Ti so pa od tu doma: Andraž & Blaž

Delavska godba Trbovlje, ena izmed najstarejših godb v Sloveniji, ima zametke med letoma 1867 in 1870. Na začetku so jo sestavljali rudarji in rudniški delavci, vendar se je do danes njena sestava kar korenito spremenila. Rudarstvo je v Zasavju v zatonu, zato glasbeniki, ki sestavljajo današnjo godbo, prihajajo iz različnih okolij. V zadnjih letih se je godba dodobra pomladila, zato smo dva mlada člana povprašali, kaj jima pomeni Delavska godba Trbovlje. Pogovarjali smo se z Andražem Knezom in Blažem Kozjekom.

  1. Se lahko na kratko predstavita?

Sva Blaž (25) in Andraž (28) in oba prihajava iz Trbovelj. Oba sva obiskovala Osnovno šolo Trbovlje in opravila splošno maturo na sosednji Gimnaziji Trbovlje. Šolanje sva nadaljevala v Ljubljani, na Filozofski fakulteti (Andraž)in na sosednji Fakulteti za strojništvo (Blaž), kjer sva oba uspešno zaključila magistrski študijski program.

  • Kaj počneta v prostem času?

Najin največji hobi je vsekakor glasba in vse z njo povezane aktivnosti. Oba rada obiskujeva koncerte raznih glasbenih skupin, tako klasičnih kot tudi bolj zabavnih. Največji izziv in užitek pa nama predstavlja lastno glasbeno ustvarjanje v različnih glasbenih zasedbah. V času osnovne šole sva oba zaključila nižjo glasbeno šolo v Trbovljah, smer trobenta. V tem obdobju sva bila aktivna člana pihalnega orkestra Glasbene šole Trbovlje ter drugih glasbenih skupin. V času študija sva oba igrala v zasedbi Big Banda Medicinske fakultete, pred tem pri Revirskih rogistih Trbovlje, ves ta čas pa tudi v Delavski godbi Trbovlje.

  • Kdaj in zakaj sta se odločila, da se bosta včlanila v Delavsko godbo Trbovlje?

Delavska godba Trbovlje ima svoje vadbene prostore v Godbenem domu nasproti tržnice. Kot sva omenila, sva nižjo glasbeno šolo končala v Trbovljah. Vendar najinih učnih ur sprva nisva obiskovala »na hribu«, ampak pri učitelju Štefanu Guni, ki je poučeval v zgornjem nadstropju Godbenega doma. Že takrat sva začutila željo, da tudi midva enkrat, ko bo to mogoče, zaigrava skupaj s temi vrhunskimi glasbeniki. Tako se nama je leta 2006 (Andraž) in 2007 (Blaž) zares uresničila velika želja, saj sva postala člana Delavske godbe Trbovlje.

  • Kaj vama pomeni Delavska godba Trbovlje?

Že kot otroka sva oba redno in z velikim navdušenjem obiskovala vse koncerte Delavske godbe Trbovlje. Da bi kot najstnika zaigrala v tako velikem in kvalitetnem orkestru, se je za takrat zdelo skoraj nepredstavljivo. Kljub temu sva po vsakem koncertu dobila še dodatno motivacijo za učenje trobente in si želela, da nama enkrat le uspe. Kot člana godbe sva pridobila neprecenljivo glasbeno znanje in izkušnje, predvsem pa sva spoznala ogromno posameznikov, s katerimi smo postali res dobri prijatelji tudi izven glasbenih krogov.

Več kot deset let sva že aktivna člana Delavske godbe Trbovlje, pred dobrima dvema letoma pa sva bila izvoljena tudi v njen odbor in s tem, poleg predsednika Gala Kukoviča in dirigenta Jožeta Kotarja, prevzela odgovornost vodenja društva. V ožje vodstvo društva smo bili izvoljeni mladi člani, ki želimo, da godba ohrani in dodatno nadgradi svojo kvaliteto in poznanost v Sloveniji in po svetu ter hkrati pritegne mlade, da se včlanijo v orkester in spoznajo nove (glasbene) prijatelje, kot sva jih midva.

  • Kakšne so vajine želje za prihodnost?

Najina največja želja je, da bi se člani godbe še vedno tako dobro razumeli, se med seboj spodbujali in si pomagali.

Kot člana Delavske Godbe Trbovlje in njenega izvršnega odbora si želiva tudi, da bi bili naši koncerti dobro obiskani in bi s svojim glasbenim ustvarjanjem pritegnili nove obraze (tako v dvorano kot v orkester) ter hkrati navdušili naše zveste poslušalce. V času sodelovanja v vodstvu sva spoznala, da so za delovanje in napredek društva potrebna precejšnja finančna sredstva, zato bi nam prav prišla vsaka donatorska pomoč lokalih podjetij. To bi nam omogočilo nakup novih inštrumentov, ki si jih naši zvesti člani resnično zaslužijo in potrebujejo. Hkrati si želiva, da bi bil tudi Godbeni dom po več desetletjih deležen prenove, kar bi godbenikom zagotovilo kakovostnejše pogoje za ustvarjanje. Velika želja je tudi, da bi skupaj z godbenicami in godbeniki pogosteje odhajali na gostovanja, festivale in tekmovanja po Sloveniji ter v tujini.

Poleg zgornjih želja pa upava, da bi v prihodnosti čim več mladih zbralo pogum in prestopilo prag Godbenega doma ter s tem postalo del naše velike glasbene družine.

  • Kaj bi sporočila mladim v Zasavju

Čeprav morda do sedaj še niste igrali na glasbilo, si upajte sprejeti ta izziv, saj igranje glasbila predstavlja mnogo več kot le to. 

Za konec še najina misel: Življenje ponuja mnogo priložnosti, ki se jih ne bojte izkoristiti, zato  spoznavajte nove prijatelje, bodite ustvarjalni, drzni ter neustrašni.

Zaradi trenutnih razmer se še ne ve točno, kdaj in na kakšen način bodo potekali koncerti Delavske godbe Trbovlje. Vsi pa močno upamo, da bomo lahko v čim krajšem času spet sedli v dvorano DDT in poslušali prelepe zvoke naših godbenikov in godbenic. Upamo, da se vidimo na božično-novoletnem koncertu.

Foto: arhiv Delavske godbe Trbovlje

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.