“Na mladinsko izmenjavo bom še šel.”

V začetku junija se je ekipa iz Mladinskega centra Trbovlje odpravila na mladinsko izmenjavo v Grčijo. Naslov izmenjave je bil  »Play with me and learn from me« (igraj se z menoj in uči se od mene).

Deset dni smo preživeli v kraju Nea Moundania, ki je od Soluna oddaljen cca. 50 km.
V naši ekipi nas je bilo  šest.  Skupaj z udeleženci iz Poljske, Grčije Italije, Portugalske in Španije smo spoznavali tradicionalne igre  teh držav. Pogovarjali smo se v glavnem v angleščini. Včasih je bilo prav zabavno.

Drug od drugega smo se naučili  novih iger, izvedeli kaj je »Youthpass«, kaj v njega napišemo in  katere kompetence vsebuje. Bili smo tudi inovativni. S skupnimi močmi in sodelovanjem smo se domislili novih iger.  

Skupina, v kateri sem bil še s Poljakom, Portugalko, Špancem in Italijanko,  smo našo igro imenovali  »fast tematic ball«.

Potekala je na plaži  in  trajala do 10 minut. Igralci smo se razdelili v 2 skupini po 5 udeležencev. Najprej smo se dogovorili za temo te igre  – npr. pijače (coca cola, fanta, sprite).  Med seboj  smo si  podajali žogo in ko je sodnik zavpil »stop«, je moral vsak igralec povedati besedo na temo igre. Za odgovor je imel 5 do 10 sekund. Če je bil odgovor pravilen, je skupina, v kateri je bil lahko nadaljevala z igro, če ni, je skupina izgubila enega svojega igralca

S svojimi tradicionalnimi in novimi igrami  smo seznanili otroke v osnovni šoli v Nea Moundanii. Posebej mi je ostal v spominu dan, ko smo se igrali z otroki s posebnimi potrebami. Zadnji dan našega bivanja smo igre skupaj z otroki iz osnovne šole  prestavili  tudi na glavnem trgu v mestu.

Drugi večer smo namenili predstavitvi Slovenije, saj dišeča potica, ki smo jo prinesli s seboj res ni mogla čakati. Predstavili smo video o Sloveniji, med udeleženci pa opravili  kviz o tem, kaj vedo o naši deželi. Večer smo   nadaljevali z degustacijo pršuta in naše čokolade. V tednu, ki je sledil smo spoznali še kulturo in kulinariko Poljske, Grčije Italije, Portugalske in Španije.

Obiskali smo tudi eno najlepših plaž, kamor so nas peljali na izlet, se ob popoldnevih namakali v morju in spoznavali okolico.

Čas je prehitro mineval. Po desetih dneh smo se kar težko poslovili od  ostalih udeležencev izmenjave, saj smo v tem času stkali prijateljske vezi. Ostali  so nam  spomini, fotografije, telefonske številke in mejli,  zato upamo, da se bomo morda še srečali.  

Dnevi, ki sem jih preživel na mladinski izmenjavi v Grčiji mi bodo vedno ostali v spominu. Spoznal sem nove kraje, prijatelje in si pridobil nove  izkušnje, ki mi bodo po končanem študiju v veliko pomoč.                                                                            

Blaž Strgaršek, udeleženec izmenjave

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.