Projekt ”oHRANImo” in kuharski priročnik

Letos septembra smo v Zavodu za mladino, šport in turizem Trbovlje gostili mednarodno mladinsko izmenjavo Erasmus+ v okviru KA1 projekta oHRANImo, ki se bo zaključil ob koncu leta. Pri projektu so sodelovale organizacije AJPC iz Španije, GRUCA iz Italije in SOU Goce Delcev iz Makedonije. Naš cilj je bil spodbuditi trajnostno, lokalno in sezonsko pridelavo ter porabo hrane ter mlade ozavestiti o njihovi pomembni vlogi pri gradnji trajnostne prihodnosti.

Med mladinsko izmenjavo so udeleženci spoznavali tradicionalne recepte in načine pridelave hrane, ki jih lahko ponovno vključimo v sodobno družbo. Veseli smo, da smo jim lahko ponudili bogat in pester teden, v katerem so mladi pripravljali in okušali tradicionalne jedi iz Slovenije, Španije, Italije in Makedonije. Med drugim so uživali v tiramisùju, domačih italijanskih testeninah in avtentičnem makedonskem ajvarju. Poseben trenutek pa je bila delavnica, kjer so članice Kulturnega društva Dobrna udeležence naučile priprave zasavske jedi granadirmarš – skupaj smo ustvarili pravo gurmansko pojedino.

Ob zaključnem dogodku smo organizirali peko šmorna, ki so ga udeleženci z veseljem ponudili mimoidočim. Če ste nas v tem času obiskali, ste morda opazili tudi naš novi zeliščni vrtiček, ki je nastal v okviru delavnice o recikliranju in sajenju.

Ponosi smo, da smo ob zaključku projekta izdali kuharski priročnik s tradicionalnimi recepti iz Španije, Italije, Makedonije in Slovenije. Vanj smo vključili tudi recepte, značilne za posamezne regije, ter poglavja, ki spodbujajo trajnostne navade in odgovorno ravnanje s hrano. Verjamemo, da smo s tem projektom naredili korak k bolj trajnostni prihodnosti, in veseli nas, da so mladi aktivno sodelovali pri tem poslanstvu.

Projekt sofinancira Evropska unija.

 

Cookbook Let’s Preserve_English

Cookbook_Let’sPreserve_ Slovenian

Cookbook_Let’sPreserve_Spanish

Cookbook_Let’sPreserve_Italian

Cookbook_Let’sPreserve_Macedonian

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2025.