Ti so pa od tu doma: Barbara Jazbec

V našo rubriko “Ti so pa od tu doma” prihaja še več zanimivih imen. Četudi se bomo očitno bolj zadrževali doma, boste lahko sledili aktivnim, ustvarjalnim mladim iz našega okolja.

Tokrat vam predstavljamo Barbaro Jazbec. Barbaro sem spoznala pred leti, ko smo ji pomagali, da je preko Evropske prostovoljne službe odšla na Finsko. K sodelovanju smo jo povabili tudi zato, ker že nekaj let sodeluje na festivalu Speculum Artium, ki trenutno poteka v Trbovljah.

Kdo je Barbara in kaj počneš? Se lahko na kratko predstaviš?

Sem Barbara Jazbec novo medijska umetnica iz Trbovelj. Že več let se ukvarjam z videi, fotografijo in inštalacijami. Organiziram in vodim razne delavnice, projekte, razstave… Vse kar je v povezavi z umetnostjo in novo tehnologijo to me zanima.

Kar nekaj časa si živela na Finskem. Kaj si počela tam in kam te je pot zanesla sedaj?

Skoraj sedem let sem živela na Finskem. Tri leta v mestu Kokkola, kamor me je zanesla EVS izmenjava. Tam sem našla prijatelje in fanta zato sem se odločila, da moj študij nadaljujem v Nordic Art School v Kokkoli. Kasneje sem šolanje nadaljevala na Univerzi uporabnih znanosti (TAMK) smer Fine art v Tamperah, kjer sem letos diplomirala. Vse o naši zaključni razstavi si lahko ogledate na spletni strani http://www.atomicjungle2020.com/

Želela sem svoje znanje na področju vizualne umetnosti še malo izpopolniti in zato sem se letos vpisala na magisterski program ”Interface Cultures” v Linzu, Avstrija, kjer trenutno živim, ustvarjam in študiram.

S čim se ukvarjaš trenutno?

Trenutno se ukvarjam s svojimi bodočimi umetniškimi projekti, ki se navezujejo na virtualno resničnost (VR) in 360 stopinjske videe.

Sodelujem z Delavskim domom Trbovlje pri organizaciji video festivala DigitalBigScreen.

Sodeluješ na festivalu Speculum Artium? Kaj se nam obeta letos?

Že več let sodelujem s festivalom. Že drugo leto kuriram video festivala DigitalBigScreen, ki poteka vzporedno s Speculum Artium festivalom. Tam, se predstavljajo domači in tuji umetniki, ki se ukvarjajo z videom 360° oziroma z virtualno resničnostjo. Svoje ustvarjanje na področju videa nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami. Nova tehnologija omogoča ne le gledanje videa, temveč tudi interakcijski odnos med gledalcem in videom, da gledalec nekako postane del videa. Posebni gostje festivala so Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF). Predstavljamo devet programov sodobnih slovenskih animiranih filmov, ki so prikazani na velikem platnu v Kinu Trbovlje. Trenutno najvidnejši med njimi so Dušan Kastelic, Špela Čadež, Kolja Saksida, Leon Vidmar, Timon Leder, Grega Mastnak, ki za svoja dela prejemajo priznanja po vsem svetu.

Festival vključuje tudi dela študentov smeri Mediji in umetnost, Univerze uporabnih znanosti iz Tampera na Finskem, in Akademije umetnosti, Univerze v Novi Gorici.

Kljub trenutnim razmeram pripravljamo pester program in za vse tiste, ki se festivala letos na morejo udeležiti, imamo pripravljen ”online program”.

Več o programi si lahko preberete na naši spletni strani:

Kaj počneš v prostem času, če ti ga kaj ostaja?

V prostem času se rada družim s prijatelji, pogledam kakšen dober film ali grem v hribe.

Po snegu že diši. Katero knjigo bi nam priporočila za zimske dni, ki prihajajo?

Za vse ljubitelje kriminalk priporočam pisateljico Tess Gerrtisen in njen roman Kirurg.

Arto Paasilinna je zelo priljubljen finski pisatelj. Priporočam njegove tragikomične romane: Očarljivi skupinski samomor, Gozd obešenih lisic, Zajčje leto…

Priporočam tudi avtobiografijo z naslovom Permenent Record (Trajna Evidenca) žvižgača in vohuna Edwarda Snowdena.

Za vse umetniške duše, ki želijo najti in nadgraditi svoje ideje pa priporočam knjigo Davida Lyncha; Kako ujeti veliko ribo ( Catching the big fish).

Kake so tvoje želje/načrti za prihodnost?

Trenutni načrti so, da dokončam moj študij in z njim dopolnim moje znanje za bodoče umetniške projekte.

Kako vidiš mlade v Zasavju? Kaj bi jim sporočila?

V Zasavju vidim zelo kreativne in ambiciozne mlade. Želim jim samo sporočiti, da naj ne obupajo in sledijo svojim sanjam naprej. Tam, kjer je volja, tam je pot.

Foto: osebni arhiv

What's your reaction?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.