Si upamo porušiti lepotne standarde?

Modna industrija je več sto milijard vredna globalna organizacija. Različne modne hiše po svetu postavljajo lepotne ideale, ki jim sledijo milijoni. Mladi, stari, revni, bogati, Američani, Azijci, Evropejci, Avstralci, temnopolti, beli …

Doseganje teh lepotnih idealov pa je nemalokrat skoraj nemogoče in predstavlja velik pritisk za tiste, ki jih želijo in ne zmorejo doseči. Kako velik vpliv imajo lepotni ideali na mlade pa smo se spraševali tudi v mladinskem centru. V kolikšni meri jim sledijo? Kako se počutijo, kadar ne dosežejo želenih učinkov? Imajo zaradi tega tudi kakšne druge posledice? Na ta in še druga vprašanja si nismo znali odgovoriti, zato smo se odločili to področje rahlo raziskati. Med mlade smo razširili anketo, v kateri smo ugotovili, da ima modna industrija zelo velik in predvsem negativen vpliv na samopodobo mladih. Pa vendar – nam lahko uspe spremeniti način razmišljanja?

Odgovor je preprost – definitivno ne, če niti ne poskusimo. Mladi smo se odločili ukrepati, zato smo v program Erasmus+ prijavili mladinsko izmenjavo Breaking Beauty Standards, v sklopu katere želimo vrstnikom pomagati pri dvigu samozavesti in iskanju svojega stila, ter porušiti lepotne ideali, ki nam jih postavljajo modni velikani. Seveda pa pri vsem tem ne smemo pozabiti tudi na okolje.

V začetku septembra smo skupaj s partnerji iz BIH, Grčije in Malte izvedli dvodnevno predhodno načrtovano srečanje za prihajajoči projekt mednarodne mladinske izmenjave Breaking Beauty Standards v programu Erasmus+, ki bo v Trbovljah potekala med 21. in 28. oktobrom. Tekom dvodnevnega srečanja smo se partnerji med seboj spoznali in spoprijateljili, hkrati pa smo si med seboj enakovredno razdelili naloge in aktivnosti, ki jih bomo vodili med izmenjavo. Z našo izmenjavo torej želimo doseči, da bodo mladi prepoznali pomembnost tega, da sledijo sami sebi in svojemu stilu in hkrati skušali postati odgovornejši porabniki oblačil z mislijo na skrb za okolje. Hkrati pa jih želimo tudi spodbuditi k sprejemanju drugačnosti in k toleranci do videza drugih ter ozaveščati o pomembnosti kritičnega mišljenja glede predstavljenih lepotnih idealov s strani družbe in medijev.

Veseli bomo, če nam boš pomagal_a analizirati aktualno stanje, tako da izpolniš spodnji vprašalnik:

https://forms.gle/s8yFoBx5J8EreKWR6

Bi tudi tebe zanimalo sodelovanje pri izmenjavi? Si upaš rušiti lepotne standarde?

Potem nam piši na FB ali na aneja.tahirovic@gmail.com.

This image has an empty alt attribute; its file name is pasica-erasmus-1024x125.png
What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.