Moj »MEPI«

Srednja šola Zagorje je v šolskem letu 2014/2015 pridobila licenco za izvajanje programa MEPI – Mednarodno priznanje za mlade oziroma »International award for young people«. Program je nastal  v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni. Program je prilagojen posamezniku oziroma njegovim interesom na področju prostovoljstva, veščin in športa. Njegov namen je tudi ta, da se mladi  z dodatnimi spretnostmi in znanjem, ki ga pridobijo lažje in hitrejše vključijo na trg delovne sile.

Rad delam z ljudmi, se učim in osvajam nove veščine.  Že na prvem sestanku sem spoznal,  da  bo vključitev v ta projekt zame dobra izbira, po končani bronasti in srebrni stopnji pa sem v to prepričan.

V tem času sem si med drugim pridobil naslednja znanja: udeležil sem se dveh startup vikendov in se naučil osnov podjetništva, intervjuja in predavanja. Znanje sem  v angleškem jeziku uporabil pri predstavitvi smučarskih rokavic na Ustvarjalniku v Ljubljani. Zdaj v Dijaškem domu Šentjur spoznavam delo v knjižnici.

Na področju prostovoljstva sem obiskoval oskrbovanca v domu starejših v Hrastniku. Pogovarjal sem se z njim in igral družabne igre.  Druženje z njim mi je veliko pomenilo. V  t. i. ekošoli sem sošolce seznanjal s čim bolj racionalno uporabo vode in skrbel za okolico šole. Od lani v dijaškem domu Šentjur, kjer bivam v času študija, dijaku 2. letnika poklicne šole pomagam pri učenju.

Pri športu sem se na bronasti stopnji naučil novih tehnik plavanja, na srebrni in zlati stopnji pa se posvečam pohodništvu. Dobra telesna pripravljenost mi pomaga, da že zdaj lažje premagujem psihične in fizične napore.

 

Med najbolj zanimivimi  izkušnjami v okviru  programa MEPI so gotovo naše odprave. S skupino se z nahrbtnikom odpraviš na neznano pot. Pri tem je najbolj pomembno načrtovanje. V  informacijski dobi moraš znati preživeti v naravi,  postaviti šotor, si pripraviti obrok in priti do cilja. Brez mobitelov in drugih pripomočkov. V soncu in dežju smo  peš s težkimi nahrbtniki spoznavali brezpotja in znane poti v okolici Tržiča in Bistriški Planini. Bili smo v  Posočju (iz Kobarida- izvir Soče), iz Radeč smo se povzpeli na Kum, junija prihodnje leto pa  načrtujemo zadnjo odpravo od Brestanice mimo Lisce, Laškega, Celja na Kal.

 

Čez nekaj mesecev bo naša ekipa opravila vse naloge in aktivnosti za zlato priznanje. A MEPI zame ni le eden od projektov. Je popotnica za življenje, ki mi je dala mnogo novega znanja, izkušenj in seveda lepih spominov.

Hvala vsem, ki so mi to omogočili, me vzpodbujali in mi stali ob strani: moji družini, mentorjem, profesorjem Srednje šole Zagorje, profesorju Vasji Markiču iz Strojne tehniške in poklicne šole, moji zlati ekipi (Aljani Smajlović, Nastji Planinc, Mihi Kranjcu) in vsem ostalim, ki ste karkoli pripomogli k tem programu.

 

Blaž Strgaršek

Forografije: Srednja šola Trbovlje

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.