Mladinski center Trbovlje širi ekipo mednarodnih prostovoljcev

Daniel (19) in Hauke (20) prihajata iz Nemčije. Po končani srednji šoli sta se odločila, da bosta leto dni preživela v Trbovljah. Ob takšni potezi bi marsikdo le debelo pogledal in se vprašal: »Zakaj že? Zakaj v Trbovlje?«. Za takšno odločitev pa sta imela dober razlog. V Zasavju namreč pridobivata življenjsko pomembne izkušnje samostojnega bivanja, medkulturnega učenja in dela z ljudmi s posebnimi potrebami. Znanje, ki ga ne da nobena šola. In prav to je tisto, kar jima bo pomagalo pri nadaljnjem izobraževanju in poklicnem udejstvovanju.

Prav to je na kratko namen Evropske prostovoljske službe, da mladi skozi prostovoljsko delo pridobivajo kompetence in veščine, pomembne za življenje. Poleg Daniela in Haukeja v Mladinskem centru Trbovlje gostimo še Csillo iz Romunije, Marie iz Francije, Loulo s slovaške in Anno iz Nemčije, prav vsaka izmed njih ima v Zasavju prav posebno nalogo.

FOTO: Arhiv VDC

Od ponedeljka do četrtka prostovoljci delajo v različnih organizacijah. Daniel in Hauke prihajata iz Nemčije in kot prostovoljca delata v Varstveno delovnem centru Zagorje.

Anna želi postati učiteljica, to delo jo veseli, rada preživlja čas z dijaki in otroci, zato je že takoj po končani srednji šoli prišla v Trbovlje, kjer na Gimnaziji in ekonomski šoli Trbovlje sodeluje pri pouku nemščine. Csilla in Marie sta prostovoljki v Mladinskem centru Trbovlje, Marie še polovico dela opravlja v Mladinskem gledališču Svoboda, kje vodi skupino mladih pri pripravi novih gledaliških predstav. Sestavljata program centra, izvajata ulično promocijo, v naslednjih mesecih pa bosta zbirali informacije za mlade in izdajali novice za mlade.

FOTO: Arhiv Mladinskega centra Trbovlje

Loula kot prostovoljka dela na Osnovni šoli Ivana Cankarja, kjer izvaja jezikovne, plesne in druge vsebine kot dodatno aktivnost v šoli za njihove učence. V teh dneh pa v Mladinskem centru Trbovlje iščemo še prostovoljca oziroma prostovoljko iz Bosne, ki bo delal v okviru Delavskega doma Trbovlje.

Vsak petek prostovoljci skupaj načrtujejo program mladinskega centra; mednarodne večere, ustvarjalne delavnice, …

FOTO: Arhiv Mladinskega centra Trbovlje

Program Evropske prostovoljske služba je eden izmed vidnejših programov Mladinskega centra Trbovlje. V zadnjih deset letih smo tako gostili okvirno 50 prostovoljcev iz skoraj vseh evropskih držav, ki so s svojo prisotnostjo pomembno prispevali k delu v različnih organizacijah. Še bolj kot to pa prisotnost in bivanje mednarodnih prostovoljcev v Zasavju krepi evropsko zavest in evropsko identiteto med mladimi in organizacijami v katerih le-ti delujejo.

Po številu gostujočih prostovoljcev in vključenih organizacij se Mladinski center Trbovlje uvršča v sam slovenski vrh. »Vodenje programa Evropske prostovoljske službe v takšnih razsežnostih je vsekakor tako kulturni, tehnični, finančni, kot tudi administracijski izziv, so pa njihove aktivnosti pomemben prispevek k lokalni skupnosti,« pravijo v Mladinskem centru Trbovlje, kjer so bili še posebej veseli, ko je Varstveno delovni center (ena izmed vključenih organizacij v program Evropske prostovoljske službe) prejel pomembno nacionalne priznanje prav zaradi izvajanja Evropske prostovoljske službe.

Vkolikor bi tudi vaša organizacija želela gostiti mednarodne prostovoljce, nam za več informacij pišite na mct@mct.si

 

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.