V današnjem času, ko se soočamo z begunsko migrantsko krizo in posledico le-te, ko države zapirajo svoje meje in je del Evropske unije obdan z bodečo žico in ograjami, se mladi zavedamo pomena širjenja strpnosti, medkulturnosti in medkulturnega dialoga, ter problema diskriminacije. Tako pri nas kot tudi v ostalih sodelujočih državah v našem projektu smo mladi opazili porast sovražnega govora, porast diskriminacije, nestrpnosti in celo sovraštva do tako imenovanih »drugačnih« ljudi, kar lahko opredelimo kot radikalizacijo mladih. Dejstvo, da je radikalizacija mladih v porastu, kar priznava tudi vrh Evropske unije, je za nas mlade zaskrbljujoče in k odpravi omenjene problematike želimo kot evropski državljani prispevati skozi aktivno državljanstvo z realizacijo projekta »Iskanje človečnosti«. Glede na to, da so mediji orodje za širjenje takšne ali drugačne resnice, so bili mediji (medijska produkcija, medijska kultura in medijska pismenost) tudi osnovna metodologija projekta, kateri smo priključili še digitalne spretnosti in management (vodenje) projekta.

S projektom »Iskanje človečnosti« smo želeli opozoriti na opisano problematiko današnje družbe skozi vidik človekovih pravic, zato je bil projekt zasnovan tako, da je bil približan kar najširši javnosti. Tekom projekta smo posneli štiri dokumentarne filme, ki so primerni za predvajanje na TV, filmskih festivalih, objavi na youtube kanalu in širjenju preko socialnih mrež. Uporabljeni so lahko tudi kot učno gradivo v primeru formalnega in neformalnega izobraževanja.

V projektu so sodelovale štiri države – Slovenija, Hrvaška, Madžarska in Nemčija, v katerih so bili neposredno vključeni štirje (4) mladi in en mentor, torej skupaj 5 oseb. Že samo dejstvo, da so Slovenija, Hrvaška in Madžarska tranzitne države in Nemčija ciljna država z vidika begunsko-migrantske krize, zagotavlja raznolikost rezultatov pri opravljeni raziskavi. V povezavi s politiko posameznih držav do omenjene problematike, pa smo pridobili raznolikost rezultatov in tako lahko prikažemo oba vidika – negativnega in seveda pozitivnega. In prav za pozitivnega se kot evropski državljani zavzemamo.

Več o projektu si preberi TUKAJ.

VIDEI:

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.