Eden izmed stebrov Mladinskega centra Trbovlje in mladinskega dela nasploh je mednarodno učenje in s tem neločljivo povezano mednarodno prostovoljstvo. Skozi leto prostovoljci iz cele Evrope gostujejo pri različnih lokalnih organizacijah, poletje pa izkoristimo za udarne delovne akcije na terenu.

V sklopu programa Evropska solidarnostna enota izvajamo projekt A Solidarity Invasion, v sklopu katerega gostimo 5 prostovoljcev iz Bosne in Hercegovine, Španije ter Italije. Ta projekt je nadgradnja uspešne zgodbe, ki smo jo v lanskem letu začeli pisati s Planinsko zvezo Slovenije (PZS), letos dodajamo nova, še bolj zanimiva poglavja.

UREJANJE STKP ZASAVSKEGA KROGA

V lanskem letu so EVS prostovoljci pod mentorstvom PZS urejali zasavski del Slovensko turnokolesarske poti (STKP) od Čemšeniške planine preko Svete Planine in Mrzlice do Kala, Gor, Zidanega Mosta na Kum, v letošnjem letu pa so ESC prostovoljci najprej zaključili povezavo STKP do Ljubljane, nato pa so pričeli z urejanjem t.i. Zasavske pentlje – z Janč so prišli preko Jevnice do Velike vasi. V nadaljevanju jih bo pot vodila mimo planinskega doma Ušte, Slivne, Vač, preko Vovš do Zasavske Svete gore. Od tam se bodo spustili do Izlak in nadaljevali v smeri Čemšenika do Ovčjih jam. S tem bo v osnovi Zasavski krog končan. Namenjena bo vsem, ki si želijo 3-4 dnevnega kolesarjenja po zasavskem koncu Slovensko turno kolesarske poti.

STKP je sicer 1800 kilometrov dolga krožna pot, ki vodi po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 109 kontrolnih točk, skupni vzpon pa znaša skoraj 50 tisoč višinskih metrov. Edinstven projekt pri nas in širše v Evropi so zasnovali na PZS, vsi deli poti še niso popolnoma urejeni in jih večinoma urejajo prostovoljci.

Zato smo se v MCT odločili, da se povežemo s kolegi iz Škofje Loke z organizacijo Familija – izobraževalnim in terapevtskim centrom. Naših pet prostovoljcev se je skupaj z mentorjem za teden dni »preselilo« v Škofjo Loko, kjer so se jim pridružili tamkajšnji mednarodni prostovoljci in skupaj so prijeli za delo.

POVEZUJEMO SLOVENIJO

Naši prostovoljci so z mentorjem Gašperjem Vencem najprej postavili drogove za male in velike table v smeri Ljubljane na relaciji Puštal, Mihelčičev dom na Govejku, Trnovec, cerkev Sv. Jakoba, Toškega čela do Prevalj.

Prostovoljci iz Škofje Loke so se razdelili na dve skupini. Eno vodi predsednik Planinske zveze Slovenije, Jože Rovan, drugo Robi Hočevar, skrbnik STKP na relaciji Šmartno pri Litiji – Škofja Loka. Obe skupini sta krenili iz Škofje Loke v smeri Blegoša in ta cilj tudi dosegli. To je bil tudi prvotni cilj oziroma želja, ki se je glede na potek dela razširila. Skupina pod vodstvom Rovana je tako nadaljevala v smeri Idrije oz. Petrovega brda, skupina pod okriljem Hočevarja pa bo markirala relacijo Škofja Loka – Ljubljana.

»Zasavske« prostovoljce čaka v prihodnjih dneh postavitev drogov do Blegoša, zatem pa se bodo priključili risanju markacij na zgornji lokaciji.  

Po delovni akciji na Gorenjskem se bodo Juan, Luca, Stefano, Anis in Nejra vrnili v »domače« Zasavje, kjer bodo dokončali Zasavski krog, vsekakor pa nas veseli, da je projekt prerasel okvire Zasavja in se razširili na druge konce Slovenije, vsi vpleteni pa si želimo, da bi podobni projekti v prihodnje zajeli celo Slovenijo. Naj živi solidarnosti!

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.