Ti so pa od tu doma: Kaja Čop

Kaja Čop ali Čaja Kop, pod kakršnim imenom si jo lahko včasih našel. Mlada, razigrana, drzna. Punca, ki se ne ustraši nobene vloge v gledališču in ki se ni bala v tem čudnem letu 2020 skočiti v podjetniške vode. Vodi KAOS – kreativne komunikacije in tak je tudi spodnji intervju. Kreativni kaos.

Kdo je Kaja in kaj je Kajin Kaos? Se lahko na kratko predstaviš?

Kaja je kreativna, abstraktna, nasmejana, čustvena in malce (v resnici zelo) nora oseba, ki ne živi na tem planetu, pač pa konstantno potuje po galaksijah svoje domišljije. Šteje usodnih 27 let, zato si je tudi v usodnem letu 2020 drznila narediti usodni korak – odpreti lastno podjetje in začeti z grajenjem lastne blagovne znamke. (que the chaos)

Hej, to sem jaz – Kaja. Odprla sem podjetje KAOS – kreativne komunikacije, kjer ponujam surovo moč besedne in vizualne manipulacije, brez omejitev pravil. (Točno takšne, ki jo ti potrebuješ za naslednji projekt!) Kaj pa delam? Pišem nepozabne, prepričljive zgodbe, od katerih ne moreš odvrniti pogleda. Svojim naročnikom pridobivam stranke in gradim zaupanje z njihovo ciljno publiko. Nisem povprečna.

Saj vemo, da je lahko pri izvedbi dogodka ali projekta cel kaos. In v kaosu se lahko znajde samo KAOS. Ga uredi, »poštima«, se mu prilagodi in zmaga – neprecenljivo. Zato ga obožujem in zato se v njem znajdem.

Spoznali smo te kot pogumno igralko, ki se ne ustraši nobene vloge na gledališkem odru? Kako mesto ima v tvojem srcu gledališče in Svoboda?

Všeč mi je, ker v umetnosti vedno znova odkrivaš in razkrivaš. Vedno znova si pozoren na druge malenkosti, ki ti celotno sliko naredijo še jasnejšo. Tako, da moram reči, da sem še vedno v fazi spoznavanja gledališke umetnosti, čeprav  se z njo srečujem že od malih nog. A ravno to jo dela tako fascinantno in mamljivo.
Z amaterskim gledališčem sem se začela ukvarjati v tretjem razredu in že takrat sem vedela, da bo to velik del mojega življenja. Stati na odru, pred kamero, oziroma še pomembneje deliti zgodbo s publiko, je neopisljiv občutek. Poplava čustev in občutenj ter oživljanje in hkrati doživljanje trenutka.  Ekstaza.

Kaj pa zame pomeni Dom Svobode? To so moje korenine, moji temelji, moji začetki… Zunanji videz stavbe, odrske deske, ki so doživele mnogo žalosti in veselja, intimna garderoba, kjer je že vsak pozabil svoj rekvizit, izgubil svoj kostum in pokazal svojo rit, še vedno delujoči reflektorji iz 70ih in celotna ekipa Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje, ki je skozi leta postala moja druga družina in h kateri se še vedno rada vračam.

Na katero vlogo si najbolj ponosna, pri kateri pa si se sama najbolj zabavala? Kot Britney Spears?

Mislim, da imam za različna obdobja v mojem življenju (kot, da sem stara 70 xD) različne najljubše vloge, saj se tudi moje znanje in stil igranja spreminjata.

Pa da ne napišem preveč (tudi Britney ima posebno mesto), bom razkrila samo eno izmed najljubših… To je moja prva vloga na gledališkem odru, odigrala sem deklico Eriko v igri Matilda in ima posebno mesto v mojem srcu pa čeprav sem v celotni predstavi povedala samo en stavek.  

V zadnjih časih pa mi je najbljiže perfromans, ki združuje več umetnosti.

Si čisto novopečena podjetnica? Sodelovala si v programu PVSP? Tvoje izkušnje?

Res je, poleti usodnega leta 2020 sem odprla podjetje KAOS – kreativne komunikacije. Primerno letu, karakterju in naravi mojega dela. 🙂

O odprtju podjetja pa sem razmišljala že kakšne pol leta prej, morda si drznem reči celo kakšno leto prej, saj sem večinoma delala na različnih krajših projektih. Iz tega razloga sem tudi odprla podjetje, da imam lahko več vpogleda in svobode pri finančnem in kreativnem segmentu svojega dela ter seveda pri razporejanju časa, saj se ideje žal ne da načrtovati po urniku.

Seveda pa vseh trikov, pasti in pravnih postopkov za ustanovitev samostojnega podjetja nisem poznala, zato sem se odločila za udeležbo na programu PVSP – Podjetno v svet podjetništva, ki pomaga podjetnikom na začetku njihove podjetniške poti.
Projekt je trajal 4 mesece in udeleženci smo bili deležni predavanj in delavnic izkušenih in uspešnih podjetnikov. Nekateri so me s svojimi predavanji ali delavnicami absolutno navdušili in mi predali ogromno uporabnih znanj – tukaj bi izpostavila zelo uspešno slovensko podjetnico – Polono Kisovec in pa uspešnega ter iznajdljivega Jerneja Pangeršiča. Spet drugi so predajali znanja, ki nisem čisto prepričana, kam jih naj vključim, a še puščam odprte možnosti, saj se v podjetništvu vse lahko hitro spremeni.
Hkrati ti pri projektu stojita ob strani tudi dva mentorja, ki sta se v mojem primeru neverjetno izkazala, mi nudila oporo ter me prenašala in odločno spodbujala pri kaotičnih podvigih. To sta bila Jernej Lipar in pa Jasmina Drolc.
Ni pa zamerljivo omeniti tudi soudeležencev programa, ki so me in me še vedno (čeprav se je projekt že končal) vsak na svoj način vzpodbujajo na moji podjetniški poti in so mi pripravljeni priskočiti na pomoč pri vsakem koraku. Tukaj vidim neverjetno prednost, saj sem svojo mrežo poznanstev, ki je v podjetništvu ključna, tako razširila in stkala trdne odnose za prihodnost.
 

Trenutno na naši spletni strani pišemo o podjetništvu in ženskah in vas vabimo k sodelovanju, da poveste svojo zgodbo. Kako bi ocenila, da se znajdeš na podjetniškem parketu? Je mladost prednost ali slabost?

Mladost je definitivno prednost – to je seveda moje subjektivno mnenje na podlagi lastnih izkušenj. Prednost zato, ker smo mladi bolj odprti za izzive, pa tudi če še nimamo dovolj izkušeni, bomo te še pridobili. Če samo pogledamo korona krizo, mislim, da smo se mladi bolje znašli, saj smo tudi bolj digitalni in nam prehod življenja v digitalnost ne povzroča prevelikih (oziroma še dodatnih) preglavic. Seveda pa je vse odvisno od posameznika. Tudi starost pa ima seveda svoje prednosti, kot recimo izkušenost, kar lahko podjetniku da velik vpogled, a hkrati mu nastavi manjšo past, na katero je treba biti pozoren – to je, da ne smemo biti preveč ustaljeni. Če je ena stvar delovala 100 let, morda 101 leto ne bo več delovala, je čas, da jo spremenimo.

Tvoje videnje žensk v podjetništvu?

Hm, nekako ne vem, kako bi odgovorila … Glede na to v kakršnem okolju sem odrastla in koliko sem stara, se mi zdi to povsem normalno in jaz osebno niti ne pomislim, da bi vloge v podjetništvu pripisovala spolu. Se pa zavedam, da je to priviligirano mnenje in je ponekod vloga ženske v podjetništvu celo legalno nedostopna. Pa tudi če ne gremo tako daleč (v tuje države), se tudi v Sloveniji ženskim podjetnicam dogaja veliko krivic ali pa razlik na podlagi njihovega spola. Sama še tega na profesionalni poti nisem bila deležna, a ravno iz tega razloga se m zdi prav, da se seveda v javnosti take stvari omenijo, »normalizirajo«, da se jih lahko sprejme, ozavesti in ponotranji čim večje število ljudi.  

Sem pa mnenja, da uspeh v podjetništvi definitivno ni odvisen od spola, ampak od tega kakšna oseba si in kako se znajdeš na svojem področju predvsem pa, kako se znajdeš v odločilnem momentu. Znajde se vsak po svoje. Zdi se mi prav, da se v podjetništvu, ne glede na spol, med seboj spoštujemo, vzpodbujamo in podpiramo, sploh v časih podobnih trenutni krizi.

Kaj bi priporočila nekomu, ki razmišlja o podjetniški ideji, pa potrebuje le malo poguma? Kaj bi bili pravi koraki za uspešen štart?

Nasvet pu »dumač« – »prubat« ni greh! Vseeno pa je potrebno vložiti ogromno dela in časa. Če si pripravljen na to, potem zagrabi priložnost!

Prvi koraki za uspešen štart je definitivno definiranje ponudbe – izdelka ali storitev in raziskava trga! Kaj to pomeni? Podjetniku mora biti jasno kaj želi ponuditi in komu (to se lahko (oziroma se bo) tekom procesa spreminja, vendar je na začetku pomembno, da imam jasno zastavljeno ponudbo – kakšno storitev ali kakšen izdelek ponujamo?), hkrati pa si podjetnik mora odgovoriti na vprašanje zakaj to ponuja …
S tem znanjem se nato lahko loti raziskave trga, kjer bo izvedel ali ima ciljna publika potrebo po njegovem izdelku ali storitvi – če ima, zakaj ima in če nima, zakaj nima…

Potem pa akcija! Verjemi v svojo idejo in vase in tudi če ti ne uspe, veš, da si poizkusil! Morda bo nato v drugo šlo lažje, saj se boš veliko naučil iz svojih napak. Nikoli ne veš, kaj prinese življenje. Vso srečo ti želim bodoči razmišljujoči podjetnik.

Kaj počneš v prostem času, če ti ga kaj ostaja?

Trenutno se res vse vrti okrog dela, saj sem šele na začetku podjetniške poti. A moram priznati, da mi zaenkrat zelo ustreza, saj je narava mojega dela takšna, da v njem lahko uživam in si ga prilagodim po mili volji ter kar ne morem verjeti, da lahko v tem času delam, kar najbolj obožujem – biti kreativna.

Seveda mi vseeno ostane kaj časa, če ne drugega za krajši sprehod v bližnjo »huosto«, puhasto crkljanje, ogled filma ali serije in seveda spanje (beri: sanjanje, ljubim sanjati, podnevi in ponoči).

Trenutno smo v karanteni pa še po snegu malo diši. Katero knjigo ali film bi nam priporočila za zimske dni, ki prihajajo?

Knjigo, ki jo v zimskih dneh priporočam in po kateri tudi sama v tem času vedno posežem je Neznosna lahkost bivanja. Pozimi se zdi vse bolj hladno, samotno in knjiga prav prijetno pomiri vse te občutke.

Filma pa bi predlagala kar dva. Da ne bo vsako leto na sporedu samo Sam doma 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14… 😉

In sicer prvi je bolj lahkoten, z močnim sporočilom. To je komedija z naslovom JoJo Rabbit – film majhnega dečka, ki odrašča v nacistični Nemčiji in je najboljši prijatelj Adolfa Hitlerja. Drugi film pa je eden izmed mojih najljubših … Kill Bill – žanrsko kvalificiran kot akcija (kar vsekakor je), ni pa opisan kot komedija, kar zame vsekakor je!
Ta se mi zdi res primeren za začetek decembra oziroma začetek of Bloody Christmas, če tako rečem.  
Najboljši del pa je ta, če vam bo všeč je zunaj še Kill Bill 2! (EPP za režiserja Quentin Tarantino – v prostem času KAOS vodi njihov PR – šala, a upajmo, da ne za dolgo).

Kaj v Kaosu počneš? Kake so tvoje želje/načrti za prihodnost s podjetjem?

Kot sem že omenila na kratko povedano KAOS celostno vsebinsko in vizualno zasnuje dogodke ali projekte. Moja prednost je ta, da vse ideje in oblikovanja nastanejo v eni glavi in se zasnujejo z enimi rokami. To pomeni, da je izvedba enotna in celovita, hkrati pa naročniku prihrani dragoceni čas. (TopŠop EPP : Če pokličete v naslednjih 24 urah vam za vse storitve ponudim 30% popust (koda: #KAOSKristmas – Christmas se začne s K, cuz Kardashians) – ker KAOS se splača.)

Kaj vključuje KAOS storitve? Glavni storitvi sta oblikovanje (zasnova) zgodbe in povezovanje dogodkov. Podporne storitve so digitalni marketing, grafično oblikovanje in video produkcija.  Storitve ponujam skupaj in posamično.

Velika želja je, da KAOS v nadaljnjem desetletju sodeluje pri nepozabnih, mogočnih in odločilnih kreativnih projektih ter postane pomemben del slovenskega kreativnega področja (čisto potiho pa upam, da do takrat že del svetovnega (aaaaaaaa)).
V bolj bližnji prihodnosti pa imam željo se povezovati s kreativno-inovativnimi podjetniki ter pisati odštekane in drzne zgodbe, ki presegajo meje poznanega. :O #nikolinepozabisanjati

Kako vidiš mlade v Zasavju? Kaj bi jim sporočila?

Trenutno bolj težko. Šala.

Ambiciozni, talentirani, iznajdljivi, ne preveč komunikativni. Aja in z ultra dolgimi gelish nohti ter Tik Tok profilom (Facebook-a nimajo). 😛

Mladim bi sporočila…
Drznite si uresničiti svoje sanje!

Foto: osebni arhiv

What's your reaction?
1KUL2LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.