Ti so pa od tu doma

V ZMŠT smo se odločili, da bomo čez poletje naredili nekaj kratkih intervjujev z mladimi. Pod naš drobnogled je ”padla” Metka.

Tokrat smo se pogovarjali z Metko Dolanc, kmalu 19-letno maturantko, kateri izzivov nikoli ne zmanjka. Aktivna je predvsem na kulturnem področju ter sodeluje s številnimi ustanovami v Trbovljah kot so ZMŠT, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje ter Delavski dom Trbovlje.

Se nam lahko na kratko predstaviš?
Sem Metka Dolanc, ime sem dobila po liku iz slovenskega filma. Vse filmoljube zato izzivam, da si pogledate spodnjo sliko in uganete, za kateri film gre.

(film: Outsider – 1997)

S čim se ukvarjaš in kateri so tvoji hobiji?
Sem punca, ki jo zanima ogromno stvari, nemogoče se je odločiti, katerega bi izpostavila.
Po duši sem humanistka. Ker imam rada filme, gledališče in glasbo, sem se preizkusila že v marsičem. Stala sem že na gledališkem odru, vodila TV oddaje, koncerte in prireditve, napisala otroško knjigo, moderirala pogovore, pisala članke in sodelovala tudi pri raznih izmenjavah in projektih.


A v resnici zelo rada pišem scenarije ter snemam in montiram kratke filme. Nemalokrat sem v šolo “prilomastila” otovorjena s kamero, stojalom, snemalnikom za zvok in za po vrhu še šolsko torbo. V času šolanja na GESŠ Trbovlje sem o šolskih dogodkih namreč pripravljala kratke videe. V njih sem želela na nagajiv in razigran način prikazati, da šolanje na gimnaziji ni enako neprestanemu sedenju za knjigami.
Vesela sem, da so me profesorji podpirali pri ustvarjanju, prav tako pa me veseli podatek, da so bili videi toplo sprejeti, saj ima na spletu skoraj vsak čez dva tisoč ogledov.

Koliko časa že sodeluješ z medijsko skupino MMCT in kako si prišla v stik z njo?
V prvem letniku sem se priključila mladinski skupini Zasavske televizije, kjer sem spoznala Lauro Zelenšek, ki je bila del Zasavske televizije in MMCT-ja. Predlagala mi je, naj se tudi jaz vključim v medijsko skupino v Mladinskem centru Trbovlje. Tako teče že četrto leto mojega sodelovanja z ekipo MMCT.

Kaj počneš v MMCT-ju?
Čar te skupine je, da se lahko preizkusiš v vseh vlogah. Med drugim sem režirala razglednice za prireditev Slovenska nota, zmontirala videospot Maruše Zmrzlak ter napisala scenarij za svoj prvi igrani film. Medijska skupina ti da možnost, da se naučiš veliko o avdiovizualnem ustvarjanju, kaj boš od nje odnesel, pa je odvisno predvsem od tebe in tvoje želje po novem znanju.

Moderirala boš dogodek Filmski utrinki, kako se počutiš kot moderatorka na tem dogodku?
Če o tem, kakšna sem bila kot otrok, vprašam svoja starša, mi vedno odgovorita: zelo zgovorna. Čeprav se izredno rada vključim v različne debate, imam pred publiko kar veliko treme. Zakaj potem rada vodim pogovore in prireditve? Odgovora ne poznam, a najverjetneje ima prste vmes adrenalin in občutek zadovoljstva po dobrem vodenju

Eden najlepših spominov vodenja – Beseda, ples, glasba 2019

Omenila si, da si napisala knjigo. Nam lahko poveš kaj več o njej?
Napisala sem otroško pravljico z naslovom Želvice, ki skozi enostavno zgodbo predstavi težki temi smrti in žalovanja. Iz lastnih izkušenj vem, da tematika med otroki ni domača. Želela bi si, da bi se o tej, na žalost zamolčani temi, med seboj pogosteje pogovarjali – tudi v procesu šolanja.
Pravljico je ilustrirala sošolka in dobra prijateljica Nastja Abdič. Menim, da je v ilustracije odlično ujela vsa doživljanja in čustva, ki na nekaterih delih nedvomno preplavijo slikanico.
Pravljica je že v tisku in bo izdana kmalu.

Zakaj Marquez in ne Rossi?
Upam, da ne boste vsi Rossijevi navijači na tem mestu prenehali z branjem (smeh).
Sem velika navijačica MotoGP-ja in dirkača Marca Marqueza. MotoGP sem začela spremljati kot 12- letna najstnica in takrat je tudi Marquez pričel z dirkanjem v tem razredu. Ob gledanju prve dirke me je Marc navdušil in enostavno sem se odločila, da bom zanj tudi navijala.
Sošolke so imele na stenah plakate Justina Bieberja, jaz pa Marqueza. Leta 2013 so me predstavili v prispevku ekipe Kanala A kot največjo navijačico Marqueza, dve leti kasneje pa sem podala izjavo o dvoboju med Marquezom in Rossijem. Moja strast do tega športa pa je zrasla do te mere, da vodim uradno slovensko stran navijačev, ki jo redno spremlja čez 2500 ljudi, kar je ob močni prevladi Rossijevih navijačev v Sloveniji res lepa številka.

Rada bi poudarila, da spoštujem vse dirkače. Navijam pa pač za Marqueza.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?
Pri izbiri fakultete sem si želela predvsem raznolikega študija z izobrazbo, ki lahko odpre številna vrata. Menim, da je študij psihologije pravi zame, saj verjamem, da bo spodbujal mojo ustvarjalnost. Poznavanje psihologije človeka je namreč osnovni temelj vsakega dobrega umetniškega dela.

Videi:

GESŠ :

Prosavus (montaža):

Sodelovanje z učiteljico Nino Jelen:

Prispevek na Kanalu A: Marquez VS Rossi:

Anže Anžel

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.