(O)KREPIMO SOLIDARNOST V LOKALNEM OKOLJU

Pomembna značilnost Mladinskega centra Trbovlje je mednarodno učenje. Po raziskavah med vplivnimi evropskimi delodajalci so veščine medkulturnega razumevanja, sodelovanja, sobivanja in solidarnosti ene izmed ključnih kompetenc za posameznikov osebni in poklicni razvoj.

V lanskem letu smo naš mednarodni program dopolnili z izvajanjem kratkoročnega mednarodnega prostovoljstva. Dva meseca smo gostili mlade iz različnih evropskih držav, ki so ob strokovni mentorski podpori Planinske zveze Slovenije urejali, markirali in označevali zasavski del Slovenske turnokolesarske poti.

Ker je bil projekt in sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije uspešno, bomo letos s projektom »A Solidarity Invasion« (Invazija solidarnosti) le-to nadaljevali in nadgradili lanskoletno prostovoljsko zgodbo in tako vplivali na nadaljnji razvoj naše lokalne skupnosti.

Zakaj v tokratnem projektu dajemo poudarek na solidarnosti?

Opažamo, da ljudem ni težko stopiti skupaj, ko gre za večje naravne ali drugačne nesreče, tega pa ne počnemo pogosto ob vsakodnevnih aktivnostih in tempu, ki ga živimo. Želimo, da s pomočjo tega projekta in prostovoljcev, ki bodo vanj vključeni, spodbudimo razmišljanje o pomenu solidarnosti med ljudmi, da solidarnost ni dobrodelnost, ampak jo razumemo kot temeljno bit katerekoli družbe.

Letošnji prostovoljci, ki prihajajo iz Italije, Španije ter Bosne in  Hercegovine – Nejra, Juan, Stefano, Anis in Luca, bodo svoje dneve preživeli v naravi – bodisi pri urejanju turnokolesarske poti »zasavske pentlje« bodisi bodo v pomoč pri razvijanju učne poti na Kmetiji pod hrastom.

Projekt torej spodbuja delovne akcije v lokalnem okolju, v katere se lahko vključi večje število ljudi, tako tujih kot lokalnih prostovoljcev, ki so vidne širši lokalni skupnosti in vrednoto solidarnosti pretvarjajo v realnost, v konkreten produkt, ki bo v lokalnem okolju trajen.

Naj to besedilo velja tudi kot povabilo vsem bodočim prostovoljcem, ki vas zanima delo v naravi, delo v dobrobit lokalnega okolja in druženje z ljudmi iz celotne Evrope. Za več informacij nam lahko pišete na katra.kozinc@mct.si ali se oglasite k nam v Mladinski center Trbovlje. Veseli vas bomo!

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.