PROSTOVOLJSTVO V ČASU DRUGEGA VALA PANDEMIJE COVID-19

Tudi v času pandemije nekaj naših prostovoljcev opravlja svoje delo v tujini. Ob svetovnem dnevu prostovoljstva, ki smo ga praznovali 5. decembra, se nam je iz Romunije oglasila naša prostovoljka Neža. Svoj čas bi morala večinoma preživeti v lokalnem vrtcu, ki pa je zaprt od novembra. Tako da sedaj svoj čas posveča drugim aktivnostim ter pripravlja različne izdelke za malčke.

Kljub temu, da letos večina ljudi prostovoljce verjetno najprej povezuje z domačimi prostovoljci, ki tako ali drugače sodelujejo pri blaženju učinkov in posledic pandemije, mislim, da je pomembno tudi vzdrževanje projektov mednarodnega prostovoljstva, saj to lahko mladim, ki so doma zaradi pandemije ostali brez službe in/ali stanovanja, poleg družbeno koristnih dejavnosti omogočajo še pridobivanje novih izkušenj in spoznanj. Zato se mi ne zdi presenetljivo, da se je veliko mladih za projekte mednarodnega prostovoljstva odločilo ravno v času epidemije, ko so nas oblasti sicer svarile naj ostanemo doma.

Mislim, da je mednarodno prostovoljstvo v letu 2020 nekaj posebnega, saj ESC prostovoljce omejitve zaradi epidemije postavljajo pred kar nekaj izzivov. Mnogi prostovoljci so morali prvih 14 dni po prihodu preživeti v izolaciji, mnoge je razočaralo dejstvo, da bo veliki spoznavni ”On-arrival training” namesto v imenitnem bukareškem hotelu letos potekal prek Zooma iz naših ne tako imenitnih nastanitev. Poleg tega nam zaradi varnosti odsvetujejo tudi kakršnakoli večja potovanja in s tem spoznavanje drugih delov države, vključno s spoznavanjem in srečanji prostovoljcev iz drugih mest po državi. Veliko nas žalosti tudi kompliciran in v nekaterih primerih povsem onemogočen obisk družine za praznike.

Večji izzivi se pri mnogih prostovoljcih in njihovih gostujočih organizacijah pojavljajo tudi pri izvajanju svojih dejavnosti, saj omejitve stikov močno otežujejo poglobljeno spoznavanje in razumevanje ciljne skupnosti in njihovih potreb, iz katerih bi morala izhajati večina prostovoljskih aktivnosti. Sploh je trenutna situacija frustrirajoča za prostovoljce, ki so v tujino prišli pomagat različnim vrstam izobraževalnih organizacij, saj so te zaradi zaprtja svoje aktivnosti morale preseliti na daljavo oz. na splet, kjer pa je bistveno težje vzpostaviti nek pristni stik z otroki in mladostniki. Mislim, da ta situacija znatno zmanjša razumevanje potreb in beleženje učinka pripravljenih aktivnostih, kar lahko zmanjša tudi občutek dejanske koristi pri nekaterih prostovoljcih.

Kljub temu, da so vrtci v Székelykereszturu, kjer naj bi primarno izvajala večino svojih prostovoljskih aktivnosti zaradi epidemije že od začetka novembra zaprti, meni osebno ni dolgčas in se tu (zaenkrat) še ne počutim povsem nekoristne. Čeprav bi si seveda želela neposrednega stika z otroki, sem vesela, da na nek način lahko pomagam tudi z aktivnostmi, ki jih za otroke lahko pripravljamo na daljavo. Sploh, ker gre za ‘’ustvarjalne’’ aktivnosti, ki me veselijo. Poleg pesmic in pobarvank, s katerimi utrjujejo do 5 angleških besed na teden, sva s soprostovoljko naredili 26 parov pisananih čevljev iz kartona, na katerih upamo, da se bo otrokom zdelo bolj zabavno učiti zavezovati svoje čevlje. Ker bodo letos tudi decembrska praznovanja namesto v vrtcih potekala preko spleta, so se vzgojiteljice odločile pripraviti video s slikami otrok, ki v rokah držijo kamne z rdečimi srčki. Zabavna naloga poslikave kamnov je bila dodeljena prostovoljcem. Vzgojiteljice za otroke pripravljajo tudi božična darila pri čemer prav tako pomagamo prostovoljci. Skupina otrok, pri kateri največ sodelujeva, bo na primer dobila božično voščilnico v obliki zloženega božičnega drevesa, v katerem se skrivajo darila z angleškimi besedami ter kartonaste božičke, katerih nos smo nadomestili z liziko.

Ker pripravljanje teh ustvarjalnih izdelkov za otroke ne zahteva točnih ur, kot bi jih dejansko pristno delo v vrtcu, jih večinoma pripravljava v večernih urah, ob dopoldnevih pa lahko sodelujeva pri drugih aktivnostih, ki niso povezane z vrtci. V manjši meri pomagam pri aktivnosti promocije ruralnega turizma z oblikovanjem razglednic in ‘’turistničnih kart’’. Več fleksibilnosti prostega časa izkoriščam tudi za odkrivanje bližnje okolice.

Vse od zaprtja vrtcev v začetku novembra pomagamo gospodični v sosednji vasi pri pripravi lastnega projekta – vzpostavitve neke vrste centra za osebe s posebnimi potrebami, ki je osnovan na stiku z naravo in biodinamičnem načinu kmetovanja. Pomagali smo ji pri pospravljanju vrta, postavitvi komposta, nabiranju orehov, jabolk in hrušk, sajenju malin, ribeza in sadnega drevja ter tudi bolj ustvarjalnih aktivnostih, kot  na primer pri pripravi božičnih okraskov iz filca, ki jih bo prodajala na letošnjem božičnem sejmu, ki bo letos zaradi zdravstvene krize potekal preko spleta.

Z istim namenom priprav za božični sejem smo teden dni pomagali tudi gospe, ki goji in pripravlja izdelke iz sivke. V njeni delavnici smo izdelovali novoletne okraske napolnjene s sivko. Naša organizacija možnost sodelovanja na božičnem sejmu omogoča tudi nam prostovoljcem, tako da že razmišljamo o potencialnih lepih izdelkih, ki pa bi bili hkrati tudi koristni tukajšnjim prebivalcem.

Kljub mnogim alternativnim aktivnostim upam, da se bodo vrtci kmalu odprli in bom lahko v živo videla, kako si zdaj otroci znajo sami zavezati čevlje.

Neža Jenko

Foto: Neža Jenko

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.