Rubriko z novim letom nismo končali, ampak jo nadaljujejmo z novim zagonom, z novimi krasnimi mladimi, ki so aktivni in ki delajo svoja okolja boljša.

V prvi številki vam predstavljamo Marušo Zmrzlak. Maruša je v lokalnem okolju aktivna že vrsto let. Poznam jo, odkar je končala srednjo šolo in ko je prestopila vrata mladinskega centra, kjer se je preizkusila v različnih vlogah in sodelovala v različnih projektih. Rada ima mačkone in pleše swing. Najbolj jo sicer poznamo po zmagi na Slovenski noti in njenem komadu Skušnjava.

Predstavi se nam prosim na kratko.

Dopoldan sem Maruša, pomočnica vzgojiteljice v Waldorfskem vrtcu, ki poje otroške pesmice. Popoldan pa sem Maruša, ki poje pesmice, ki niso primerne za otroke.

Kaj ti zjutraj pomaga, da lažje vstaneš iz postelje (npr. kava, glasba, motivacij, druženje…)?

Nimam težav z zgodnjim vstajanjem. Imam svoje jutranje navade in se jim prepustim, če grem v službo tisti dan ali pa ne. Si pa vsako jutro skuham kavo in jo za lep začetek dneva v miru spijem.

Kako je potekal tvoj dan pred karanteno in kako poteka sedaj?

Približno tako, kot danes. Rada sem doma in mi zaenkrat še ni postalo dolgčas. Srečo imam, da imam vrt pred vrati. V spomladanskem času, ko tudi v službo nisem hodila, sem veliko časa preživela na vrtu in ga urejala. Že od lanskega poletja prenavljam stanovanje in me ves čas čaka kakšno delo.
Imam tudi veliko malih inštrumentov, ki jih še ne obvladam in se kakšen dan samo učim in vadim. Spomladi je bil aktualen ukulele, potem flavta in okarina, drugi pa še čakajo, da pridejo na vrsto.  Kakšen teden sem samo kvačkala in naredila darila, nekaj za ˝Božiček za en dan˝ in ˝Rokavčke pomagavčke˝ za osebe z demenco, ki so dobrodelni projekti. Tako se počutim malo bolj koristno v tem času. Vmes pogledam tudi ogromno filmov, seveda pa pogrešam druženje, koncerte in objeme.

Kaj pa tvoja prihodnost, kakšne imaš želje?

Trenutno imam dve želji ali pa kar cilja, ki se mi vsak dan pojavita v mislih. En je ta, da končno zaključim Waldorfsko specializacijo za vzgojitelje in spišem zaključno nalogo. Drugi pa je ta, da cel komad, od začetka do konca, z besedilom in glasbo skupaj, spišem čisto sama. Nobeden ne bo čez noč dosežen, ampak bo … upam, da kmalu :).

Kaj pa si misliš o mladih v Zasavju? Imaš mogoče, kakšno sporočilo/nasvet za njih?

Vidim, da imamo cel kup zagnanih ljudi v Zasavju in me vedno znova presenečajo. Vsak na svojem področju ustvarja in doživlja uspehe, kar se mi zdi super za njih in za tiste, ki še iščejo svojo strast, saj jih s svojim delom in dosežki spodbujajo in prikazujejo, česa vsega smo ljudje sposobni.

Zakaj si se odločila za glasbo?

Glasba ni nekaj, za kar bi se človek lahko odločil. Je v tebi in išče pot, po kateri se lahko izrazi. Ali je to skozi ples, inštrumente ali vokal, je pa od vsakega posameznika odvisno. Pri meni je to predvsem vokal, glas. Ves čas si mrmram melodije, običajno se že zbudim s kakšnim dobrim komadom v glavi.

In nisem se odločila za glasbo, za petje. Me pa ves čas neka sila rine naprej, da preizkušam svoje vokalne sposobnosti, se učim in se posledično vsake toliko pojavim v javnosti, se udeležim kakšnega pevskega tekmovanja, pa čeprav se vsakič znova, ko se od treme tresem in švicam v zaodrju, sprašujem, kaj mi je bilo treba tega. Na odru se seveda vsi ti občutki spremenijo v pozitivne in si ne predstavljam, da ne bi imela teh izkušenj in jih želim imeti še več.

Kaj je tebi pomenilo sodelovanje na Slovenski noti?

Slovenska nota je bilo četrto in peto pevsko tekmovanje/dogodek, ki sem se ga udeležila (2017 in 2018). Prvo leto sem v tekmovanje vstopila nepripravljeno in nesigurno in me ni čudilo, da sem zasedla 4. mesto. Naslednje leto pa se najprej niti nisem imela namena prijaviti, pa so me moji bližnji prepričali. Takrat sem si vzela več časa za razmislek o pesmi, s katero se želim predstaviti in tako našla neko zvrst, ki mi je bližje. Sem bila vseeno presenečena, da sem po publiki in žiriji zasedla 1. mesto.
V dar sem dobila svojo prvo pesem z naslovom ˝Skušnjava˝ in tako spoznala odlična glasbena kolega Dareta Acoustica in Alexa Volaskota. Z Alexom sva letos čist spontano zrihtala še mojo drugo pesem ˝Bife˝.

Od Slovenske note dalje sem bila povabljena na mnoge dogodke, ki mi bojo vedno ostali v spominu in spoznala ogromno ljudi, za katere si nikoli ne bi mislila, da bom z njimi kofetkala in upam, da bo to kmalu spet možno.

Iz katere svoje napake si se največ naučila?

Ne iz napake, ampak iz vsakdana sem se naučila oziroma dojela, da vsaka stvar, izkušnja pride ob ravno pravem času, ko jo potrebujemo in včasih ne prav takrat, ko si jo zaželimo.

Foto: osebni arhiv


Kakšen je vaš odziv?
3KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2022.