LAST MINUTE EVS

Kako postati EVS prostovoljec v zadnjem hipu in pri tem iti na točno takšen kraj, v točno določenem obdobju in za točno določeno delo, kot si si ga zamislil?

EVS za večino predstavlja pravi projekt v smislu dolgotrajnih priprav kot so: iskanje informacij o sami evropski prostovoljski službi, ustrezajočega projekta ter organizacije, ki ti bo pomagala pri vseh administrativnih zadevah in ti nudila oporo. Za nekatere pa je zadeva veliko bolj enostavna – na primer našo prostovoljko Loulo.


KDO JE LOULA?

Živjo. Moje ime je Loula. Ne vem, od kje prihajam – verjetno iz druge galaksije, rodila pa sem se v glavnem mestu Slovaške – Bratislavi, v umetniški družini. Moj oče je kitarist,moja mati pa plesalka in koreografinja. Tako mi je bilo že v zibelko položena strast do gibanja, ritma, plesa. S plesom in glasbo smo potovali tudi po celem svetu in tako sem pridobila še eno strast – strast do potovanj.

 

KAM IN KAKO NA EVS?

Potovanje in ples sta me pri 17 letih pripeljala v Granado, Španijo, kjer sem lahko okusila, kaj pomenijo španski temperament, siesta in fiesta. Kasneje sem se vrnila v Španijo kot študentka Erasmus+ programa, po njegovem zaključku pa me je pot zanesla v Nemčijo, kjer sem poučevala španščino.

Nekega dne tekom svojega bivanja v Nemčiji, sem naletela na svojo dobro prijateljico iz Španije, kar je bilo že samo po sebi dober znak. Skupaj sva preživeli ogromno časa in se pogovarjali o vsemogočem, med drugim tudi o najinih načrtih za prihodnost. Pojasnila sem ji, da mi kmalu poteče najemniška pogodba za stanovanje in ne da razmišljam samo o selitvi, temveč tudi o nečem popolnoma drugačnem. Ker je poznala dober mladinski center in je vedela o možnostih opravljanja različnih projektov, mi je predlagala, da poskusim z EVS. Ta je bil pravzaprav na moji listi želja po zaključku študija, a se je stvar obrnila drugače. Ker sem vedela, da se običajno dolgotrajno pripravlja na EVS projekte, sem bila skeptična do tega predloga. Ob prijateljičinem vztrajanju, pa sem rekla: »Dobro. Poskusila bom. A EVS projekt mora biti v državi, kjer še nisem bila, v obdobju od februarja do junija, in ciljna skupina naj bodo otroci.« In res je bil takšen projekt – projekt Contagious Creativity! Ker je v prijavnici potrebno napisati motivacijsko pismo, sem se odločila, da že tu pokažem svojo kreativnost in namesto običajnega (in dolgočasnega) pisma sem naredila power point prezentacijo. »Ali jim bom všeč ali pač ne?« sem si mislila.

Po poslani prijavnici sem kar malo pozabila na to. Potem pa sem nekega dne spet srečala Isabel in to na kraju, kjer sva obe redko – avtobusu (kar je bil spet dober znak!). Vsa vesela mi pove, da se zelo zanimajo zame. Po pogovoru z organizacijo Mladinski center Trbovlje in potrditvi sem tako le še spakirala in odšla!

 

NA CILJU!

Tako sem se znašla še s tremi drugimi EVS dekleti, vsaka s svojim projektom, v mestu Trbovlje, v Sloveniji – državi, ki je še nisem obiskala. Moj projekt je bilo prostovoljno delo v  OŠ Ivana Cankarja, kjer sem s svojim znanjem in veseljem poskušala kreativno spodbuditi učence.

 

GO WITH THE FLOW ALI ORGANIZIRANOST?

Kljub prvotnemu sistematičnemu pristopu k projektu, se je hiperorganiziranost umaknila pristopu, ki sem ga že delno posvojila pri svojem času v Španiji – go with the flow. Pomembno je bilo, da poslušam in se prilagajam trenutnemu vzdušju, ki je tisti dan vladalo med otroki. S tem sem pritegnila otroke veliko bolj kot s prisilo.

Ker me ta tema izredno zanima, sem spisala tudi brošuro o uporabi kreativnosti v šolah, za katero upam, da bo pomagala tako učiteljem kot učencem k ustvarjanju bolj prijazne šole.

 

EVS ALI ERASMUS+ ŠTUDENT?

Opravila sem oboje, zato z lahkoto primerjam enega z drugim. Razlika je že v samem imenu. Glavna razlika, ki sem jo sama najbolj občutila je, da si kot študent primoran odkljukati svoje obveznosti, medtem ko ti EVS nudi, da delaš tisto v čemer uživaš, prav tako nisi prisiljen v nič!

 

EVS IZKUŠNJA

Vedno so tako pozitivne kot negativne – odvisno od tvojih pričakovanj in tudi, kako dobro si izbereš projekt, ki ti je pisan na kožo. Zame je bil, kljub »last minute« prijavi, EVS čudovita izkušnja.

 

KDO NAJ SE ODLOČI ZA EVS?

Menim da je EVS namenjen osebam odprtega duha naveličanih rutine, z željo po novih izkušnjah, potovanju, odkrivanju novih kultur in spoznavanju ljudi.

 

Avtorica: Loula – Lucia Masarykova

Foto: arhiv avtorice in MCT

 

.

What's your reaction?
0KUL0LOVE IT0KR NEKI

ZMST.SI © 2024.