»Naš um je kot padalo. Najbolje deluje, kadar je odprto.« je nekoč rekel Albert Einstein.

Delavnica: Kako se (učinkovito) učiti

Kupi knjig, zvezki, učbeniki. Kje začeti? Kako si bom vse to zapomnil/a? To je samo nekaj vprašanj, ki gre večini po glavi, ko pomislijo na učenje. Ko pa pride na vrsto matura se vse to podvoji.

Učenje je proces spreminjanja znanja s trajnim učinkom. Učimo se vsak dan, celo življenje. Človek se z učenjem nenehno spreminja. Pod vplivom učenja se spreminja naše delovanje, vedenje, čutenje in mišljenje. Učenje je zapleten proces, ki zajema različne vrste umskih in telesnih dejavnosti.

Ko smo se učili jesti s priborom je bilo sprva težko, vse je bilo umazano. Vendar so nam pokazali in z vajo smo to osvojili in zdaj to počnemo nezavedno. Tako je z učenjem vsega. Tudi učenja. Vse kar potrebujemo je le, da nam nekdo pokaže kako se pravilno učiti. In seveda veliko vaje, kajti s ponavljanjem gre znanje iz kratkoročnega spomina v dolgoročni.

Če se znamo učiti v najširšem pomenu besede pomeni, da smo kompetentni za učenje, obdelavo in sprejemanje novega znanja in spretnosti ter iskanje in uporabo nasvetov. Z učenjem učenja nadgrajujemo svoje predhodne izkušnje z učenjem in življenjske izkušnje v različnih okoliščinah.

Na delavnici se bomo dotaknili različnih učnih strategij: VŽN, Paukova, PV3P, Splošna študijska. Spoznali bomo tudi nekaj metod in tehnik za izboljšanje razumevanja, predvsem kakšen pomen imajo ključne in neznane besede. Na koncu pa bomo novo znanje preizkusili na primeru.

Če si maturant/ka, ali pa si le želiš se naučiti učiti, se mi pridruži v torek, 20. 4. 2021, ob 19.00 na Zoom-u!

Lara Dimec, študentka pedagoške fakultete

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.