“ORGANIZACIJO DOWNHILL TEKEM OBVLADAMO DO POTANKOSTI”, PRAVIJO MTB-JEVCI IZ TRBOVELJ

Spust z gorskimi kolesi oz. downhill je ena izmed najbolj priljubljenih oblik adrenalinskih športov med mladimi v Zasavju.

Še ne toliko nazaj, v 70. letih preteklega stoletja, je bil kolesar v Trbovljah še čisti eksot, ljudje so se prvim pogumnežem celo posmehovali. Le kaj jih je pičilo, da se v tej dolini vozijo s kolesom?! So, ja, kamorkoli se obrneš, hribi. To ni ravno Prekmurje. Pa vendar, kako se v nekaj letih, desetletjih stvari obrnejo. Samo, da posije nekaj sonca, že opaziš na cesti cestne kolesarje, na kaki gozdni poti ti pot prekriža kak spustaš. Lepo vreme + hribi = odlična kolesarska izkušnja.

Zgodovina kluba MTB sega že v skoraj davno leto 1999, ko sta si dva izmed ustanoviteljev kluba, Sebastjan Zmrzljak in Gregor Guna, ogledala tekmo v spustu v Mariboru, ki ju je navdušila. Postopoma so se jim pridružili še ostali mladi fantje, ki še danes predstavljajo jedro ekipe kluba. Zaneseni entuziasti so se kmalu lotili tekmovanj v spustu. Takrat skoraj nikomur med nami, opazovalci, ni bilo jasno, kaj spust sploh je. Pa smo šli zraven kot vozniki, navijači na prve tekme po Sloveniji in okoliških državah. V nekaj letih je MTB Trbovlje postal najuspešnejši klub v Sloveniji, ob uspehih je prišla tudi prepoznavnost. V domačih in kolesarskih logih so postali prave face. Bili so člani slovenske reprezentance, ki se je udeleževala tekem svetovnega pokala in svetovnih prvenstev.

Korak naprej od samih tekmovanj so naredili v vlogi organizatorjev DH Javorja med leti 1999 in 2015, ko se je odvila zadnja. To je bila ena najbolje organiziranih in izpeljanih tekem v okviru slovenskega pokala, večkrat tudi nagrajena. Vsako leto so nadgrajevali progo, in danes zase lahko trdijo: »Organizacijo DH dirk obvladamo do potankosti«. Skozi ta čas so rastli tako organizacijsko, njihova želja pa je bila vseskozi tudi organizacija svetovnega pokala v spustu po naših hribih. Ker je ta primat nekako prevzelo Pohorje oz. Maribor in lokalna skupnost (še) ni prepoznala priložnosti za razvoj, se ta ideja ni uresničila. Vsaj tu ne.

Svojo novo priložnost, podporo lokalne skupnosti, tamkajšnje turistične organizacije so našli na hrvaškem otoku Lošinj, kjer bodo letos 22. in 23. aprila izpeljali mednarodno tekmo DHI UCI C1, ki je test za izpeljavo tekme v svetovnem pokalu na istem prizorišču prihodnje leto. Svetovni pokal je najvišja oblika tekmovanja v tem športu, kar pomeni, da je svetovno prepoznavna. Take tekme v svetovnem pokalu ni, saj večinoma potekajo v alpskih vasicah, tu pa bo cilj tekmovanja direktno ob morju, na tako rekoč 0 metrih nadmorske višine.

 

Kot pravi Matej Drnovšek, eden izmed članov MTB kluba in soorganizator: »Vabljeni, da ta vikend (22. in 23. aprila) preživite nekoliko južneje, na otoku Lošinj in si v idiličnem morskem okolju ogledate spektakularno DH tekmo. Ne bo vam žal.«

 

Ta ekipa je živ dokaz, kako iz malega zraste veliko in da so sanje, čeprav na prvi pogled pretirane, uresničljive. Podpiramo pozitivne zgodbe in dvigujemo prepoznavnost aktivnega državljanstva mladih na vseh področjih.

 

Avtor: Rada Drnovšek

Foto: Klemen Humar

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.