“Nikol’ več ne grem peš na Kum iz doline” :)

V tednu po koncu šolskega leta, od 24. 6. do 30. 6. 2019, smo pri nas gostili partnerje iz Makedonije in Portugalske, ki so skupaj z našimi mladimi sodelovali na projektu Back in Time.
Sedaj, ko so se za vse mlade končale počitnice in so se vrnili v šolske klopi pa smo skupaj z mladimi reflektirali in evalvirali ta projekt.

Ugotovili smo, da so vsi prvotni cilji projekta bili izpolnjeni, projekt je dosegel tudi svoj namen: mladi smo svojo pozornost preusmerili z dogajanja na družbenih omrežjih na dogajanje v vsakdanjem okolju, vsak za čas trajanja izmenjave.

V Mladinskem centru skrbimo, da mladi preko mednarodnih aktivnosti krepijo tudi ostale kompetence in veščine. Mladi so o tem povedali sledeče:
– “Naučila sem se nekaj starih družabnih iger, naučila precej stvari o sebi, ki jih prej nisem opazila, predvsem pa sem se naučila biti vztrajna –> pohod na Kum.”
– “Zdi se mi, da sem izbojšala svoje veščine v stresnih situacijah in v času reševanja problemov.”
– “Prav videla sem, kako so se nekateri tekom izmenjave spremenili. Na boljše. Kako so postali družabni, se odprli, sodelovali. Enega izmed njih sem vedno vztrajno vabila zraven k aktivnosti in ga včasih že prav nadležno vključevala, zdi pa se mi, da je na koncu postal zelo socialen, kar me res veseli.”
– “Pred to izmenjavo sem se bal uporabljati angleščino, saj sem mislil, da me ne bo nihče razumel.”
– “Eden izmed udeležencev se je na začetku izmenjave “bal” vsega, proti koncu pa je bil najbolj prijazen od vseh in skupaj smo se družili”.
– “Naučil sem se, da sem odgovoren, prijazen, da me skrbi za druge ljudi (tudi če mi niso preveč pri srcu) in da z lahkoto nasmejim ljudi. Moja ekipa mi je res pomagala, da sem se vklopil v celotno izmenjavo. “
– “Pred izmenjavo me je bilo strah, da se ne bom poklopila z ostalimi, ker sem malo socialno nerodna in preveč uporabljam telefon. Sedaj po izmenjavi, se mi zdi, da ga uporabljam manj, ko sem zunaj s prijatelji”.
– “Odkril sem, da mi je res všeč impro. Dobil sem nove prijatelje in da nikol’ več ne grem peš na Kum iz doline.”
– “Izboljšala sem svojo samozavest, spremenila moj pristop do neznancev (+), k čemer je pripomoglo tudi izboljšanje moje angleščine.”
– “Naučila sem se novih angleških, portugalskih in makedonskih besed, naučila veliko glede fotografiranja, nove igre, boljše komunicirat.”
– “Če je bila slaba komunikacija smo to rešili s pogovorom, če je imel kdo pred izmenjavo predsodke smo to rešili s spoznavanjem.”
– “Zdaj po izmenjavi imam tak občutek “Now what?”, ker so vsi šli domov in vsak ima svoje obveznosti.
– “Imeli smo veliko več svobode kot doma, ampak tudi več odgovornosti za svoje stvari, za dogajanje, za druge.”

Poleg zgoraj napisanega pa smo tudi mladinski delavci opazili spremembe in napredek pri mladih. Kakšne? Mladi so več kot očitno postali bolj odgovorni sami zase, za svoja dejanja, svoje stvari. Postali so tudi bolj resni – delovno usmerjeni, radi načrtujejo in imajo res dobre ideje. Znotraj te skupine mladih so se razvila prijateljstva in skrb drug za drugega. Mi že komaj čakamo, kaj bodo ustvarili v prihodnje. Kaj pa vi?

Tule si lahko ogledate rezultate izmenjave:
– brošura iger treh generacij treh držav: klik
– video zaključne prireditve: klik

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.