Pomembnost razumevanja in izražanja čustev

Sodobno družbeno življenje je prepleteno z visokimi pričakovanji, zahtevami in pritiski, kakšen je čustveno ustrezen izraz človeka. Kaj je v čustvenem svetu dovoljeno, katere čustvene vsebine pa naj ostanejo neizražene – ker jih družba označi kot sramotne, drugačne, tuje. Če se »uspešno« prilagodimo tem umetnim zahtevam in sledimo zunanjim pričakovanjem, namesto da sledimo svoji notranjosti, smo prisiljeni odrezati del pristnega čutnega življenja. Tistega življenja, ki nas opozarja na neskladnosti.

To čutno življenje je boleče, če ni spoštovano in slišano. Ker nas v družini ali šoli ne učijo osnov ustvarjanja varnosti v telesu (sami pa tudi nimamo izkušnje brezpogojne varnosti in dovoljenja), nam je lahko določena čustva težje občutiti, ali pa jih sploh ne zaznavamo. Strah, jeza, žalost, navdušenje, presenečenje, praznina – vsa ta občutja so normalna in obstajajo z razlogom. So del normalne človeške izkušnje, zaradi katerih občutja miru in zadovoljstva dobijo globljo, bolj resnično obliko. Neprijetna čustva, ki jih težje izrazimo, ostajajo v našem telesu, če se jih zavedamo ali ne.

Bolj kot so občutki ali čustva ujeti in neizraženi, več življenjske energije telo porabi za skrivanje teh vsebin. V telesu zastaja energija, ker si je ne dovolimo izraziti. Čutno življenje ima v družbi izredno slabo reklamo (je družbeno stigmatizirano in zato vzbuja strah in negotovost), v resnici pa je pristno čutenje v varnem prostoru najlepša pokrajina življenja. Na njej so poti, ki vodijo do prostranih obzorij, kjer se diha drugače. Okolje se vidi drugače, občutek pa je prežet z zdravjem, pretočnostjo in občutkom svobode.

Vse čustvene vsebine so dovoljene, normalne, v polnosti izražene. Si predstavljaš življenje, kjer te ni strah svojih občutij? Kjer je vse, kar čutiš, razumljeno kot smiselno in globoko pomembno? Kjer si v svojih občutjih objet_a v razumevanje in sočutje in ne obsojanje?

Predavanje in izkustvena delavnica »Pomembnost razumevanja in izražanja čustev« je namenjena tistim, ki si v življenju želijo več razumevanja in dovoljenja za čutenje čustev. Vsem tistim, ki bi radi bolje razumeli in izkusili pravico do varnosti, da se izrazijo čustvene vsebine.

Zakaj je pomembno čutiti čustva?
Kaj je to, kar se mi v telesu dogaja?
Kako ustvarim v Sebi varnost, če sama doživljam močna čustva?
Kako ustvarim v Sebi varnost, če drugi doživljajo močna čustva?
Kako se lahko v telesu počutim bolj varno, kako me bo manj strah?


Kako ustvarim več DOVOLJENJA, več PROSTORA za svoja čustva?

Delavnico bom izvajala Uni. dipl. soc. ped. Tjaša Golob, ki se v procesu ustvarjanja lastne varnosti srečujem s podobnimi občutji kot ti, nama pa se pridružuje še celo človeštvo, tudi če o tem ne govori na glas. Predavanje in izkustvena delavnica bo 26.marca.2021 ob 18:00, na spletu.

Če vsebino začutiš in te zanima, te iskreno vabim, da se pridružiš.

What's your reaction?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.