“Moja izkušnja s prostovoljstvom v tujini je do sedaj izjemna.” pravi Timi Drolc.

Moje prostovoljstvo na Madeiri se je začelo sredi oktobra, ko sem odpotoval iz dunajskega letališča v Lisbono, kjer sem prestopil na letalo za Madeiro. Živim v majhnem mestu imenovanem Câmara de lobos, v hiši z dvema prostovoljcema iz Poljske in Nigerije. Skupno nas je 11 prostovoljcev, 7 iz Poljske, po eden iz Estonije, Španije in Nigerije.

Naše delo in življenje poteka nekako takole. Delamo v organizaciji Teatro Metaphora, kjer ustvarjamo različne umetniške kreacije. Trenutno imamo okoli 30 plastičnih sodov, ki smo jih najprej očistili, zbrusili in nato pobarvali. V njih bomo posadili različna drevesa in jih razporedili po mestu. Poleg sodov preurejamo tudi kanistre, ki jih barvamo z istimi vzorci kot sode in bodo obešeni po javni razsvetljavi ob naših sodih. Vsak vikend prirejamo t. i. Eco maratone, kjer gremo na pohod po različnih območjih in ob tem pobiramo smeti. Vsak dan zbiramo prazne pločevinke iz tukajšnih barov, jih očistimo in razrežemo. Nato pa iz njih ustvarjamo različne artistične inštalacije. Za božič smo iz desk izrezali božična drevesa, jih pobarvali in okrasili z pločevinkami. Vsak teden imamo pouk portugalščine ter različne delavnice, ki jih prirejamo sami kot npr. izdelava mandal, kaligrafija … Sredi decembra sem se udeležil treninga ob prihodu (t. i. on-arrival training), kjer sem spoznal okoli 20 prostovljcev, ki trenutno tako kot jaz opravljajo prostovoljno delo v okviru Evropske solidarnostne enote in prihajajo iz vseh koncev Evrope.

Vreme tukaj na otoku je večinoma sončno, okoli prijetnih 15 stopinj, vendar pridejo tudi občasne nevihte. Trajajo lahko tudi cel teden. Takrat postane hladno in zelo vetrovno. Imamo zelo lep razgled na sončni zahod, ki ga opazujemo vsak dan.

Tudi naša realnost je korona. Ko sem prišel na Madeiro v oktobru 2020, so bili korona ukrepi zelo blagi. Vsak se je moral testirati na letališču, maske pa so bile obvezne le v trgovinah in zaprtih prostorih. V decembru so maske postale obvezne povsod, po novem letu pa se je situacija še poslabšala. Tudi tu so uvedli policijsko uro med tednom ob 19h in med vikendom od 18h naprej. Trgovine in lokali se zaprejo uro pred policijsko uro. Trenutni ukrepi so napovedani do konca januarja.

Moja izkušnja do sedaj je izjemna. Ljudje so zelo prijazni. Zelo mi je všeč tukajšna kultura, narava, hrana in pijača. Spoznal sem veliko zanimivih ljudi, s katerimi se razumemo zelo dobro.

Timotej Drolc

prostovoljec v okviru Evropske solidarnostne enote na Madeiri

Foto: Osebni arhiv

What's your reaction?
1KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.