PODJETNIŠTVO IN ŽENSKE – KAKO IN ZAKAJ? (2. DEL)

Ena izmed možnosti, kje dobiti konkretne informacije o podjetništvu, kako narediti prve korake, lahko dobimo tudi pri poznavalcih tega področja v svoji regiji, zato sem nekaj vprašanj naslovila na Jerneja Liparja, strokovnega sodelavca za projekt Podjetno v svet podjetništva (PVSP) iz Regionalne razvojne agencije Zasavje, kjer so do nedavnega vodili ta program.

Jernej Lipar izpostavlja, da enotnega recepta, kako se lotiti razvoja svoje ideje ni, da je potrebno delati s posameznikom ena na ena in mu pomagati pri začetnih korakih, ki pa so različni, saj so tudi ideje v različnih razvojnih fazah. Podjetništvo po njegovem mnenju ni nekaj »za zraven«, ampak vzame celega človeka, sploh v začetnih letih, ko se vzpostavljajo poslovni modeli, ko gradiš svoj posel. Najpomembnejša se mu zdi vztrajnost, saj vsak v začetni fazi naleti na številne ovire, mnogi dobijo tudi polena pod noge. Ciljna usmerjenost, da veš, kam greš in zakaj.

Po njegovih izkušnjah so ženske bolj fokusirane, zbrane, pa tudi bolj neodločne, moški pogostoje iščejo bližnjice, na koncu so bolj odločni.

Spodaj dodajamo še nekaj začetnih navdihov, idej, kako se lotiti razvoja ideja, ki že dolgo tli v tebi. Jernej Lipar predlaga:

  • Vsak_a naj izbere svojo pot.
  • Podjetništvu se posveti v celoti, če se lahko.
  • Vlagaj v izobraževanja (osnove bontona, osebna rast, komunikacija, samozavest itd.).
  • Podjetništvo je proces, pot do prepoznavnega podjetja in zaslužka gre običajno korak za korakom.
  • Pomen povezovanja z javnim sektorjem (če je smiselno), iskati podporo v družini, med sorodniki, pri ljudeh v isti branži. 

PVSP = je bil projekt namenjen nezaposlenim, ki so imeli idejo in so jo želeli razviti. Od leta 2017 – 2020 je bilo v projekt vključenih 70 udeležencev, od tega 39 žensk, v starostni razponu 18 – 62 let. Nastalo je 28 novih podjetij. Projekt PVSP se je letos zaključil.

Trenutno v Zasavju poteka podjetniški projekt SIO Spodbude inovativnega okolja, ki ga izvajata RCR v Zagorju in Katapult v Trbovljah. O tem pa več v naslednjem članku.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.