Ni vsak april muhasti april

Mesec april je minil v znamenju osveščanja in preprečevanja zlorabe otrok in malomarnosti. Tako smo v duhu prostovoljstva in pravice vsi internacionalni prostovoljci organizacije Teatro Metaphora sodelovali v dogodkih, namenjenih najmlajšim.

Naša misija se je začela prvo soboto v mesecu, ko smo sodelovali v dobrodelnem pohodu osveščanja. Naš pohod se je začel s kratko vožnjo z avtobusom v kraj Estreito de Câmara do Lobos, na 506 metrov nadmorske višine, kjer smo začeli svojo pot preko neštetih ozkih ulic, plantaž banan, bambusovih nasadov in vinogradov.

Naša prva postojanka je bila po dobri uri hoje, ob cerkvi Igreja da Encarnação, kjer smo si na kratko oddahnili ter napolnili flaške z vodo in že smo bili nazaj na poti navzdol, proti štartni točki pred občinsko zgradbo, v kraj Câmara do Lobos. Po dobri uri hoje smo prispeli na cilj, kjer so nas pričakali člani Madeirskega kluba VW beatlov, opremljeni z modrimi pentljami. Njihovi lastniki so nas z veseljem odpeljali na kratko pot po mestu, z namenom, da smo opaženi.

Poleg dobrodelnega pohoda smo sodelovali tudi v zaključni slovesnosti meseca osveščanja in preprečevanja zlorabe otrok, na zadnji dan v mesecu, prav tako pred občinsko zgradbo v Câmara do Lobos, kjer smo prostovoljci Teatro Metaphora poslikavali obraze šolskih otrok vseh starosti.

S poslikavo otroških obrazov smo se dodobra spoznali med učenjem na svojih kolegih prostovoljcih, in pa dva dni pred tem dogodkom, v kraju Machico, kjer smo poleg te aktivnosti še izdelovali kužke, meče in rožice iz balonov za najmlajše in promovirali lokalni zemljevid, ki je izdelan kot pobarvanka.

Ampak to še ni vse! V mesecu aprilu smo pričeli z glavnim projektom moje EVS dogodivščine – izdelovanjem umetnin iz pločevink, katere vam trenutno žal ne more pokazati, saj so skrivnost do velikega razkritja, ki bo 27.6. na ulicah Câmara do Lobos. Lahko vam povem, da bomo skupno ustvarili 21 umetnin oziroma slik v velikosti vrat in v velikosti oken. Poleg tega pa tudi delamo na projektu uličnih svetilk, ki so prav tako ovite v skrivnost. A ne skrbite, na začetku meseca julija vam bom z veseljem poročala o naših končnih izdelkih.

Na življenje na otoku sem se dobro ustalila, a ga še vedno gledam, izkušam in doživljam skozi oči turista. Tako sem z ostalimi prostovoljci in lokalnimi prijatelji obiskala Cabo Girão, največjo evropsko pečino, ki meri 580 metrov. Četudi tega ne rečem, mislim, da si lahko predstavljate, da je pogled iz razgledne ploščadi naravnost dih jemajoč! Ter tiho mestece Ponta de Sol, kjer smo si napasli oči ob sončnem zahodu in pa potešili žejo, s čim drugim kot pa lokalno pijačo poncho.

Za piko na i pa sem v tem mesecu še odpotovala na celino, točneje v mesto Viseu, kjer sem preživela 5 dni na treningu prostovoljcev skupaj s šestindvajsetimi ljudmi različnih starosti in nacionalnosti, kateri trenutno prav tako opravljajo prostovoljsko delo na Portugalskem.

Odveč je poudarjati, da je bil mesec april še kako zanimiv, sedaj pa že grem novim dogodivščinam naproti.

Erika Horvat

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.