Mladinska izmenjava Breaking Beauty Standards

Modna industrija je več sto milijard vredna globalna organizacija. Različne modne hiše po svetu postavljajo lepotne ideale, ki jim sledijo milijoni. Mladi, stari, revni, bogati, Američani, Azijci, Evropejci, Avstralci, temnopolti, beli …

Doseganje teh lepotnih idealov pa je nemalokrat skoraj nemogoče in predstavlja velik pritisk za tiste, ki jih želijo in ne zmorejo doseči. Kako velik vpliv imajo lepotni ideali na mlade pa smo se spraševali tudi v mladinskem centru. V kolikšni meri jim sledijo? Kako se počutijo, kadar ne dosežejo želenih učinkov? Imajo zaradi tega tudi kakšne druge posledice? Na ta in še druga vprašanja si nismo znali odgovoriti, zato smo se odločili to področje rahlo raziskati. Med mlade smo razširili anketo, v kateri smo ugotovili, da ima modna industrija zelo velik in predvsem negativen vpliv na samopodobo mladih. Pa vendar – nam lahko uspe spremeniti način razmišljanja?

Odgovor je preprost – definitivno ne, če niti ne poskusimo. Tu se je pojavila prva ideja o mladinski izmenjavi, ki smo jo uspešno prijavili v mesecu aprilu.

V začetku septembra smo skupaj s partnerji iz BIH, Grčije in Malte izvedli dvodnevno predhodno načrtovano srečanje za projekt mednarodne mladinske izmenjave Breaking Beauty Standards v programu Erasmus+, ki je v Trbovljah potekala med 21. in 28. oktobrom.

Na predhodnem načrtovanem srečanju smo zasnovali potek delavnic, ki smo jih potem tekom izmenjave izvajali. Seznanili smo se s pojmi kot so ‘second hand’, ‘fair trade’, ‘fast fashion’ in ‘upcycling’. Pogovarjali pa smo se tudi o potrošništvu, o tem kako nastanejo naša oblačila in iz kakšnih materialov so. Na obisku pri podjetju Smetumet iz Ljubljane smo več izvedeli tudi o ”upcycling-u”, kar pomeni, da iz zavrženih stvari naredimo nove, lepše in ponovno uporabne. Prav tako smo se podali na ulice Ljubljane, da poiščemo ljudi z unikatnim in odstopajočim stilom, z namenom da pokažemo, da ni treba slediti kalupu lepotnih idealov in družbenih standardov, temveč se lahko svobodno in brez slabe vesti izrazimo s svojim stilom.

Izmenjavo smo zaključili z modno revijo oblek in modnih dodatkov iz preurejenih second hand oblačil, delavnico elastik za lase ter izmenjevalnico oblačil. V času zaključnega dogodka pa smo poskrbeli tudi za najmlajše, ki smo jih animirali v otroškem kotičku.

Izmenjava je bila zanimiva izkušnja za vse sodelujoče prav tako pa majhen korak k boljšemu svetu. Ker pa pravijo da se železo kuje ko je še vroče smo se udeleženci že med tekom izmenjave odločili da lahko vse ustvarjeno v tednu dni še dodatno nadgradimo, tako da so se že začele priprave na novo, podobno mladinsko izmenjavo, ki jo imamo namen prijaviti v mesecu februarju. Prvi sestanki za nove projekte so potekali na obisku pri Mladinskem centru Bugojno v Bosni in Hercegovini, kjer so zelo zainteresirani za sodelovanje z Mladinskim Centrom Trbovlje.

Svojo izkušnjo na mednarodni mladinski izmenjavi pa sta z nami delili tudi dve udeleženki iz Bosne in Herzegovine.

Aida: Jesen, Trbovlje in jaz smo bili neverjetna ekipa. To leto ne bi moglo biti boljše. Tudi zdaj, mesec dni po samo izmenjavi se počutim tako polno občutkov, ki jih ne morem niti izraziti. To je bila moja prva in upam da ne zadnja izkušnja z mladinsko izmenjavo. Presrečna sem, ker sem tako mlada in v tako kratkem času ugotovila da lahko zase, za svet in okolje naredim ogromno. Na sami izmenjavi sem se naučila veliko pomembnih stvari, ki jih prej nisem poznala. Na primer, pred oktobrom še nisem slišala za ‘fast fashion’ in ‘fair trade’, sedaj pa bom na to precej bolj pozorna.

Poleg neformalnega učenja na izmenjavi pa bi izpostavila še to, da je vsak  posameznik, ki sem ga srečala pustil dober vtis in veselim se ponovnih srečanj z njimi. V Trbovljah sem se počutila kot doma, tako da bi tam z lahkoto živela in ne zgolj preživela deset dni.

Hvala Adisu, Mladinskemu centru Bugojno in Mladinskemu centru Trbovlje za to izkušnjo.

Imman: Vsako potovanje v meni povzroči odmerek navdušenja in majhen odmerek strahu. Pred odhodom v Slovenijo sem imela veliko pričakovanj, od nastanitve do ljudi, ki so bili tam zaradi istega razloga kot jaz. Med vsem tem pa me je bilo seveda tudi strah da svojih obveznosti ne bom izpolnila tako dobro kot mogoče nekdo drug.  Vendar je bil izlet v Trbovlje že dovolj zanimiv, tako da sem kmalu nehal tako razmišljati. Po prihodu do Mladinskega centra Trbovlje smo se nastanili v naših sobah ter srečali ostale udeležence. Zame najboljši del izmenjave je bilo dejstvo, da sem jih kot ”udeležence” obravnavala le prvih 30 minut. Potem smo začeli izmenjevati zgodbe, se smejati, iskati skupne teme in hobije, tako da so v mojih očeh hitro preskočili iz ‘udeležencev’ v znance in nato v prijatelje… Nikoli ne bom pozabil prve noči, ko smo že vsi skupaj peli in plesali v “Klubu” mladinskega centra, sobi, kjer so se v 9 dneh sklenila številna prijateljstva. Nikoli si nisem mislila, da bom imel priložnost spoznati prijatelje iz Grčije, Malte ali Slovenije, predvsem pa, da se bom znašla med njimi. Skozi to izmenjavo sem spoznala, koliko podpore in ljubezni imam lahko vsak dan ob svoji strani. Vse, kar je potrebno, je spoznavanje ljudi, pridobivanje novih izkušenj in učenje vsakega posebej. Kar sem se naučila med izmenjavo, je, da ljudem resnično ni potrebno soditi knjige po platnicah. Fraza, ki smo jo vsi smo vsi že neštetokrat slišali, a ji le redko sledimo. Mislim, da dokler tega res ne začutite na lastni koži, se sploh ne boste zavedali, da imamo vsi svoje zgodbe in vsaka je posebna na svoj način. Po izmenjavi in ​​vseh zbranih informacijah sem se šele zavedala, koliko lahko naredim za boljši jutri, za boljši svet. Spoznala sem, koliko časa porabim za jalove stvari, koliko energije vlagam v napačne cilje, moj čas in moja energija pa lahko služita nečemu večjemu. Mislil sem, da oblačila lahko zakrijejo le moje pomanjkljivosti in negotovosti, a nikoli nisem pomislila, da bi oblačila lahko spremenila svet. In ne samo oblačila, ampak tudi hrana, ki jo jem, smeti, ki jih vržem stran, ter sam način, kako jaz kot posameznik živim. Najbolj zanimivo dejstvo, ki sem se ga naučila na izmenjavi je, da z nakupom izdelkov ‘fairtrade’ ne samo, da podpiram večjo vrednost človeške moči in dela, ampak tudi pomagam pri realizaciji projektov v ranljivih lokalnih skupnostih, rešim svet in dam denar za kvaliteten izdelek. Poleg tega sem se naučila še veliko drugih informacij, spoznal različne načine življenja in nekatere od njih uporabil v svoji dnevni rutini. Neizmerno sem hvaležna Mladinskemu centru Bugojno, ker mi je omogočil odhod na to izmenjavo in Mladinskemu centru Trbovlje, ki nas je gostil za kombinacijo zabave, učenja, srečevanja z ljudmi in ustvarjanja nepozabnih spominov, na katere, verjamem, bomo vedno nosili s seboj. Sreča, smeh in ljubezen iz Trbovelj so neprecenljivi in ta izmenjava je le dokaz, da se vsak trud in delo na koncu izplačata, tudi ko najmanj upamo!

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.