O prvem treningu, ki smo ga gostili v Mladinskem centru Trbovlje v okviru projekta Wings of Youth Work.

Projekt na Krilih mladinskega dela smo zasnovali v Mladinskem centru Trbovlje na osnovi potreb, ki smo jih zaznali v organizaciji ter na podlagi splošnih karakteristik v mladinskem delu. Vsako leto se v nekem mladinskem centru zamenja, sreča, dela, spoznava, uči nešteto oseb – mladih, mlajših, že malo starejših … in vsi na ta ali oni način krepijo, pilijo, osvajajo svoje kompetence, svoje veščine, znanje, svoj odnos do sveta okoli njih. In le-te so povezovalni člen našega projekta, ki sestoji iz dveh treningov ter seminarja.

Na prvem treningu v začetku novembra smo raziskovali, ob podpori trenerjev Aljaža Zupana ter Tilna Laha, kaj vse mora človek vedeti, če želi uspešno nastopati in delovati v mladinskem delu oziroma v neki mladinskih organizaciji. Kateri najpomembnejši koraki, ki jih mora »prišlek« prehoditi, ko vstopi v svet mladinskega dela? So koraki univerzalni ali prilagojeni glede na specifično organizacijo, v katero prišlek vstopi? Ta vprašanja so bila ključna vodila našega poleta na krilih mladinskega dela. Ugotovili smo, da koraki so univerzalni, razlikuje se pri tem, kakšne čevlje obujemo.

Najprej pa se na pot odpravi mladinska organizacija, ki odkriva, katera znanja, katere veščine in kompetence naj ima mladinski delavec, ki bo doprinesel k organizaciji, da se bo le-ta razvijala in pri razvoju podpirala mladinsko delo, hkrati pa ne smemo pozabiti na sam razvoj mladinskega delavca – kot osebe, kot poklica.

Ko organizacija razvija sistem usposabljanja za bodoče mladinske delavce, voditelje, prostovoljce, aktivne mlade, ki vstopajo v njen spekter naj stopi po naslednjih korakih:

  • ime organizacije
  • poslanstvo organizacije
  • aktivnosti, preko katerih se poslanstvo udejanja,
  • vloge, ki so potrebne v organizaciji,
  • kompetence, ki jih posamezna vloga potrebuje,
  • vsebina usposabljanja,
  • metode usposabljanja.

 

To je osnovni koncept, osnovna vprašanja, na katera si organizacija odgovarja in vedno znova izhaja iz poslanstva organizacije. Ta koncept smo udeleženci treninga za mladinske delavce prehodili skozi teorijo in deloma tudi skozi prakso, večji del prakse in udejanja koncepta v resničnem življenju pa nas čaka doma, v domačih organizacijah.

Kako se bo sistem obnesel, bomo vsekakor še preverjali, saj se z udeleženci dobimo vsaj še dvakrat – na marčevskem treningu, na katerem bomo sicer razvijali nove inovativne metode za spremljanje učnih učinkov, ter na seminarju v maju, kjer si bomo s partnerji iz Danske, Italije, Grčije, Hrvaške, Portugalske podelili medsebojne dobre prakse in razvijali nove projekte.

Poleteli bomo opolnomočeni na krilih mladinskega dela.

Katra Kozinc

 

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.