Sol tudi v času karantene zgleda kot sladkor

Ekipa šestih mladih iz Slovenije smo se 10. marca 2020 z vlakom odpeljali na mladinsko izmenjavo z naslovom Even Salt Looks Like Sugar v majhno srbsko mestece Sremski Karlovci v bližini Novega Sada.
Kljub temu, da so nas trenutne zdravstvene razmere predčasno pregnale domov, smo iz izmenjave odnesli nepozabne izkušnje in stkali posebna prijateljstva z udeleženci iz Srbije, Palestine, Libanona, Bosne in Hercegovine ter Tunizije.

Prve štiri dni so potekale nemoteno po zastavljenem programu – prvi dan smo izkoristili predvsem za medsebojno spoznavanje in raziskovanje tega pravljičnega mesta z bogato kulturno dediščino, ostale dni pa smo se bolj poglobili v našo temo, torej medijsko opismenjevanje mladih. Od drugega pa do petega dne smo pripravili predvsem delavnice, ki so v nas sprožile kritično razmišljanje in nam pokazale, da svet ni črno-bel, temveč obstajajo različne nianse resnice. Razmišljali smo o medijskih reprezentacijah raznolikih tematik, od spola, kulture in rase pa vse do aktualnega korona virusa.

Žal nam je prav slednji zagodel, saj smo se zaradi slabih novic, ki so se kar vrstile iz vseh naših držav, v zadnjih dveh dneh že prav dekoncentrirano odpravljali na delavnice, zato smo program prilagodili in čas porabili predvsem za utrjevanje prijateljstev in učenje o naših različnih kulturah.

Kljub temu da nismo izvedli celotnega programa, da si nismo med seboj podelili vsega znanja o fotografskih in snemalskih tehnikah, o kreativnem pisanju itd., kot je bilo prvotno načrtovano, smo vseeno prišli domov z bolj kritičnim očesom in poglobljenim kulturnim znanjem, ki smo ga pridobili še posebej na dveh kulturnih večerih, kjer smo mladi iz vseh držav na ustvarjalen in zabaven način predstavili svojo kulturo, navade in dejstva. Veliko smo se pogovarjali o medijski in politični situaciji, v sklopu delavnic ali pa kar tako, jedli smo izjemno srbsko hrano, pripravljeno v lokalni gostilnici in si ogledovali prekrasno okolico tega kraja, v katerem so bili vsi tako prijazni.

Eva Vene, vodja slovenske ekipe

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.