Si že slišal_a, da bodo volitve? Kakšne? Si se že udeležil kakšnih volitev, odkar imaš volilno pravico? Kaj pomeni, da imamo volilno pravico? Veš, kaj je Evropska unija in kaj je njen namen? Kdo so evropski poslanci in kaj je njihova funkcija? Mogoče je to tema, ki te ne zanima, vendar je vseeno tema, ki je pomembna za vse nas. O teh vprašanjih smo razpravljali na dogodku Vsi smo EU, ki ga je organizirala ekipa Mreže MaMa v Ljubljani.

Z mladimi udeleženci smo razpravljali o EU in njenem pomenu, kot tudi  o družbenih omrežjih, kot orodju pri spodbujanju mladih k participaciji in aktivnemu državljanstvu. Sigurno se zdaj sprašuješ, kaj pomeni aktivno državljanstvo in participacija in kaj imaš ti od tega. Naj ti pojasnim.

Aktivno državljanstvo zajema vsesplošno delovanje državljank in državljanov na različnih področjih za vsesplošno korist in ne le za uresničevanje osebnih interesov. Participacija pa pomeni sodelovanje javnosti v procesih odločanja in delovanja na vseh področjih javnega življenja.

Skupaj smo ugotavljali ali smo mladi apatični ali ne in prišli do spoznanja, da mladi sploh nismo apatični, saj se udeležujemo tovrstnih dogodkov, vendar to izražamo na drugačne načine. Izpostavili smo nezainteresiranost za politično participacijo in ugotovili, da potrebujemo prostor »agoro«, v katerem bo naš glas uslišan. Največji problem neaktivnosti  je predvsem v pokroviteljski in arogantni drži odraslih, zaradi katerih naše ideje in predlogi niso uslišani in upoštevani. Vsekakor bi nas bilo potrebno spodbujati, usmerjati in nam prisluhniti pri naših predlogih in odločitvah, saj na mladih svet stoji in mi smo tisti, ki bomo krojili našo skupno prihodnost. Prepogosto slišimo, da smo premladi za politiko in da je politika za starejše, kar seveda ni res in tudi ni prav. Tudi mi bi morali imeti svoje predstavnike tako v državnem kot tudi v evropskem parlamentu. Prevečkrat slišimo tudi, da nima smisla iti na volitve, ker se tako ne bo nič spremenilo, kar definitivno ni res. Ravno tvoj, moj glas – naš glas lahko pripomore k spremembam.

Razpravljali smo tudi o možnih ukrepih za povečanje interesa mladih za aktivno državljanstvo. Izpostavili smo predvsem uvedbo vzgoje za državljanstvo v osnovne in srednje šole, kajti pogosto nismo seznanjeni z osnovnimi pojmi, ki se nanašajo na samo demokratično ureditev države in volilnega sistema. Seveda bi nam bilo to potrebno predstaviti na prijazen in razumljiv način. Oblikovali smo tudi vprašanja, ki bi jih zastavili evropskim poslancem. Vprašanja so zajemala predvsem stanovanjsko politiko, lokalni beg možganov, teme povezane z okoljem in vključevanje v delovanje političnih struktur.

Zbrali pa smo tudi nekaj konkretnih predlogov, s katerimi bi lahko nagovarjali svoje vrstnike in prijatelje kot tudi druge ljudi iz naše okolice k udeležbi na prihajajočih volitvah, ki bodo 26. maja 2019. Predlagali smo skupinske odhode na volitve, razlago pomena volitev, opominjanje na negativne posledice brez EU in ozaveščanje, da bo morda ravno naš glas pripomogel k spremembam.

Upam, da se udeležimo volitev v čim večjem številu, da izvolimo predstavnika, ki bo odločal v naše dobro in da se naši interesi, želje in pričakovanja končno uresničijo, da končno dosežemo tako pričakovane spremembe. Konec koncev  želimo vsi dobro za vse nas.

Maja Podbevšek

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.