Spust z raftom po reki Savi

Slovenci imamo srečo, ki se je mnogi premalo zavedamo. Živimo v deželi, v kateri je na majhnem prostoru skrito mnogo naravnih lepot, od alpskih vrhov do Jadranskega morja, od bogatih panonskih nižin, prek podzemnih skrivnosti, do prelepih slovenskih alpskih rek. Na teh rekah peneča se voda že leta in leta priteguje pozornost pustolovcev, saj le te združujejo vse, kar sodobnemu človeku manjka: užitek v naravi, gibanje in prijeten občutek pustolovščine.

 

Kaj pa sploh je rafting in kje so njegovi začetki?

V 20. stoletju je skupina avanturistov v Združenih državah Amerike naredila nekakšen gumijast splav s katerim so nadomestili lesene. Z njim so se spuščali po divjih rekah a sprva le v raziskovalne namene. Zgodbice o nepozabnih doživetjih s teh odprav pa so kmalu zaokrožile naokrog in so na deroče reke privabile vedno več ljudi. Tako so nehote postavili temelje novemu športu, Raftingu. Rafting so v Evropo prenesli Francozi in takrat smo tudi na slovenskih rekah opazili gumijaste prikazni, v katerih so se prevažali le najbolj pogumni. Tako je bil pri nas leta 1981 registriran prvi rafting klub in leta 1984 organizirana prva rafting tekma v Tacnu. Rafting klubi so bili v porastu in leta 1992 so ustanovili Rafting zvezo Slovenije. Pod njenim okriljem se je začela odvijati vrsta zgledno organiziranih državnih prvenstev ter tečajev in izobraževanj za vodnike raftov.

 

Rafting v Zasavju

Ko se je z leti izboljšala kakovost reke Save so takšni spusti postali zanimivi tudi za širše množice. Člani društva so se tako odločili, da navdušencem ponudijo nepozabno avanturo. Od zgodnjih devetdesetih let so do danes prepeljali že kar veliko število avanture željnih obiskovalcev. Sredstva so vedno vlagali nazaj v opremo in sedaj lahko nudijo spust po reki Savi skupinam z do 30 nadobudneži. Spusti, ki jih ponujajo, trajajo od 1,5 do 3 ure, odvisno od vodostaja reke ter zagrizenosti vesljačev.

 

In kaj imata skupnega MCT in BDSH?

Mladinski center Trbovlje ti v sodelovanju z Brodarskim društvom steklarne Hrastnik ponuja nepozabno izkušnjo, spust z raftom po reki Savi. Da bo avantura prijetna za vse udeležene je edini pogoj izvedbe lepo vreme.

KDAJ: 30.8.2017 OB 16:00 uri

KJE: Brodarsko društvo steklarna Hrastnik

KDO: Osebe stare od 18 do 29 let

ZELO ZAŽELJENO: Znanje plavanja

ZAŽELJENA OPREMA:

  • Kopalke ali kopalne hlače
  • Teva obutev ali kakšna druga obutev, ki se lahko zmoči (v kolikor boste bosi, vas bo vrv obdrgnila)
  • Brisača ali dve
  • Rezervna oblačila in obutev za spreobleči po končanem spustu

 

Spust je za udeležence spusta po reki Savi z raftom BREZPLAČEN, zagotoviti si morate le prevoz do Brodarskega društva steklarne Hrastnik. Vsa morebitna vprašanja in prijave zbiramo do 23.8.2017 na simon.okrogar@mct.si, s prijavo pohiti saj je število mest omejeno. Pri prijavi obvezno pusti svoje ime in priimek ter kontakt.

 

Držimo pesti in vesla za lepo vreme!

What's your reaction?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.