Stopiti iz cone udobja

Kar nekaj časa je že minilo od naše izjemne mednarodne mladinske izmenjave Mind your Body in lahko rečemo, da udeleženci še vedno čutimo bitje srca izmenjave. Tekom ustvarjanja projekta, katerega glavni cilji so bili živeti po načelih zdravega načina življenja, pripravljanje lastne hrane in udejstvovanje v športu, sem začutila neizmerno željo, da bi svoje dosedanje znanje o tej tematiki delila z drugimi, seveda pa sem bila pripravljena prisluhniti in izvedeti še kaj novega. Kot pravimo, znanja ni nikoli preveč.

Že prvi dan izmenjave sem se soočila s svojim največjim strahom – nastopanjem. Tudi to je del takšnega projekta, da se soočiš s svojimi strahovi, da stopiš iz cone udobja in sprejmeš izziv. Jaz sem svoj izziv sprejela, stopila na oder in vodila 23 mladih ljudi skozi lastne delavnice, delila svoje znanje, izkušnje, mnenja … Tako se je začelo izmenjavanje raznih idej, ki so prihajale iz 3 različnih koncev sončne južne Evrope. Znebila sem se strahu pred nastopanjem!

V 3 delavnicah sem izpostavila 3 teme: dietetiko, izgorelost in tehnike sproščanja. Teme so zelo zanimive, o njih se ogromno govori in bila sem pripravljena se bolj poglobiti in ponuditi uporabna znanja in rešitve. Zdi se mi,  da je v današnjem času še posebej pomembno, da se ob napetih situacijah znamo umiriti in kontrolirati svoja čustva, prav tako pa ni vseeno kaj vnesemo v svoje telo. Pri dietetiki sem govorila o načrtovanju jedilnika, uporabnosti diet, delila sem tudi nekaj zanimivih receptov. Pri delavnici o stresu sem se poglobila v stadije nastanka izgorelosti, posledice ter tehnike sproščanja kot rešitev ob stresnih trenutkih. Omenila sem vodeno meditacijo, mantre, jogo, tai chi, tehnike dihanja, ”biofeedback” in razne športe. Nekaj navedenih smo poskusili izvesti tudi sami.

Po končanem vodenju sem s strani udeležencev prejela pohvale za odlično nastopanje, kar mi je dalo še več motivacije in poguma, da nadaljujem s svojim delom. Kot sem že rekla – o omenjenih temah se ogromno govori, a v resnici za njih zelo malo naredimo. Postavila bom enostavno vprašanje. Če bi nadaljeval s svojim življenjem točno v tem slogu, kot ga živiš zdaj, kje boš čez 3 leta? Če ti odgovor ni všeč, je zdaj čas, da nekaj spremeniš. Delavnice lahko predstavljajo prve korake k spremembam, le če smo za to zainteresirani, torej, da pokažemo neko zanimanje ter da se za njo potrudimo.

Aljana Smajlović

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.