serije, filme bi nam priporočila za te dni, ki prihajajo?

Jaz sem ljubiteljica fantazije, Harry Potter fan :D. Knjige berem v angleščini, saj mi večina slovenskih prevodov ni všeč. Nazadnje sem prebrala trilogijo »The Broken Earth« pisateljice N. K. Jeminis, v katerih sem zelo uživala. Rada posežem tudi po kakšnih »young-adult« serijah, kadar si želim brati nekaj le za sprostitev, brez preveč razmišljanja. Throne of Glass serija je na primer ena od takšnih. Tudi dobre trilerje in kriminalke imam rada pri teh žanrih izstopajo skandinavskimi pisatelji kot so Jo Nesbo in Stieg Larsson.
Novih filmov ne gledam kaj dosti, čakam kakšno dobro fantazijsko sago. Po navadi filme gledava v nekem sklopu – pogledala sva na primer vse dele Botra, pa vse Rockyje, Mad Max, pa po vrsti vse filma Tarantina. Imam samo eno pravilo – ne maram gledati težkih filmov po resničnih dogodkih, ki mi potem ne dajo spati. Tako, da sigurno nisem pravi naslov za neke oči odpirajoče filme.  Še vedno sem mnenja, da, če si v dvomih kateri film si zavrteti, ne moreš zgrešiti z Gospodarjem prstanov ali Harry Potterjem :D.
Serije gledam, ko ustvarjam, zato si izbiram takšne, ki jim ni treba zbrano slediti in, ki so na voljo na Netflixu. Tu nisem ravno izbirčna in so mi všeč različni žanri. Najljubša mi je Modern Family, pa Brooklyn 99, pogledala sem Luciferja, The Originals, pa The 100. Od bolj kvalitetnih pa priporočam Fargo, kjer se je sicer treba prebiti skozi prvih nekaj epizod, ampak se splača!

Kake so tvoje želje/načrti za prihodnost?

Vsekakor napisati magistrsko nalogo, s katero že kar nekaj časa odlašam. Pa kupiti stanovanje, imeti nekaj svojega. In takoj, ko bo možno, iti na morje. In imeti en družinski piknik, z vso družino!

Ker lahko pogledaš od zunaj, me zanima, kako vidiš mlade v Zasavju? Kaj bi jim sporočila?

Ponosna sem, da prihajam iz Zasavja. Se mi zdi, da smo že od nekdaj drugačni – nikoli na primer nisem slišala, da bi se v kaki naši gostilni vrtela »pleh muska«. Imamo »svojo« kulturo, precej razvito alternativno sceno. Čedalje več mladih iz Zasavja postaja uspešnih malih podjetnikov na različnih področjih  – od keramike in gline, nakita in kristalov pa do glasbe, plesa, tudi grafičnega oblikovanja, digitalnega ustvarjanja, fotografije in tako dalje. V bistvu menim, da lahko prav vse, kar si zamisliš, najdeš v Zasavju! Kaj bi jim sporočila? Kar tako naprej! Nisem nek motivacijski govorec. Upam pa, da vsi, ne le mladi v Zasavju, ne bomo obupali nad svojimi cilji, in, da bomo skupaj ustvarjali svet, v katerem se bo za prav vsakogar našel prostor.

Foto: osebni arhiv

What's your reaction?
2KUL1LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.