Svet brez barve – ranljivi zapis mlade osebe o mentalnem zdravju

Percepcija sveta, kaj iz njega razberemo in kako ga doživljamo je refleksija naših občutkov in mentalnega stanja. Že zjutraj, ko vstanemo se na podlagi naših emocij odločimo kako bo potekal naš celoten dan. Moč, ki ga ima mentalno zdravje in njegova kontrola čustev nad našim življenjem je fascinanten, vendar je pogovor o njem malokrat prisoten v vsakdanjem življenju.

Veliko ljudi se preprosto ne zaveda, kaj pomeni imeti slabo mentalno zdravje. Sama se dolgo časa nisem zavedala, da konstantna anksioznost ni nekaj normalnega. Svoje občutke nisem sprejela. Zaradi nepravilnega odnosa do mentalnega zdravja sem veliko časa samo tavala po svetu. Moj celoten obstoj je bil obarvan z odtenki sive barve, ki se niso spreminjali. Negativni občutki so diktirali mojo perspektivo, svet se je zdel dolgočasen, strašen in ne pravičen.

Pomoč je prišla iz najbolj nepričakovanega kraja. Barvo pa sem dobila nazaj v življenje, ko sem začela sodelovati pri projektih v Zavodu za mladino in šport Trbovlje. S pomočjo delavnic, ki so me poučile o mentalnem zdravju in mi spodbudile mišljenje o tem kdo sem in kaj mi moji občutki pomenijo, sem se začela zavedati mojih mentalnih ovir. Sodelovanje z drugimi mladimi pa mi je dalo vedeti, da nisem sama. To je bil začetek moje poti do boljšega mentalnega stanja in boljše edukacije o mentalnem zdravju.

Osebna izkušnja slabega mentalnega stanja in želja, da bi lahko pomagala sebi in drugim me je pripeljalo do raziskovanja različnih tehnik pomoči. Začela sem se bolje zavedati pomembnosti dobrega mentalnega zdravja, to znanje pa sem želela predati naprej. Po dolgem času sem bila pripravljena ponovno se vključiti v delavnice, ki so me spodbudile k zdravljenju. Dodatno pa sem s tem videla priložnost, da poskusim vrniti, kar mi je bilo dano. Ponovno lahko sodelujem pri delavnicah o mentalnem zdravju, vendar zdaj z veliko bolj pozitivno perspektivo in znanjem, ki ga lahko predam drugim v stiskah. Zaradi izkušnje, ki jo imam se zavedam kako težko je živeti v sivem in upam, da bom lahko saj eni osebi v življenje nazaj vrnila barvo.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.