[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pomagamo!

Iskreno priznam, da me je MCT s povabilom, da o današnjem  (12. april) Svetovnem dnevu lionizma napišem prispevek za blog Mladinskega centra Trbovlje, nekoliko presenetil.  Ob intenzivnih pripravah na prihajajoče dogodke domačega Lions kluba (LK) Trbovlje in pripravah na praznovanje stoletnice lionizma, sem na ta datum preprosto pozabila. Presenečenje je bilo zato toliko bolj sladko. LK Trbovlje in Mladinski center Trbovlje pogosto sodelujeta, zato z veseljem podelim nekaj misli in podob.

Polna sem vtisov z včerajšnjega večera, ko je LK Trbovlje v klubu MCT gostili Antona Esa – Zvoneta, mednarodnega kinološkega strokovnjaka in sodnika in Anjo Hočevar ter njeno pasjo spremljevalko Ajko. Zvone je z obiskovalci večera delil svoje bogato znanje in izkušnje o vzgoji psov vodnikov slepih, Anja pa svoje življenske zgodbice, kako je Ajko dobila in kako z njo živi. Sem popolna nepoznavalka kinologije (ločim nemškega ovčarja od škotskega in prepoznam pudla in to je vse) in vsaka informacija se mi je zdela fascinantna! Ste vedeli, da obstajajo tudi psi, ki se jim reče “signal dogs” in pomagajo ljudem z okvaro sluha? Prinesejo jim telefon, ko zvoni, ali ključe od vrat, ko kdo trka na nje? Psi vodniki slepih se pri delu zelo zanesejo na svoj voh, ne smejo imeti premočno izražen nagon (predstavljate psa vodnika, ki noro steče za mačko, varovanec pa za njim …), ne sme jih biti strah hrupa in morajo biti zelo inteligentni. V kraju, kjer Anja le enkrat na leto dopustuje, Ajka natančno ve, kje je bankomat. Še dobro za Anjo – slabše za njen bančni račun!

 

Vsega je kriva Helen Keller

Lionizem izvira iz ZDA. Prve aktivnosti Lionsov so bile namenjene pomoči v lokalnem okolju ter vojakom v 1. svetovni vojni. Leta 1925 je Lionse na konvenciji nagovorila znamenita Helen Keller, gluhonema in slepa pisateljica, aktivistka in borka za odrinjene. Imenovala jih je »Vitezi slepih v boju proti temi«, in od takrat je rdeča nit delovanja organizacije usmerjena v pomoč slepim in slabovidnim, kasneje na svetovno raven prenešena z nazivom Sight First. Prvi evropski Lions klub je bil ustanovljen v Evropi leta 1948. Danes so Lionisti člani največje prostovoljne humanitarne organizacije na svetu, ki ima 1,4 milijonov članov v 46 tisoč klubih in deluje v 210 državah. Spekter aktivnosti je temu primerno širok in sega na področje pomoči ljudem z okvaro vida, sluha, kroničnih bolezni, mladim,  ostarelim, Lionsi se odzivajo na okoljske izzive, zdravstvene težave otrok v “tretjem” svetu, naravne katastrofe. S svojim geslom “Pomagamo!” so tam, kjer je potrebna pomoč, naj bo to na lokalnem ali globalnem nivoju.

 

In Slovenija? In Zasavje?

Prvi slovenski Lions klub je bil ustanovljen leta 1990 v Ljubljani. Danes je v Sloveniji 55 Lions in 24 Leo (mladinskih) klubov, ki povezujejo več kot 1500 članov.  Slovenija tako velja za državo z veliko gostoto članov LK na tisoč prebivalcev in ta še vedno raste, kar potrjuje srčnost prebivalcev Slovenije. LK Trbovlje je nastal v letu 1995, njegov “boter” je bil rojak, kipar Stojan Batič. Klub pomoč  prednostno namenja slepim in slabovidnim, vendar se ne ustavi pri tem poslanstvu. Vseskozi upošteva socialne in razvojne danosti okolja, zato dobršen del pomoči nameni otrokom in družinam v stiski ter Zasavčanom, ki sta jim zdravstveno stanje ali invalidnost  prinesla še  negativne socialne posledice. V Trbovljah deluje še LK Trbovlje Brin, ki je bil ustanovljen leta 2000.

 

Donirana hrana

Z zadnjo gospodarsko krizo se je tudi delovanje Lionsev v Sloveniji nekoliko spremenilo. Ob pomanjkanju donatorskih finančnih sredstev so energijo še bolj usmerili v prostovoljstvo. Projekt z največjim učinkom, ki še vedno traja in se dogaja vsak dan je zagotovo “Donirana hrana”. “…poteka v 23 krajih po Sloveniji, vključuje 70 trgovin in 2500 prejemnikov,« je na novinarski konferenci februarja letos povedal Gregor Pajič, guverner* Zveze Lions klubov Slovenije. Prek obeh klubov so v Trbovljah v projekt Donirane hrane vključene trgovine Spar, Tuš in Mercator, v Hrastniku Spar, hrano pa prevzemata in razdeljujeta lokalna odbora Rdečega križa. Da gre za zares velike učinke, priča tudi vrednost zbrane hrane. Samo iz trgovina Spar v Trbovljah je bilo v letu 2016 več kot 21.000 evrov, od začetka akcije v 2013 do 2016 pa za okoli 56.000 evrov hrane. Še več kot to je seveda vreden občutek, da delamo nekaj koristnega in pomagamo ljudem v stiski.

 

Povezovanje

Ko so mi julija lani za eno leto zaupali predsedovanje LK Trbovlje, sem si zadala, da klub v tem času veliko moči vloži v povezovanje. Povezovanje navznoter, saj smo v klubu združeni člani in članice z različno dolgim (življenskim in klubskim) stažem, In povezovanje kluba navzven, z drugimi akterji v lokalni skupnosti. Močno verjamem, da združeni dosegamo boljše rezultate, kot če “obdelujemo vsak svoj vrtiček”. Tako letos vse akcije izvajamo s partnerji iz lokalnega okolja. Danes popoldne, na svetovni dan lionizma torej, na DPM pričnemo s krašenjem velikonočnih pirhov, ki bodo na voljo za donacije v soboto, 15. aprila 2017 na trboveljski tržnici. Zbrana sredstva namenjamo letovanju otrok, ki jih pesti revščina in za katere DPM vsako leto tako srčno organizira nepozabne počitnice.

 

Žalostna sem, vendar …

Vedno sem žalostna, zelo, zelo žalostna, ko slišim zgodbe ljudi, naj bodo zgodbe otrok ali odraslih, včasih težko bolnih, vedno odrinjenih. Vedno sem žalostna, pri srcu me stiska, jočem. Še bolj pogosto sem jezna. Zaradi nemoči, ki me preveva? Sprašujem se, zakaj na svetu, kjer je vsega dovolj, tisoči živijo v pomanjkanju, živijo človeka nedostojno življenje. Pomoč, ki jo damo, se mi zdi kot kaplja v morje. Kako pomagati vsem? Nemogoče! Kako spremeniti sistem, ki je nepravičen? S kolegi v klubu si “razbijamo glavo”, ko pridejo do nas prošnje za pomoč ljudi, ki potrebujejo posebne terapije ali obravnave in jih zdravstvena zavarovalnica ne prizna. Sprašujemo se, kot državljani, kje se konča obveznost države, v katere blagajno prispevamo v obliki davkov in kje se začne dobrodelnost. Ta meja se vedno bolj pomika proti dobrodelnosti. Osebno sem globoko prepričana, da bo na dolgi rok potrebno temeljito spremeniti družbeno ureditev in dogovore. Do takrat pa hraniti človečnost v sebi, gojiti sočutje, se odzivati na potrebe ljudi v stiski in … pomagati!

 

Polona Siter Drnovšek

Foto: osebni arhiv

 

Besedilo v poševnem tisku je vzeto s spletne strani http://lions-d129.si/.

 

Pojasnila k fotografijam:

Naslovna fotografija: Člani LK Trbovlje so konec leta 2016 za stanovalce Doma upokojencev Trbovlje zbirali miselne in družabne igre. Fotografija je nastala na prireditvi ob predaji zbranih iger.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_slideshow autoplay=”true” posts=”lionizem”][/vc_column][/vc_row]

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.