PODJETNIŠTVO IN ŽENSKE – KAKO IN ZAKAJ? (3. DEL)

Za Katapult si sigurno že slišal_a. Mogoče tudi veš, kje stoji. Ne vem pa, če pa vsak ve, kaj tam točno počnejo in komu je namenjen. Mogoče lahko pomagajo tudi tebi pri tvojem razvoju. Imaš noro idejo? Ali zgolj idejo, ki bi lahko bila uspešna na trgu? Potem je Katapult prostor zate.

Več nam je o njem povedala Petra Škarja, pisateljica, lastnica založbe 5ka, ki je v Katapultu našla svoj prostor. Malo pa pomaga tudi pri njegovi promociji.

Kaj je Katapult? Za tiste, ki tega še ne vedo?

Če bi morala predstaviti otrokom, kaj je Katapult, bi rekla, da je velika hiša za ustvarjalne, ki lahko vsakemu pomagajo razviti njegovo noro idejo. Uradno je to podjetniški pospeševalnik, ki pomaga podjetnikom v vseh fazah razvoja posamezne ideje. Tu so mentorji, znanja, stroji, prostori … Vse, kar potrebuješ na poslovni poti. Ugotavljamo, da je najbolj pomembna moralna podpora. Ko ti vsi govorijo, to se ne da, tu ti rečejo, dajmo poskusiti.

Katapult je nastal iz razmišljanja, kako bi lahko kar najbolj pomagali domačemu kraju. Po sledenju pregovoru »ne daj mu ribe, ampak ga naučili loviti ribe«, je nastal Katapult. S tem širijo pozitivno miselnost in spodbujajo podjetnost.

Katapult se kmalu širi tudi v Ljubljano, srce pa seveda ostaja v Trbovljah.

Kaj bi priporočili nekomu, ki razmišlja o podjetniški ideji, pa potrebuje le malo poguma? Kaj bi bili pravi koraki za uspešen štart?

Odvisno, v kateri fazi razvoja je tvoja ideja. Predvsem je koristno poiskati podporo izkušenejših podjetnikov, saj se lahko od njih mnogo naučimo. Sama sem videla pri razvoju založbe, kako pomembno je, da ti izkušen podjetnik na posamezni točki svetuje, pove, kateri korak je naslednji. Brez nepotrebnega balasta.

V Katapultu smo oblikovali izobraževalni program »Mozaik podjetnosti«, ki posameznika z idejo vodi po posameznih korakih in sicer:

 • razvoj podjetne miselnosti,
 • vodenje ekipe,
 • prodaja in marketing,
 • vodenje podjetja,
 • proizvodnja in razvoj.

Če vse te vidike dodelaš in obvladaš, lahko ustanoviš dobro stoječe podjetje. Najprej moraš spoznati sebe, v čem si res, ampak res dober. Ker moraš imeti strast do tega, kar počneš. Če tega ni, te bodo težave, ovire, padci, ki sigurno bodo, spravili na kolena. Ti moraš komaj čakati, da zjutraj vstaneš in da boš začel delati na tej svoji ideji. Ko greš čez vse te korake in ko so ti ta področja jasna, si pripravljen_a, da odpreš svojo firmo.

Ta program sedaj razvijamo. Trenutno gradimo vsebino in izvajamo prve seminarje.

Kaj v Katapultu najde mlada oseba, ki ima idejo, ki bi jo rada razvila. Kako ji lahko pomagate?

Katapult ti nudi:

 • infrastrukturo (pisarne, sejne sobe, možnost nočitve, igralnico, proizvodne prostore …),
 • znanje (izobraževanje, mentorje – tudi iz tujine),
 • storitve (računovodstvo, pravna pomoč, pomoč pri prijavah na razpise, administracija),
 • konkretna oprema (stroji, merilni instrumenti, testiranja prototipov itd.).

V Katapultu so dobrodošli vsi oz. vsak, ki si želi razviti neko poslovno idejo. Na Katapultovi spletni strani (https://katapult.si/) izpolni vprašalnik in potem ga tukajšnji ključni mentorji (Mihael Gornik, Andrej Orožen, Jure Knez, Urša Poznič Goršek …) povabijo na srečanje.

V Katapultu so dobrodošli vsi, ne zgolj tisti s tehnološkimi idejami. Je pa res, da lahko zaradi močne podpore Dewesofta največ ponudijo podjetnikom s hardware produktom.

Lahko predstavite projekta SIO?

Projekt SIO je podpora enega segmenta Katapulta – izobraževanja. V okviru tega projekta izvajamo različne seminarje (Mozaik podjetnosti), delavnice, mentoriranje ena na ena. Dogodki so odrte narave in se jih lahko udeleži vsak, ki si tega želi oz. se prijavi. Spremljate spletno stran Katapult in se prijavite.

Trenutno na naši spletni strani pišemo o podjetništvu in ženskah. Kako vidite ženske v podjetništvu? Je mladost prednost ali slabost?

Sama bi rekla, da velike razlike med spoloma ne zaznavam. Oboji imajo svoje pluse in minuse, najboljši projekti so tisti, kjer oboji sodelujejo.

Prav tako je pri mladosti. Mladost je dobra, ker ne veš, kaj te čaka, imaš neko začetniško norost, ko vstopiš v start up svet. Ko si starejši, imaš pa več izkušenj. Kar pa je najpomembnejše, ne glede na starost posameznika ali spola, je strast do tega, kar ustvarjaš, ter prave vrednote, ki te vso pot vodijo.

Aja, pa zabava ob tem je pomembna J.

Trenutno smo v karanteni pa še po snegu malo diši. Katere knjige ali dokumentarce na temo podjetništva bi nam priporočili za zimske dni, ki prihajajo?

Uff, mene si vprašala o knjigah. Seveda bom najprej predlagala knjige svoje založbe 5KA, kjer podpiramo nepoznane slovenske avtorje (radi imamo Slovenijo, zato podpiramo slovensko). Toliko jih je. Lahko vam zaupam, da bo kmalu izšla knjiga o podjetniku, ki ga zagotovo večina pozna.  

Priporočam še:

 • Kako pridobiš prijatelje (Dale Carnegie) in druge njegove,
 • Pot miroljubnega bojevnika (Dan Millman),
 • Tao Te Ching (Lao – Tzu),
 • 59 sekund, razmišljaj malo, spremeni veliko (Richard Wiseman),
 • vedno za dušo pa Alkimist (Paulo Coelho), Jonathan Livingston Galeb (Richard Bach), Mali princ (Antoine de Saint-Exupery).

Kako vidite mlade v Zasavju? Kaj bi jim sporočila?

Nisem domačinka, a opažam, da ste v Zasavju ljudje še vedno pristno povezani, da ste srčni, da prevladuje zdrava kmečka pamet, človečnost ter da si znate pomagati in skupiti skupaj, ko je to potrebno. Mislim, da se tega niti ne zavedate. Tega je drugje manj, vsaj po mojih izkušnjah.

Mladim bi pa rekla – če imaš poslovno idejo, začni z njenim uresničevanjem čim prej, ker pri 20-ih v bistvu nimaš ničesar za izgubiti. Težje je testirati idejo in razvijati podjetne veščine potem, ko te doma čaka velika hiša, trije otroci in kup položnic.

Naj se ne bojijo, če ne uspe, pomembno je, da treniraš, da razviješ podjetne veščine in vseskozi učiš.

Všeč mi je misel dr. Jureta Kneza, ustanovitelja Katapulta: »Ustvarjaj s strastjo, dobro premisli strategijo, zgradi odlično ekipo in se ob vsem tem neizmerno zabavaj.«

Foto: arhiv Katapult

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.