Vsakič, ko preberemo pravljico, ali pa jo nekdo drug prebere nam, se v nas nekaj zgane, spremeni. Pusta siva sedanjost postane začarani gozd, nemogoče postane mogoče in metla, ki osamela v kotu daje dom družini pajkov, poskoči in dobi čudežno moč. Pravljični svet je praktično brezmejen, pa ste se kdaj vprašali, kdaj je sploh nastala tista čisto prva pravljica?

Prvi zapisi zgodb oz. pravljic segajo v 16. stoletje, vendar pa so v ustni obliki obstajali že v času bronaste dobe, več kot 6000 let nazaj. Vse od takrat nam pomagajo, da preko njih spoznavamo svet okoli nas in v nas, saj se ob branju in poslušanju pogosto poistovetimo z liki, sočustvujemo, odraščamo in rastemo. Številne ljudske pravljice so skupne različnim narodom in kulturam, pri prehajanju iz roda v rod pa so se postopoma prilagodile območju in kulturi, v kateri se prenašajo. V 19. stoletju sta brata Grimm zbrala in izdala najbolj popularno zbirko prvotno ljudskih pravljic, ki so sčasoma prerastle v eno temeljnih besedil zahodne civilizacije ter najbolj znano in prevajano pravljično zbirko vseh časov, prevedeno
v več kot 160 jezikov. Tako so lahko starši in otroci po vsem svetu spoznali Sneguljčico, Rdečo kapico, Janka in Metko, Pepelko in številne druge.

V Mladinskem centru Trbovlje so nam pravljice še posebej pri srcu, zato že 7 let vsako leto v maju prirejamo pravljični festival, ki mestni par za en dan spremeni v čudežno deželo, v kateri lahko otroci spoznavajo pravljice in v družbi staršev in vrstnikov uživajo ob ustvarjanju. Letošnji pravljični festival prav zato poteka pod geslom »Majhni koraki v velik svet«, saj so prav pravljice tiste, ki nam na prijazen način pomagajo odrasti z nauki in lekcijami, ki nas pripravijo na svet odraslih.

Vsi smo bili nekoč radovedni otroci in mnogi bomo nekoč imeli svoje majhne otroke, ki se bodo preko pravljic učili o družbi, razmerjih moči v njej, čustvih, vrednotah in seveda tudi o dobrem in zlem. Lekcije, ki so na prvi pogled skrite v pravljicah pomagajo otrokom, da se učijo o svetu in sebi, najboljše pri tem pa je, da so te lekcije zavite v zgodbo, ki ji otroci radi prisluhnejo ne samo pred spanjem, temveč kadarkoli in kjerkoli. Prav zato za pravljice nismo nikoli prestari ali preveliki.

Zgodbe, pravljice, basni, bajke in pripovedke… Izoblikujejo nas, nas naučijo vrednot, nam vlijejo pogum in razburkajo našo domišljijo kot dežna kaplja gladino vode. Ura je ravno odbila polnoč, mudi se mi, urok popušča! Samo še premagam enorokega gusarja, raztresem drobtinice, da bova z bratom našla pot domov in ubežala čarovnici, sledim zajcu v čudežno deželo in Pepelki pomagam poiskati izgubljeni čeveljček – v soboto, 18. 5. 2019, med 16:00 in 19:00 na Pravljičnem festivalu v mestnem parku, kjer bomo skupaj naredili majhne korake v velik svet.

Kakšen je vaš odziv?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2023.