V času decembra smo v Trbovljah gostili prostovoljke in prostovoljce iz različnih evropskih držav v okviru projekta Evropske solidarnostne enote. Skupaj so združili moči z namenom, da lokalni skupnosti prinesejo prav posebno praznično vzdušje. Sodelujoči so prihajali iz Francije, Španije, Nemčije, Hrvaške, Italije in Poljske, vsak od njih pa je pripomogel k ustvarjanju nepozabnih trenutkov v Trbovljah.

Eden izmed vrhuncev njihovega prostovoljskega dela je bil dogodek v Deželi pravljičnih nasmehov v mestnem parku. Prostovoljci so se vključili v organizacijo in izdelavo ročnih izdelkov, ki so jih ob toplem čaju delili obiskovalcem dogodka, kar je navdušilo tako otroke kot odrasle. S svojo ustvarjalnostjo in pozitivno energijo so v parku ustvarili pravljično vzdušje, ki je polepšalo decembrske dni lokalnih prebivalcev.

V sodelovanju z Gimnazijo in ekonomsko srednjo šolo Trbovlje (GESŠ) so prostovoljci organizirali živo knjižnico. Dijakom so predstavili svoje jezike, kulturo in tradicije, s čimer so ustvarili priložnost za medkulturno izmenjavo in vzpostavljanje novih prijateljstev. To srečanje je bilo ne le priložnost za učenje jezikov, temveč tudi za spoznavanje raznolikosti in bogastva evropske kulturne dediščine.

Poleg tega so se prostovoljci lotili okraševanja naše hiše (ZMŠT), da bi ustvarili praznično vzdušje v mestu. S svojimi izvirnimi idejami in spretnostmi so poskrbeli, da so je naša zgradba zasijala v prazničnih barvah, kar je pritegnilo pozornost gostov kavarne in mladinskega centra in je prispevalo k prazničnemu duhu v skupnosti.

Vrhunec njihovega prizadevanja pa je bila organizacija Božične tržnice, ki je privabila številne domačine. Prostovoljci so skupaj z lokalnimi ponudniki pripravili praznično vzdušje, kjer so obiskovalci lahko uživali v brezplačnih unikatnih izdelkih, delavnici izdelovanja nakita, izdelava božičnih okraskov, pletenju kitk, v okusni vroči čokoladi in palačinkaih in sodelovali v različnih zabavnih dejavnostih.

Mednarodna izmenjava prostovoljcev je prinesla številne koristi, tako za gostiteljsko skupnost kot tudi za same prostovoljce. Sodelujoči so pridobili nove veščine, krepitev svojih kompetenc pa bo vplivala na njihovo nadaljnje osebno in socialno delovanje. Poudariti velja, da je takšno sodelovanje pomemben korak k vzpostavitvi medkulturnega razumevanja in povezovanja med ljudmi različnih narodnosti.

Projekt evropske solidarnostne enote je tako pustil trajen pečat v Trbovljah, kjer so prostovoljci iz različnih držav združili moči in skupaj ustvarili praznično vzdušje, ki bo ostalo v spominu lokalnih prebivalcev še dolgo po koncu decembra.

What's your reaction?
0KUL1LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.