Mentorstvo je zakon!

Piše: Matej Krhlanko

Biti mentor ni enostavno, težko pa tudi ne! Predstavil vam bom svoje izkušnje iz seminarja v Španiji ter kaj dejansko pomeni biti mentor.

Nikoli se ne trudi postati popoln.

Kdo ali kaj sploh je mentor? To je tista oseba, ki pomaga uvesti in razkazati svoje vsakdanje okolje nekomu, ki je prispel v njegov kraj in bo v njem tudi dlje časa živel. Mentor je torej tista oseba, ki pomaga prostovoljcu spoznavati njemu novo kulturo, okolje, jezik … – da, govorimo o EVS (Evropski prostovoljski službi) oz. Erasmus+: Mladi v akciji programu, katerega opis najdete tudi na spletu.

Vsak prostovoljec, ki opravlja to službo, mora imeti svojega mentorja – osebo, na katero se lahko obrne, kadar bo potreboval pomoč. Mentor mora tako znati pomagati in pravilno reagirati v določenih situacijah. Dobro je tudi, da si, če je mogoče, deli zanimanja ali hobije s prostovoljcem, saj ju tako povezuje več stvari.

V Španiji, natančneje Mollini, imajo usposabljanja oziroma seminarje o mentorstvu v EVS-u, katerega sem se udeležil tudi jaz. Seminar traja polne tri dni, udeleženci pa so vseh starosti iz različnih evropskih držav. Edini pogoj za udeležbo je mentorstvo EVS prostovoljcu. Ker je časa bolj malo, so dnevi res polni različnih aktivnosti, kot na primer: »sestavljanje poti« prostovoljca skozi čas opravljanja EVS službe, »sestavljanje« supermentorja, kakšne lastnosti mora ta imeti ter kaj mora znati – vse to in še mnogo več. Aktivnosti potekajo v manjših skupinah, kjer vsak skuša s svojim znanjem po najboljših močeh pripomoči k boljšemu uspehu svoje skupine. Cilj teh aktivnosti je, da vsak mentor pove svoje mnenje, izkušnje in vizije o temi, o kateri se razpravlja in ustvarja končni izdelek. Na koncu se vsi izdelki ter spoznanja posamične skupine delijo z vsemi ostalimi udeleženci seminarja v eni veliki skupini. In res nas je bilo veliko: skupaj s trenerjema kar 32. Seminar je dober tudi za to, ker si nenehno pod časovnim pritiskom in moraš tako hitro narediti, urediti, se pogovoriti o stvareh, ali pa celo vse skupaj. Moje izkušnje s tem seminarjem so več kot odlične, naučil sem se ogromno stvari, pridobil dragocene izkušnje, spoznal ogromno novih prijateljev širom po Evropi…

Skratka, živimo v času, kjer se lahko ogromno naučimo od drugih kultur, držav, ljudi. Če imaš priložnost postati mentor ali pa celo prostovoljec in odpotovati v drugo državo, stori to – ne bo ti žal. Danes razdalja ni ovira, zatorej pot pod noge!

Fotografija: Matej Krhlanko

 

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.