OD VIŠINE SE ZVRTI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zasavje ponuja številne skrite kotičke, ki jih poznajo oz. spoznavajo le zanesenjaki, ki jih ni strah višine. Plezalci. Menda je Zasavje eno izmed najboljših prizorišč za plezanje (ok, če odmislimo Alpe in Kraški rob), saj je na majhnem območju veliko različnih plezalnih smeri, ki zajemajo velik obseg težavnostnih stopenj. Spodaj ponujamo opis nekaterih.

  • Pod Reško planino je eno izmed priljubljeni plezališč v Zasavju. Ker pod Reško planino vedno piha in se lahko pleza tudi na + 40 stopinj Celzija v zraku. Dostop do plezališča je enostaven, 5 minut hoje od parkirnega mesta, skozi gozd, tako da je plezališče večino dneva v senci. Vsak plezalec najde nekaj zase, za ogrevanje predlagamo smer »Mala šola« potem obvezno »Belveder«. Na vrhu »Belvedera« pa ne pozabite pogledati naokrog, ker je razgled naravnost čudovit.

 

  • Podmeja, skrito plezališče Zasavja. Podmeja je mogoče majhno plezališče, vendar to samo na videz, ker so smeri zelo dinamične. Na Podmeji je vedno senca, saj je skrita v srcu gozda. Tudi tu je mogoče plezati tudi v največji vročini.  Ne pozabite pa na jopico, ker zna biti kar mrzlo v gozdu. Ta ne bo odveč tudi v boju s komarji. Podobno velja za Reško planino.

 

  • Čolnišče, se nahaja v bližini vasi Čolnišče nad Zagorjem ob Savi. Stena je obrnjena proti vzhodu, tako da jo sonce obseva do 13. ure. Je idealna stena za popoldansko plezanje. Plezališče je dobro opremljeno z 23 različnih smeri.

 

  • Renke so za avanturiste, ker je dostop do plezališča sam po sebi adrenalinski. Dostop je zaraščen in zadnjih 50m je dobesedno vertikalni klanec, ampak za prave avanturiste to ni problem, ker je razgled na vrhu Renk enkraten (seveda morate splezati na vrh ene od smeri, da vidite prelep pogled na Savo ).

 

  • Balvanišče Marela je balvansko plezališče ali balvaniranje, kar pomeni plezanje brez vrvi na balvane, ki praviloma niso višji od doskočne višine, zato pri padcih navadno ne pride do resnih poškodb. Plezališče ponuja izzivne smeri in prijetno lokacijo. Ne pozabite, ko balvanirate, tega nikoli ne počnite sami, saj rabite varovalca. Njena/njegova naloga je, da s pomočjo rok usmeri morebiten padec na blazino (crashpad).

 

  • Plezati pa je mogoče tudi na umetnih stenah. Ena je na zunanji strani gimnazijske telovadnice, nekatere manjše pa v šolskih telovadnicah in v dvorani na Polaju.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.