Ti so pa od tu doma: Deja Hauptman

Deja je še ena izmed ustvarjalnih lokalnih mladih dam, ki jih bomo v povezavi s članki na temo podjetništva z vami delili v naslednjih dneh.

Dejo poznam že od malih nog, ko je še gulila osnovnošolske klopi in poletja preživljala z nami na Debelem Rtiču. Če pogledam v kako mlado damo je zrastla, bi rekla, da je to dekle, ki je naredilo kvantni preskok v svojem razmišljanju. Ni ji bilo vedno lahko, a je znala iz tega potegniti nekaj tako milega in to milino vdahniti v svoje glinene izdelke. Ko popiješ čaj iz njene skodelice, se čas za trenutek ustavi. Privošči si ta ritual tudi ti.

Kdo je Deja? Se lahko na kratko predstaviš?

Sem preprosta in živahna oseba, ki se najraje nahaja na svežem zraku, v gozdu. V času študija na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje sem pričela z oblikovanjem gline. Zdaj gradim svojo blagovno znamko ročno izdelanih keramičnih izdelkov pod imenom Fina glina.

Poleg ustvarjanja z glino rada hodim v hribe, raztegnem in prediham telo na joga blazini, meditiram in preživljam čas v družbi svojih štirinožcev ter sobnih rastlin. Obožujem ples, glasbo ter odkrivanje raznovrstnih jedi in rastlinske prehrane. Predvsem sem ljubiteljica ročnega dela in ustvarjalnosti.

V preteklosti si z nami že sodelovala. Če se ne motim, si bila udeleženka mladinskih izmenjav, izvajala si delavnice. Kaj meniš, da si v teh aktivnostih pridobila za svoj razvoj?

Tako je, zdaj je preteklo dobro leto od moje prve izmenjave, kjer sem izvedla tudi svojo prvo delavnico. Sama izkušnja izmenjave mi je seveda dala ogromno »življenjskega gradiva« za naprej. Že na samem začetku me je malo potisnila iz moje cone udobja, saj imam veliko pomislekov glede svoje komunikacije v angleškem jeziku. To mi je potem iz dneva v dan šlo bolje in tudi zdaj nimam več takšnega odpora do tovrstnih situacij. Odnosi s takratnimi »neznanci« so se v enem tednu stkali v dobra spoznanja in zgradili posebne vezi z nekaterimi od udeležencev. Celotna izvedba programa mi je bila takrat pisana na kožo in najbrž bi skozi tisti tedenski urnik lahko šla še enkrat, danes, jutri, kadarkoli. Seveda z drugačnim pogledom in načinom, ki se je razvil z mano v preteklem vmesnem času. Gradili in raziskovali smo namreč odnos do sebe, odpirali rane ter premikali svoje osebne meje. Po mojem mnenju je te stvari potrebno konstantno graditi, se učiti in si dovoliti biti. Z veseljem bi šla še enkrat skozi takšno izkušnjo, ki jo definitivno priporočam vsakomur.

Si ustanoviteljica Studia Fina glina. Kaj je Fina Glina?

Fina glina je blagovna znamka pod katero ustvarjam unikatno ročno izdelano keramiko. Ponudba izdelkov zajema uporabne (skodelice, sklede, krožnike…) in dekorativne (vaze, svečke…) izdelke. Prav tako prirejam različne delavnice ročnega ustvarjanja z glino, sproščanja in oblikovanja na vretenu.
Več o delavnicah si lahko preberete na naši spletni strani (www.finaglina.si) pod zavihkom »delavnice«.

Sodelovala si v programu PVSP? Tvoje izkušnje?

Sama sem bila s celotnim programom precej zadovoljna. Omogočil mi je mnogo dejavnosti in izobraževanj, ki si jih takrat sama ne bi mogla zagotoviti. Tamkajšnje delavnice in predavanja so mi razširile poglede na določene stvari, mi predstavile neke nove vidike ter razširile pogled na koncept trženja. Spoznala sem ogromno ljudi, ki imajo za sabo dragocene izkušnje in veliko znanja in za katere vem, da se nanje lahko obrnem še danes. To mi res veliko pomeni. Največ sem se naučila z medsebojnim komuniciranjem, deljenjem idej, zamisli, konceptov ter samega razmišljanja. Hvaležna sem za prostor in čas, kjer smo se lahko preizkusili tudi v praktičnih primerih in določene izkušnje doživeli na lastni koži.

Trenutno na naši spletni strani pišemo o podjetništvu in ženskah ter vabimo, vas, mlade podjetnice k sodelovanju, da z nami delite svojo zgodbo. Kako bi ocenila, da se znajdeš na podjetniškem parketu? Je mladost prednost ali slabost?

Moram priznati, da sem na tem področju precej kritična do sebe. Že na splošno si v življenju nekako težko »čestitam« za neko osvojeno stopnico na poti do »cilja«. Ampak delam na tem, saj vem, da ni cilj tisti, ki je šteje, ampak je pomembna pot. Pot, na kateri se učim življenjskih lekcij na osebnem in poslovnem področju. Ti dve plati pa sta pri meni precej prepleteni, zato jih redko kdaj ločujem.  Osebno menim, da je ravno to ključ do uspeha. Ko delaš neko stvar s srcem, te ljudje začutijo in slej kot prej jih to prepriča tudi v nakup produkta ali storitve.

Kljub temu, da sem bila prisotna pri zgoraj omenjenem projektu PVSP, se v vodah podjetništva še vedno lovim. In dvomim, da se bom kdaj zares počutila »domače« na tem področju. Sem namreč bolj »umetniška duša«, ki ji podjetništvo, marketing in prodaja nista ravno najbolj pri srcu. Seveda pa sem na nek način »prisiljena« plavati tudi v teh tokovih, saj je moj dolgoročni cilj v celoti živeti in se preživljati s svojo dejavnostjo ter prodajo izdelkov.

Starost se mi sploh ne zdi pomembna, vse je odvisno od svoje volje, želje, energije in zagona.

Tvoje videnje žensk v podjetništvu?

Mislim, da smo v današnjih časih ženske precej »prevzele« mesta v podjetništvu. Na vsakem koraku že najdemo kakšno žensko, ki se giblje v teh vodah. Zato se mi zdi super, da se gradijo neke »skupnosti« in širijo dejavnosti ter izkušnje, ki nam nudijo podporo in pomoč na svoji samostojni poti. Iz svojih izkušenj lahko rečem, da smo ženske precej občutljiva bitja, ki se lahko hitro čustveno vpletemo v situacije in si jih preveč osebno jemljemo k srcu. Ampak v podjetništvu žal včasih za to ni prostora.

Tukaj bi predlagala tudi podcast Nine Gaspari: Lovim ravnotežje, ki v svojih epizodah opisuje različne izkušnje, preplete zasebnega in poslovnega življenja. Rast, prepreke, spoznanja, padce in vzpone … skratka spodbudne vsebine, ki so namenjene predvsem ženskim podjetnicam.

Kaj bi priporočila nekomu, predvsem sovrstnicam, ki razmišljajo o podjetniški ideji, pa potrebuje le malo poguma? Kaj bi bili pravi koraki za uspešen štart?

Medsebojna povezovanja se mi zdijo ključna, sploh na začetku podjetniške poti. Danes najdemo tudi veliko npr. fb skupin, kjer se zbirajo različni ustvarjalci in mlade podjetnice/podjetniki. Le te so namenjene deljenju vsebin, izkušenj in informacij, medsebojni pomoči ter podpori. Mislim, da je na začetku poti zelo pomembno dejstvo, da nisi sam/a. Vedno se najdejo ljudje, ki so pripravljeni pomagati in deliti kakšen nasvet, če ga potrebuješ.

Predvsem je pomembno, da verjameš vase, v svojo idejo/izdelke/storitev. Da si iskren/a do sebe in vseh ostalih. Najpomembnejše pa je slediti svojemu srcu in intuiciji.

Kaj počneš v prostem času, če ti ga kaj ostaja?

V prostem času se najraje sprehajam po gozdu, obiskujem okoliške hribe s svojim partnerjem ali prijateljicami. Čoham svojo psičko in mačko, opazujem in negujem sobne rastline, kuham in pečem.

Uživam v raziskovanju naravnih materialov, nabiranju raznoraznih vej, divjih rastlin in cvetja ki jih potem sušim in uporabim za dekoracijo pri urejanju našega doma. Občasno se lotim kakšnega novega »DIY« projekta, ki vsake toliko časa popestri domače vzdušje.

V teh mrzlih decembrskih dneh uživam ob skodelici domačega čaja ali kakava ter si privoščim toplo kopel.

Trenutno smo v karanteni pa še po snegu malo diši. Katero knjigo ali film bi nam priporočila za zimske dni, ki prihajajo?

Film: I Origins, Her, Into the wild, Collateral beauty, Lion, Seven pounds, Green book, Lucy …

Risanka: Inside out, Coco

Serija: La casa de papel, Black mirror

Kake so tvoje želje/načrti za prihodnost s podjetjem?

Trenutno je v izdelavi prva zaloga izdelkov za našo novo spletno trgovino (www.finaglina.si), ki bo na voljo predvidoma nekje v sredini decembra. Kasneje si izjemno želim razširiti prodajo izdelkov v tujino, graditi še več sodelovanj in skupnih projektov z različnimi ustvarjalci, razširiti naše delovne prostore in uvesti redne serije produktov ter delavnice oblikovanja gline.

Kako vidiš mlade v Zasavju? Kaj bi jim sporočila?

Mislim, da je v današnjem času okolje precej podporno mladim. Organizira se veliko delavnic in programov, ki odpirajo možnosti za raznovrstne dejavnosti. Čedalje več je ljudi, ki podpirajo različne ideje, nudijo pomoč pri samih začetkih, razvoju in ustvarjanju novih zgodb.

Kjer je volja, je tudi pot.

What's your reaction?
0KUL1LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.